Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][ajax][jquery]wypytywanie servera o nowy wpis
Forum PHP.pl > Forum > PHP
szmerak
Witam.
Mam problem z moją aplikacją a mianowicie nie wiem jak zrobić czat.
Załóżmy że jestem na stronie... cały czas... I chciał bym aby po napisaniu wiadomości przez kogoś...
Ona wyświetliła mi się w czasie rzeczywistym. Czyli odrazu jak on piszę. I tutaj jest problem..

Powinnienem wypytywać server np. setInterval('sprawdz_czy_nowy_wpis(), 10) czy jest jakiś inny sposób?
Bo jak bym miał spamować co 10ms to server by sie zajechał... ciekawi mnie jak facebook ma ten problem rozwiązany smile.gif

Pozdrawiam.
cudny
Nie zastanawiałem się nad tym nigdy, nie robiłem chatu online ale...
Jakby na serwerze dać plik do którego dajesz dostęp tylko rozmówcą i javascriptowo odczytywać jego zawartość ?
Wtedy przerzucasz całą pracę na użytkownika, serwer udostępnia tylko plik do odczytu przez usera.
qrooel
Trzeba zainteresować się 'Ajax push' żeby podtrzymywać połączenie.

Kiedyś napisałem sobie taki czat, który pytał serwer co 0.5 sekundy czy są nowe wiadomości. 1 dzień = 3 GB transferu. ;p
szmerak
Zainteresowałem się tym ajax push ale czegoś tutaj nie rozumiem czytając tutoriale...
Jak ten ajax push działa? W pętli po stronie servera spamuje zapytanie? a jeśli jest odpowiedź to wysyła do skryptu?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.