rozkimna
6.12.2011, 23:36:38
Witam wszystkich użytkowników,
Koledzy chciałbym zasięgnąć Waszej opinii na temat książki
HTML, XHTML i CSS. Biblia. Wydanie V- Steven M. Schafer. Czy jest to odpowiednia pozycja dla początkującego programisty? Ewentualnie moglibyście polecić jakieś inne książki dotyczącego HTML i CSS? Na stronie helionu opinie są w większości bardzo pozytywne.
Link do w/w tytułu:
http://helion.pl/ksiazki/html-xhtml-i-css-...afer,hxcbi5.htm
Nigdy nie miałem tej książki, ale do całej serii jestem zrażony po lekturze Ajax - Biblia. Fatalna książka - lanie wody (o samym Ajaksie było raptem kilka stron), nauka złych nawyków, idiotyczne przykłady.
rozkimna
7.12.2011, 19:20:48
Książka zamówiona, więcej na jej temat będę mógł powiedzieć w ciągu najbliższych dni.
Spodziewaj się tego, że 2/3 objętości książki to będą powtórzone listingi. Taką mają strategię na zwiększenie liczby stron. Zresztą czy o HTML i CSS można pisać na 800 stron?
rozkimna
8.12.2011, 12:25:33
Tak dokładnie, jest bardzo dużo listingów i screenów, które skutecznie "pogrubiają" książkę, nie mniej jednak dobrze jest widzieć i analizować to o czym się czyta.
binprogrammer
9.12.2011, 21:58:24
Według mnie to kolejna książka z serii "naucz się podstaw z końcówki 20 wieku". Nie polecam, wystarczy spojrzeć na przykłady
ftp://ftp.helion.pl/przyklady/hxcbi5.zip
rozkimna
11.12.2011, 19:27:54
Tak przykłady są trywialne, ale myślę, że do wdrożenia się w ten język i załapania podstaw, większość pozycji będzie odpowiednia.
ShadowD
12.12.2011, 22:31:07
Więcej dowiesz się z google ucząc się od razu tego Co jest Ci potrzebne, a nie wczytując się w nie jedną głupotę, od taka dygresja po przejrzeniu kliku książek z html i pochodnych.