Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kodowanie znaków z bazy - dziwny problem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Krzysztofik
Od paru dni zmagam się z naprawdę dziwnym problemem.

Mam serwer na nazwa.pl. Założyłem tam bazę MySQL, następnie przeniosłem tam swoją bazę domową. Skrypt PHP na serwerze domowym łączy się z bazą na nazwa.pl, pobiera dane i nie ma żadnych problemów. Kiedy zaś wgram ten sam skrypt na serwer nazwy występują "krzaki". Support nazwa.pl stwierdził, że wina leży po stronie kodowania plików.

Kodowanie jest UTF-8 w plikach UTF8_polish w bazie, lecz nie wiem czemu support stwierdził, że kodowanie plików na ich serwerze jest us-ascii. Czy problem może leżeć w przesyłaniu danych pomiędzy winowsem i linuxem.

Nie jestem pewien gdzie ten temat wstawić, bo może dotyczyć problemów serwera, MySQL lub PHP.

Serwer: mobibank.pl.

Krzaczy się tylko to co pobierane jest z bazy.

Z góry dzięki za pomoc.
Uriziel01
A jakie kodowanie ustawiasz przy nawiązywaniu połączenia z bazą ?

1. mysql_set_charset('utf8',$db_handle);
Krzysztofik
Nie ustawiam żadnego. Sprawdzałem wcześniej tę linijkę i dalej krzaczy, tyle że wtedy tak samo na domowym, jak i na standardowym. Zaraz podmienię to.

EDIT: Już na serwerze są te krzaki to ustawieniu kodowania.
Uriziel01
Twierdzisz że na pewno pliki maja kodowanie UTF8 ? Próbowałeś po wgraniu na serwer pobrać je ponownie na dysk lokalny i sprawdzić ich kodowanie ? Niestety raczej nie pomoge ci bardziej bo nigdy w tym nie siedziałem, będziesz musiał poczekać na innego użytkownika który bedzie byc może bardziej 'w temacie'.
rocktech.pl
Witam.

Po ustanowieniu połączenia z bazą w php wykonaj polecenie.

1. SET NAMES latin2; --lub latin1
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.