Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak wyświetlić kategorie jednej gałęzi metodą IP ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
1q2w3e4r
Witam,

1.
Zainteresowałem się metodą IP tworzenia kategorii, jednak mam problem z wyświetleniem jednej gałęzi o różnej głębokości.
Korzystałem z tego artykułu:
http://blog.mwojcik.pl/2008/02/17/drzewa-k...-php-metoda-ip/

Próbowałem to robić tak:
  1. $id = 5;
  2. $select = mysql_query('SELECT * FROM kategorie WHERE ip LIKE CONCAT("'.$id.'.%")');

Jednak działa to tylko na główne kategorie, w przykładzie wyżej są to (Windows, Unix), a gdy chciałbym wyswietlić gałąź "Unix" nie zwraca nic.

2.
Jak myślicie, czy ta metoda jest najwydajniejsza ze wszystkich innych ? Tutaj wystarczy jedno zapytanie aby wyświetlić WSZYSTKIE kategorie.

EDIT:
Potrafi ktoś to zrobić?
Uriziel01
Nie wydaje mi się to w żadnym względzie lepsze od zwyczajnego połączenia level i parent_id. Tam także do generowania dowolnej gałęzi (a nawet całego drzewa) używasz jednego requesta. Jest to dosyć szybkie i wydajne, większość skryptów się na tym opiera i nie widzę w tym żadnych niedoskonałości ani ograniczeń (przynajmniej przy standardowej skali). Ogólnie metoda IP nie przekonuje mnie gdyż w przypadku usunięcia danego rodzica lub zmiany jego id względnie 'ciężko' prześledzić jego wszystkie dzieci tak aby mieć pewność że utrzymamy synchronizację.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.