Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: rysowanie mapy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wezyrno
mam mape podzieloną na kratki o rozmiarze 20x20 (x:y)
na każdej z kratek mogę umieścić obiekt który pojawia się przez wyciągnięcie z bazy mysql
mapa ma rozmiar widoczny w przeglądarce 300x300, a faktyczny 2000x2000 (z możliwością przesuwania pola by zobaczyć resztę)

to na prawde duży problem, żeby wyświetlić od razu tak duże pole chociaż i tak większość jest skrywana
jak mogę rozwiązać ten problem (żeby np. przez odnośnik mógł przesuwać mape w prawo o daną szerokość mapy (by ta mapa 2000x2000 nie była od razu odsłonięta, tylko te 300x300 z możliwością odkrywania jej bez odświeżania)

mam nadzieje, że jasno wytłumaczyłem (nie potrafię inaczej)
proszę o pomoc
Kshyhoo
Szczęśliwego Nowego Roku... Ale godzinę wybrałeś sobie na pisanie wink.gif

Na mapę jest wiele sposobów, luknij tu, tu, tu. Może znajdziesz odpowiedź, na swoje pytania.
wezyrno
ale ja nie mam problemów z mapą, chce znaleźć tylko sposób na mój problem z jej rozwijaniem

ps. sylwester to drunoctwo które przenikło do kultury masowej, żeby móc zarobić na nowej głupocie masy
!*!
Czyli że o co Ci chodzi konkretniej? Zrób w JS buffor obszaru na viewPort, czyli zwykły div który wyświetli 300x300 w aktualnym obszarze 2000x2000, a resztę ukryj (display:none - to zwolni zasoby częściowo).
wezyrno
Cytat
Czyli że o co Ci chodzi konkretniej? Zrób w JS buffor obszaru na viewPort, czyli zwykły div który wyświetli 300x300 w aktualnym obszarze 2000x2000, a resztę ukryj (display:none - to zwolni zasoby częściowo).

To umiem, ale to zwolni tylko część graficzną.. a nie to wszystko co wyciąga się z mysqk.
!*!
Nie bardzo wiem o co Ci chodzi, pokaż jakieś demo. Jeśli boisz się o zarżnięcie bazy, stosuj cache, jeśli musisz odwoływać się do tego cały czas, zastosuj websocety.
#luq
Może znajdziesz coś ciekawego u mnie - http://luq10.wordpress.com/category/gamedev/gamemap/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.