wezyrno
1.01.2012, 00:05:46
mam mape podzieloną na kratki o rozmiarze 20x20 (x:y)
na każdej z kratek mogę umieścić obiekt który pojawia się przez wyciągnięcie z bazy mysql
mapa ma rozmiar widoczny w przeglądarce 300x300, a faktyczny 2000x2000 (z możliwością przesuwania pola by zobaczyć resztę)
to na prawde duży problem, żeby wyświetlić od razu tak duże pole chociaż i tak większość jest skrywana
jak mogę rozwiązać ten problem (żeby np. przez odnośnik mógł przesuwać mape w prawo o daną szerokość mapy (by ta mapa 2000x2000 nie była od razu odsłonięta, tylko te 300x300 z możliwością odkrywania jej bez odświeżania)
mam nadzieje, że jasno wytłumaczyłem (nie potrafię inaczej)
proszę o pomoc
Kshyhoo
1.01.2012, 09:58:18
Szczęśliwego Nowego Roku... Ale godzinę wybrałeś sobie na pisanie

Na mapę jest wiele sposobów, luknij
tu,
tu,
tu. Może znajdziesz odpowiedź, na swoje pytania.
wezyrno
1.01.2012, 15:10:10
ale ja nie mam problemów z mapą, chce znaleźć tylko sposób na mój problem z jej rozwijaniem
ps. sylwester to drunoctwo które przenikło do kultury masowej, żeby móc zarobić na nowej głupocie masy
Czyli że o co Ci chodzi konkretniej? Zrób w JS buffor obszaru na viewPort, czyli zwykły div który wyświetli 300x300 w aktualnym obszarze 2000x2000, a resztę ukryj (display:none - to zwolni zasoby częściowo).
wezyrno
1.01.2012, 15:27:19
Cytat
Czyli że o co Ci chodzi konkretniej? Zrób w JS buffor obszaru na viewPort, czyli zwykły div który wyświetli 300x300 w aktualnym obszarze 2000x2000, a resztę ukryj (display:none - to zwolni zasoby częściowo).
To umiem, ale to zwolni tylko część graficzną.. a nie to wszystko co wyciąga się z mysqk.
Nie bardzo wiem o co Ci chodzi, pokaż jakieś demo. Jeśli boisz się o zarżnięcie bazy, stosuj cache, jeśli musisz odwoływać się do tego cały czas, zastosuj websocety.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.