Porusza, aczkolwiek nie rozwiązuje.
Z przetrzymywaniem dat w bazie i wyświetlaniem (konwertowaniem w warstwie prezentacji) radzę sobie dokładnie tak, jak jest napisane w artykule. Problem pojawia się aby rozpoznać czy podana data jest w czasie zimowym, czy nie.
Przykład.
Mamy bazę danych z tabelą tab1 i polami a,b,c, gdzie c jest polem typu DateTime w formacie (yyyy-mm-dd hh:mm:ss). Godziny w bazie danych zapisywanie są w UTC. I teraz tak: użytkownik chce wyświetlić dane z przedziału czasu 2011-01-01 10:00:00 - 2011-09-01 10:00:00 i takie też daty wpisze w formularzu. Wobec tego skrypt musi zrobić nam zapytanie - aby było poprawne, od jednej z dat musimy odjąć (lub dodać) godzinę, bo jest w czasie zimowym (letnim - w zależności od aktualnego czasu).
Jedyne, co mi potrzebne w tym momencie, to rozróżnienie w jakim czasie (letnim, czy zimowym) mieści się podana przez użytkownika data. Tylko tyle. Albo aż tyle.
Kolego Uriziel01:
Jakbym widział, to bym nie pisał. Wklejałem wyżej dokładnie taki kod, jaki odpalałem na serwerze, i niezależnie od podanego czasu, wynikiem zawsze jest "zimowy". Pewności 100% również nie mam, czy wcześniej działało dobrze i czy było to na tej samej maszynie/instalacji - po prostu nie pamiętam. Chodzi teraz tylko i wyłącznie o ten wklejony kod i o to czemu na
http://writecodeonline.com/php/ działa to poprawnie, a na moim hostingu nie, co może być nie tak?