Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rozpoznanie podanej daty - czas zimowy czy letni
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jurcio6
Witam,

Mam pewien problem - nie mogę zmusić swojego interpretera do rozpoznania podanej mu daty czy jest ona w czasie letnim, czy zimowym...

1. <?php
  2. if(date("I", strtotime('2011-01-29')) == 0)
  3. echo 'zimowy';
  4. else
  5. echo 'letni';
  6. //zwraca: zimowy
  7.  
  8. if(date("I", strtotime('2011-09-10')) == 0)
  9. echo 'zimowy';
  10. else
  11. echo 'letni';
  12. //zwraca: zimowy
  13.  
  14. ?>

Czemu w obu przypadkach date("I") zwraca 0? Czy jest tam jakiś błąd? Czy istnieje inny sposób rozpoznawania czasu?
Crozin
DST jest uzależniony od strefy czasowej, a nie w każdej istnieje coś takiego. Sprawdź czy masz ustawione Europe/Warsaw.
Uriziel01
Ustaw po prostu:
  1. date_default_timezone_set('Europe/Warsaw');

Proszę bardzo:)
jurcio6
Ustawienie strefy nic nie daje - efekt nadal ten sam.

Generalnie to chcę uniknąć manipulowania strefą czasową - chodzi głównie o bazę danych. Przyjąłem dla aplikacji model, w którym dane w bazie zapisywane są w oparciu o jedną strefę czasową przez cały rok bez rozróżniania zimy czy lata. Powód jest oczywisty - uniknięcie dublowania godzin zapisu rekordów (większość tabel gromadzących dane ma potrzebny timestamp) lub braku rekordów z danej godziny podczas zmian czasów. W ten sposób rozróżnienie czasu zrzucam jedną prostą funkcją na skrypty wyświetlające dane, a te, w zależności od tego jaki jest czas, mają tłumaczyć daty (dodawać/odejmować godzinę lub pozostawić datę bez zmian).

Samo date("I") działa poprawnie - kiedy był czas letni, to zwracało letni, kiedy zimowy, to zwraca zimowy, ale ja potrzebuję określić ten czas dla podanej konkretnie daty, a nie dla 'teraz'.

//dodam, iż sprawdzałem skrypt na lokalu jak i na serwerze hostingowym, echo date_default_timezone_get(); odpowiednio zwraca Europe/Warsaw
benio101
SOA#1

Wklej
  1. <?if(date("I", strtotime('2011-01-29')) == 0)
  2. echo 'zimowy';
  3. else
  4. echo 'letni';
  5. //zwraca: zimowy
  6.  
  7. if(date("I", strtotime('2011-09-10')) == 0)
  8. echo 'zimowy';
  9. else
  10. echo 'letni';
  11. //zwraca: zimowy?>
na np. http://writecodeonline.com/php/
jurcio6
^
tam śmiga dobrze.. pozostaje teraz tylko pytanie: "dlaczego na moim serwerze nie działa"?
rocktech.pl
Witam.

Polecam ten artykuł który w jednej sekcji porusza twój problem.
Uriziel01
Cytat(jurcio6 @ 3.01.2012, 13:29:50 ) *
Ustawienie strefy nic nie daje - efekt nadal ten sam.

Samo date("I") działa poprawnie - kiedy był czas letni, to zwracało letni, kiedy zimowy, to zwraca zimowy, ale ja potrzebuję określić ten czas dla podanej konkretnie daty, a nie dla 'teraz'.

Z całym szacunkiem, nie widzę fizycznej możliwości aby to co mówisz było prawdą. Chcesz mi powiedzieć że interpreter PHP zwraca inny wynik gdy nie podasz mu czasu (czyli 'teraz') a gdy podasz mu te 'teraz' ręcznie ? Oczywiście nikogo nie obrażam, może jedynie nie widzisz czegoś co zmienia się pomiędzy tymi testami.
jurcio6
Porusza, aczkolwiek nie rozwiązuje.

Z przetrzymywaniem dat w bazie i wyświetlaniem (konwertowaniem w warstwie prezentacji) radzę sobie dokładnie tak, jak jest napisane w artykule. Problem pojawia się aby rozpoznać czy podana data jest w czasie zimowym, czy nie.

Przykład.
Mamy bazę danych z tabelą tab1 i polami a,b,c, gdzie c jest polem typu DateTime w formacie (yyyy-mm-dd hh:mm:ss). Godziny w bazie danych zapisywanie są w UTC. I teraz tak: użytkownik chce wyświetlić dane z przedziału czasu 2011-01-01 10:00:00 - 2011-09-01 10:00:00 i takie też daty wpisze w formularzu. Wobec tego skrypt musi zrobić nam zapytanie - aby było poprawne, od jednej z dat musimy odjąć (lub dodać) godzinę, bo jest w czasie zimowym (letnim - w zależności od aktualnego czasu).

Jedyne, co mi potrzebne w tym momencie, to rozróżnienie w jakim czasie (letnim, czy zimowym) mieści się podana przez użytkownika data. Tylko tyle. Albo aż tyle.

Kolego Uriziel01:
Jakbym widział, to bym nie pisał. Wklejałem wyżej dokładnie taki kod, jaki odpalałem na serwerze, i niezależnie od podanego czasu, wynikiem zawsze jest "zimowy". Pewności 100% również nie mam, czy wcześniej działało dobrze i czy było to na tej samej maszynie/instalacji - po prostu nie pamiętam. Chodzi teraz tylko i wyłącznie o ten wklejony kod i o to czemu na http://writecodeonline.com/php/ działa to poprawnie, a na moim hostingu nie, co może być nie tak?
rocktech.pl
A daj tak.
  1. $dt = new DateTime('2011-01-29');
  2. //odkomentuj
  3. //$dt->setTimeZone(new DateTimeZone('Europe/Warsaw'));
  4.  
  5. echo ($dt->format('I') == 0) ? 'letni' : 'zimowy';
  6.  
  7. $dt = new DateTime('2011-09-10');
  8. //$dt->setTimeZone(new DateTimeZone('Europe/Warsaw'));
  9.  
  10. echo ($dt->format('I') == 0) ? 'letni' : 'zimowy';

I zobacz jak się zachowuje po odkomentowaniu.
jurcio6
Ok, teraz stało się coś zupełnie dziwnego, bo nagle wszystko zaczęło działać... Odpaliłem ponownie następujący kod:
  1. echo date_default_timezone_get(); //na localu zwracało mi UTC, na hostingu Europe/Warsaw
  2. date_default_timezone_set('Europe/Warsaw');
  3. echo date_default_timezone_get(); // po ustawieniu w obu wypadkach daje Europe/Warsaw
  4. if(date("I", strtotime('2011-09-10')) == 0)
  5. echo 'zimowy';
  6. else
  7. echo 'letni';
  8. //zwraca letni, czyli dobrze

Wygląda na to, że skrypt nie radził sobie z datą sformatowaną przez date podaną jako argument dla funkcji date, tj.
  1. if(date("I", date("Y-m-d H:i:s", strtotime('2011-09-10'))) == 0)

Nie działał on również przy strefie czasowej ustawionej na UTC oraz GMT.

Dziwi mnie jedynie fakt, że już wcześniej testowałem go w kilku różnych, m.in. w podanych wyżej wariantach.. albo mi coś umknęło, albo póki co działa to to jak chce - na pewno będę się jeszcze przyglądał temu wszystkiemu.

Dzięki za naprowadzenie na temat.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.