Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][MySQL][MVC] Zmienny template
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Adi32
Witajcie,

mam do zrobienia projekt na wzorcu architektonicznym MVC. Projekt jak projekt - strona z CMSem z małym dodatkiem.

Chodzi o to, że układ strony ma nie być stały, to znaczy jeżeli nie ma żadnego boxa do umieszczenia z prawej strony, to prawej strony ma nie być a content ba się rozciągnąć, to nie wszystko - w CMS-ie ma być możliwość zarządzania wszystkimi elementami np. czy menu (w tym przypadku pobierane z bazy) ma być z lewej strony jako lista element pod elementem czy na pasku na górze pod topem. Wychodzi kilkadziesiąt różnych wariacji z tymi widokami a na pewno nie będę robił dla każdej możliwości oddzielnego templata.

Ponadto widok ma być zależny nie tylko od tego co admin ustali w PA ale od uprawnień użytkowników.

Mam kilka pomysłów - główny to zrobić klasę która będzie budowała cały template po wykonaniu się kontrolera.
Miewam też myśli o metaprogramowaiu ale to chyba zbyt odważny krok...

Co Wy o tym myślicie? Spotkaliście się z takim problemem?
pedro84
Nie prościej takie regiony tworzyć po prostu w danej skórce CMSa (vide Drupal)?
Adi32
Nie miałem styczności z drupalem, może coś więcej?
Uriziel01
Wydaje mi się że jakiś banalny skrypt w jQuery który umożliwi automatyczny resize odpowiednich div'ów. W dodatku zapisana do bazy danych lista elementów wraz z ich położeniem. Umożliwia to także łatwe dodawanie/edycje i usuwanie kolejnych elementów. Robiłem coś podobnego kilka tygodni tego do menu w sklepie internetowym dla jednego z klientów i do tej pory działa bez zarzutów.
Adi32
Do tej pory również użuwałem jQuery do tego i sie sprawdza. Teraz zacząłem myśleć o czymś bardziej zaawansowanym w całości na PHP (wstarczy zmienna nazwa klasy (CSS) do resizów itd).

Prawdopodobnie zostane przy tym rozwiązaniu. Myślałem, że może ktoś wpadł na inne rozwiązanie.

Z doświadczenia staram się unikać JS do rzeczy które (teoretycznie) mógłbym zastąpić PHP czy nawet HTMLem.
Uriziel01
No wiesz tylko że JS to obciążenie dla maszyny użytkownika nie dla naszego serwera. Ja zawsze wychodzę z założenia że lepiej jak najbardziej odciążyć serwer. Oczywiście że można to wykonać na CSS + PHP, ale wydaje mi się że implementacja była by trudniejsza.
Adi32
Cytat(Uriziel01 @ 8.01.2012, 15:13:56 ) *
No wiesz tylko że JS to obciążenie dla maszyny użytkownika nie dla naszego serwera.

Wiem co kogo obciąża - jednak pozostanę przy swoim zdaniu. Wolę zrzucić na PHP zadania które mógłby wykonać JS. Potrafie w jakimś stopniu optymalizować kod i przy niewielkich i średnich stronach wiem, że nie muszę się martwić o serwer.

Cytat(Uriziel01 @ 8.01.2012, 15:13:56 ) *
Ja zawsze wychodzę z założenia że lepiej jak najbardziej odciążyć serwer. Oczywiście że można to wykonać na CSS + PHP, ale wydaje mi się że implementacja była by trudniejsza.

Trudniejsza implementacja to może i fakt ale dawo juz zauważyłem, że w programowaniu nie zawsze należy się kierować łatwością implementacji.

W każdym razie to jest styl pisania kodu także nie piszę, że nie masz racji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.