Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHP zapisywanie do pliku skryptu.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Mod4Tech
Witam. Ostatnio wpadłem na pomysł na tworzenie skryptów w php za pomocą plików tekstowych. Pomysł polega na tym ,że mamy plik index.php dzięki któremu zapisujemy do pliku strona.php zapisać kod skrypku w PHP i po wejśću na strona.php ten kod który przekazaliśmy poprzez index.php zostanie wykonany. Lecz problem polega na tym ,że taki sposób działa przy HTML i echo ale jedynie z '' ,gdy chcę dołączyć do pliku zmienne wywala mi błędy. Więc pytanie brzmi czy jest jakiś sposób na ominięcie tych błedów i bez problemowe zapisanie skryptu do pliku strona.php? Dziękuje z góry za odpowiedz.
krowal
Po jakich dropsach to pisałeś ? smile.gif Zrozumiałem tylko że chcesz wygenerować kod PHP i zapisać go do pliku a później uruchomić. Nie wiem jaki masz problem, wytłumacz proszę.
Mod4Tech
Powiem tam Chaotyczność to moja cecha charakteru biggrin.gif. Więc może podam przykład:
  1. <?php
  2. $wsk = @fopen("baza.php", 'w');
  3. fwrite($wsk, "<?php $zmienna = imie; echo '$zmienna'; ?>");
  4. $tresc = fread($wsk, filesize("baza.php"));
  5. fclose($wsk);
  6. ?>

Działa lecz np. jeśli w echo zamian znacznikówm ' ' użyje " " wywala bład Parse error: syntax error, unexpected T_STRING. A gdy chce wprowadzić zmienną wywala mi Notice: Undefined variable: zmienna.

krowal
No chyba logiczne, skoro rozpoczynasz string cudzysłowem " to kolejny taki znak go zakończy (chyba że jest escapowany znakiem '\') Nie wiem dokładnie co chcesz osiągnąć, ale podejrzewam że coś takiego:
  1. $costam = 'Mareczek'
  2. fwrite($wsk, "<?php $zmienna = ".$costam."; echo $zmienna; ?>");

Poczytaj o różnicach między ' i " i o sposobach łączenia stringów ze zmiennymi itd. Pierwszy link z google po polsku: http://coogi.cba.pl/9.html smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.