Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Demotywatory - czy jest legalne pobieranie tresci z innych stron
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
7ad
Witam.
Jestem zainteresowany zakupem skryptu ala demotywatory
Autor skryptu dał możliwość pobierania automatyczego treści z innych stron (demotywatory.pl, wiocha.pl, kwejk.pl) exclamation.gif

Czy to jest aby na pewno legalne?
On przekonuje na aukcji, że TAK. Ale ja nie mam pewności...

Co o tym myślicie?
lobopol
Odpowiedź jest bardzo prosta, jeżeli strona ma informacje o tym, że można kopiować z niej treści to można. Jeżeli takiej informacji nie ma to można pobierać tylko dla własnego użytku (czyli użytek między tobą a znajomymi)
pedro84
Z drugiej strony, jeśli jest to zawartość tworzona przez użytkowników, to nie jest już to takie proste jak przedstawił @lobopol.

Swoją drogą, po cholerę kolejne takie samo guano w sieci?
lobopol
Ja podałem jak to wygląda gdyby on kopiował, jeżeli użytkownik jego serwisu wgra na na jego stronę plik z innej strony i będzie miał odpowiedni regulamin, to nie będzie miał problemu o ile usunie plik gdy jego prawowity właściciel zażąda jego usunięcia.
7ad
Po co kolejny taki serwis?
Posiadam fajna domenę, która od roku jest nieaktywna a świetnie sie nadaje na tego typu portal. Nie mam pomysłu na nic innego.... chyba, że macie jakis pomysł wink.gif
Mam też ekipę, która pomoże mi w rozkręcaniu strony.

Wracając do tematu...
Jest to zawartość tworzona przez użytkowników, ale właściciel daje możliwość bezpośredniego kopiowania, więc zachęcam ich.
Jeśli pojawi się informacja w regulaminie, że jest to nielegalnie, to nikt się nie odważy, nie chcę też niczego ukrywać w regulaminach.
lobopol
Niezbyt rozumiesz:
-użytkownik sam wgrywa plik z innej strony w regulaminie masz, że nie ponosisz odpowiedzialności za treści itd. OK
-ty wgrywasz treści z innych stron ŹLE
-ty dajesz narzędzie użytkownikom do importu plików z innej strony. To już zależy od formy narzędzia, jeżeli pozwala na import z każdej strony i nie wskazuje bezpośrednio na jakieś konkretne nie pozwalające na to, to OK, jeżeli wskazuje bezpośrednio to ŹLE
7ad
a oto zdanie właściciela skryptu...

"
Jeśli będzie Pan kopiwał w takiej formie, jak robi to skrypt - jest to w 100% legalne (nawet gdy ACTA wejdzie w życie) smile.gif
Chodzi tutaj o podpis na obrazku, który wskazuje jakie jest jego źródło, kopiując z demotywatorów, wiochy czy kwejka na zdjęciach dodany jest znak wodny - czyli oficjalnie - nie kradnie Pan zdjęcia, a używa powołując się na źródło (reklamując jednocześnie dany serwis). "

Generalnie kopiuje się całą zawartość danej rzeczy... to chyba tak jak kopiowanie całych artykułów z podaniem informacji, że pochodzi z danego portalu...
ActivePlayer
to nie do końca tak. prawo cytatu (bo domyślam się że na nie powołuje się autor) zezwala na umieszczanie zewnętrznych tresci, ale jedynie w określonych celach (np krytyki). wymagane jest podanie autora oraz źródła informacji cytowanych.

wg mnie to jest jawny plagiat. mysle ze lepsze do odpowiedzi na to pytanie będzie jakieś forum prawne, ale na zdrowy rozsądek... pytasz się czy pobieranie cudzej treści na lewo jest legalne? sumienia zapytaj.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.