marcio
3.02.2012, 01:31:37
Witam chcialem sie zapytac jak rozwiazujecie sprawe ladowania komponentow do aplikacji.
Do tej pory mialem glowny frontontroller z glownym widokiem podzielonym na bloki, gdzie do kazdego bloku ladowalem komponenty czyli blockcontroller.
Nie wiem czy jest to najlepsze wyjscie, czy znacie jakies inne rowniez ciekawe podejcia?
cojack
3.02.2012, 11:02:52
Ja tam u siebie to rozwiązywałem za pomocą dekoratorów
marcio
3.02.2012, 12:58:05
Cytat(cojack @ 3.02.2012, 11:02:52 )

Ja tam u siebie to rozwiązywałem za pomocą dekoratorów
Hmm a jakis kod jak mozna?
cojack
3.02.2012, 13:04:48
Wybacz nie
marcio
3.02.2012, 14:00:20
Cytat(cojack @ 3.02.2012, 13:04:48 )

Wybacz nie

@cojack jak zawsze twoje wypowiedzi sa uargumentowane i trafne, nie rozumiem po co w ogole sie udzielasz, taki OT
cojack
3.02.2012, 14:12:32
marcio pytasz się czy Ci pokaże mój kod, nie pokaże Ci, nie muszę tego argumentować, bez przesady. Powiedziałem Ci jak ja to u siebie rozwiązałem, bądź kreatywny.
marcio
3.02.2012, 14:34:34
Cytat
bądź kreatywny
jestem kreatywny skoro chcesz sie udzielac to rob to dobrze lub nie rob wcale, nie zadalem prostego pytania lecz zapytalem o obszerny temat wiec jak juz nie "popierasz" odp kodem to przynajmniej wysil sie i wytlumacz na czym polega wykorzystanie dekorator u ciebie.
phpion
3.02.2012, 14:43:06
@cojack:
Faktycznie część Twoich ostatnich postów jest po prostu zbędna.
@marcio:
Opis czym dla Ciebie jest komponent. Czy jest to np. sekcja z ostatnimi newsami, zalogowanymi użytkownikami itp?
marcio
3.02.2012, 14:49:36
Tak chce rozwarzyc 2 opcje:
Komponent: czyli np komponent logowania,news'y,komentarze itp...itd ogolnie dla tresci dynamicznych ktore potrzebuja tez modelow.
Widget: czyli czesci bardziej statyczne ktora bedzie mozna tez wczytywac juz w widoku, jak np jakies menu,box informacynjy,kalendarz takie mniejsze bzdety.
Poprostu komponent ma taka swoja wlasne logike jest tez budowany na zasadzie mvp, tak samo jak i frontcontroller ktory bedzie wlasnie ladowal te komponenty do glownego layout'u(widoku)
phpion
3.02.2012, 15:46:05
Ja mam to zrobione na zasadzie helpera html::widget(). Równocześnie mam klasę odpowiedzialną za utworzenie danego widgetu. Wywołanie wygląda tak:
html
::widget('klasa', 'metoda', array('parametr' => 'wartosc');
Mam też utworzoną klasę na zasadzie:
class Klasa {
public function metoda() {
}
}
Czyli html::widget() tworzy obiekt klasy Klasa i wywołuje na nim metodę metoda(). Metoda ta zwraca po prostu string - może skorzystać z widoku, albo nie - to już jej sprawa. Wewnątrz metody mogę dobrać się do modelu czy czego tam chcę.
Aha,
tutaj masz tą klasę w pierwotnej wersji (jeszcze jako symfony::include_component() ale idea praktycznie ta sama).
by_ikar
3.02.2012, 18:45:03
A ja mam taki komponent zrobiony na podobnej zasadzie co moguł/akcje. Różnica jest w tym, że akcja z modułu przekazuje dane do klasy response, która z kolei przekazuje dane do przeglądarki. Komponent nie przekazuje żadnych danych do klasy response, jedynie te dane zwraca, czyli te dane mogę przypisać do czegoś konkretnie, lub wyświetlić je w jakimś miejscu, powiedzmy szablonie. Do takiego komponentu oczywiście można przekazać jakieś dodatkowe argumenty. Prócz sposobu zwracania, akcja od kompomentu różni się w sumie tylko końcówką: indexAction, comentsComponent. Zarówno komponent jak i akcja mają dostęp do tych samych danych. Coś w sumie podobnego jak jest w symfony 1.4 z tą różnicą że w symfony komponentów raczek nie używa się w widoku, tam raczej używa się helperów, widgetów etc no ale na swoje potrzeby postanowiłem tego nie rozdrabniać.
cojack
7.02.2012, 14:26:51
widzę że pomogliście mu jak cholera
sazian
7.02.2012, 20:39:01
przyganiał kocioł garnkowi
marcio
8.02.2012, 14:29:36
Na dniach napisze co i jak, poki co nic nie kodze bo przytrafila mi sie nieszczesc w rodzinie...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.