Cytat
Wymień 5 rzeczy, które są niemożliwe do wykonania w wp7, a może je zrobić na Androidzie/iOS. (kilka rzeczy można znaleźć, ale nie będę Ci ułatwiał sprawy...).
- explorować plików na telefonie
- nie możliwość posiadania na telefonie plików innych niż są akceptowane przez system (bezpieczeństwo..?)
- brak trybu pamięci masowej (na uj mi taka empetrójka?)
- bogata personalizacja, jak np ustawienie koloru tła (jedyne słuszne kafelki, tak jak w iphonie jedyny słuszny wygląd)
- gigantyczne czcionki które niekiedy straszą, głównie w systemowych aplikacjach, niekiedy nawet jakby je ucina (patrz kontakty i nazwy kontaktów chociażby)
- nie można dodawać dzwonków z własnej biblioteki, co najwyżej można je pobrać z marketplace, lub konwertować na format zune
- brak rozmów 3g
- ograniczone możliwości odnośnie formatów wideo, najlepiej konwertować do wmv, o matrosce można zapomnieć
- napisy w odtwarzaczu wideo? Powodzenia
- nie mogę sobie ustawić blokady rotacji ekranu. Moja siostra w swoim galaxy mini, ma taką opcje na wierzchu, niestety wp7 zawsze się będzie obracać
- brak profilów w telefonie, jedna regulacja głośności do wszystkiego, w androidzie są 3 regulacje głośności, co często się przydaje
- regulacja głośności w różnych aplikacjach działa niepoprawnie. Tzn nie wycisza dźwięku
- wysyłanie maila, chcesz wysłać pdf? Powodzenia, można tylko zdjęcia (wiem, można dołączyć inne pliki, ale trzeba robić to na około, czytając poradniki etc, co na innych telefonach jest banalnie proste)
- nie wiem jak jest w iphone (nie pamiętam, ostatni raz bawiłem się nim z półtora roku temu), ale np w androidze jest możliwość ustawienia w co ma być otwierane przez co. Instalując inną przeglądarkę w WP7 i tak linki są otwierane przez domyślną przeglądarkę
- WVGA (ale podobno jakaś nowa wersja/aktualizacja ma działać w wyższych rozdzielczościach)
- maks 16gb pamięci, bez slotu na kartę pamięci
- brak możliwości instalacji aplikacji z innych źródeł. Dopiero po odblokowaniu można (nie wiem czy się traci wówczas gwarancje). (iphone też ma tą wado/zaletę).
Tyle mi wiadomo po pierwszych wrażeniach (mój szwagier ma lumie). Nie wiem jak jest po aktualizacji do mango, czy te w części bugi zostały poprawione. WP7 może i jest fajny, ale póki co to traktowałbym go raczej jako podrasowany odtwarzacz zune (bo w tym istocie wp7 jest, jest przerobionym zune), niż smartfon o sporych możliwościach. Wszędzie ten sam wygląd, te same parametry, różnica jest jedynie w obudowie i logu producenta
Nie mam aż takiej awersji do mikromiękiego, ale jestem realistą i szukając telefonu w określonej kwocie, szukam możliwie najlepszego. Może w wersji 8 coś się poprawi. Niestety do możliwości androida windows phone ma jeszcze kilka lat przed sobą. Używałem wcześniej windows mobile, i szkoda że zamiast poprawić ten system, na którym można dość sporo, podobnie jak na androidzie, to go uśmiercili, a wymyślili sobie jakiś windows phone na bazie odtwarzacza zune..
No ale co kto lubi/co komu potrzeba. Pal licho ile osób tego używa, ważne jest to że ma wiele braków, których nie posiada konkurencja. Miałbym się katować używając wp7 w imię jakiejś ideologi, lub awersji do wszystkiego co nie jest związane z moją ukochaną korporacją? Jak już pisałem, jestem realistą i staram się kalkulować co jest dla mnie "lepsze"..