Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Telefon z WP7
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
230005
W sumie to nie musi być z WP7, może być android, byleby nic od apple smile.gif. Obecnie mam telefon na kartę i dobrze mi z tym, ale to 6-letnia nokia i już trochę słuchawka nie tego i bateria też nie bardzo i wyświetlacz też (tak, nokie też się psują wink.gif). Chciałbym zatem kupić sobie jakiegoś smarta, ale znajomi mówią że bez abonamentu to kupę kasy wyłożę, a myślałem o czymś do 500zł. Byleby dało się z tego dzwonić, wysyłać smsy i żeby miało wifi - wejścia na słuchawki, aparatu ani żadnych bajerów. Mam tylko dwa wymagania - żeby bateria jeśli się tylko dzwoni i smsuje trzymała dłużej niż 24h i żebym mógł na to pisać aplikacje w języku który znam - c# albo java. Hmmm, a jak to jest z Javą na WP7? Da się, czy raczej wszystkie smartfony to takie zamknięte ekosystemy jak iOS-owe?
Pawel_W
wiem, że w krakowskiej komunikacji miejskiej reklamują jakiś telefon, tak, że jest cała recenzja, posiada on androida, kosztuje ok. 500zł - oceniali go całkiem dobrze, na bank był to samsung, tylko nie wiem dokładnie czy wave smile.gif
drozdii07
Wave'y mają BadaOS wink.gif

EDIT:
Tel. proponuję jakiś tańszy z serii Galaxy
IceManSpy
Co do programowania to na Andka głównie chyba JAVA, a na WP7 C#.
ActivePlayer
imho zakup wp7 jesli chodzi o przyszłość programowania troche mija się z celem. no chyba że masz tak wielką wiarę w marketing microsoftu. android raczej zdaje sie być lepszym wyborem
cojack
Ja mogę polecić Sony Ericsson Xperia X8, trzyma 3 dni z gadaniem, dobry ekran, nie zacina jakoś mega i do 500zł się zmieścisz. Moja ma, szwagier ma, sobie chwalą.
Pawel_W
Cytat(cojack @ 7.02.2012, 12:26:35 ) *
Ja mogę polecić Sony Ericsson Xperia X8, trzyma 3 dni z gadaniem, dobry ekran, nie zacina jakoś mega i do 500zł się zmieścisz. Moja ma, szwagier ma, sobie chwalą.

właśnie o ten model mi chodziło, pomyliłem z wave'm, przepraszam za wprowadzenie w błąd bo to nie był jednak samsung tongue.gif
ActivePlayer
heh, no to troche prywaty zrobie: http://allegro.pl/show_item.php?item=2097281460

mam nadzieje ze mnie moderatorzy nie zjedzą:-)
by_ikar
Jak android, to szukaj takich słuchawek które nie będą miały zablokowanego bootloadera (niektóre motorole chociażby) oraz patrz po dostępności custom romów. Android jest fajny, o ile producenci telefonów, lub operatorzy nie dorzucą do telefonu czegoś od siebie. Chociażby taki samsung i jego nakładka touchwiz która jest bardzo dobrym przykładem dlaczego producenci nie powinni modyfikować w większej mierze androida. Otóż, touchwiz to jest nakładka systemowa, dość mocno zintegrowana z systemem, która jest bardzo nieoptymalnie napisana. W efekcie czego android posiada miano "zamulonego", "przycinającego się". Taki samsung galaxy s, który ma swojego bliźniaka z niemal identycznymi podzespołami, w ciut innej obudowie: nexus s. Galaxy s nie dostanie aktualizacji (tak twierdzi samsung) do najnowszej wersji androida, ponieważ najnowsza wersja touchwiz jest tak wymagająca, że galaxy s niestety nie uciągnie tej nakładki. Z kolei nexus s który jest bliźniakiem, dostał aktualizację do ICS w grudniu zeszłego roku i chodzi bardzo dobrze. Powstał custom rom ICS dla galaxy s, który chodzi bardzo dobrze. Tak więc wnioski nasuwają się same. Jak kupujesz słuchawkę z androidem, najlepiej kupić coś z serii nexus, co ma czystego androida bez żadnych ujmujących dodatków. Posiadam nexusa s i mogę tylko pochwalić. Jak już nie podoba się telefon z serii nexus, to niestety trzeba szukać telefonu z większymi parametrami, lub rozejrzeć się za dostępnością romów. Takie są niestety realia andorida.

W przypadku WP7 póki co nowe telefony są w dość wygórowanej cenie, zwłaszcza że nie oferują niczego, czego nie posiada konkurencja dużo tańszego. I darowałbym sobie póki co WP7. Chyba że trochę stanieją, wtedy można się bawić.

Słuchawki od apple to jest cały ekosystem. Jeżeli chcesz programować na iphone, musisz mieć maka, nie wiem jak to wygląda odnośnie wersji systemu, ale podejrzewam że na jakimś kupionym maku sprzed kilku lat raczej sdk iOS nie poleci, a kupno nowego maka to raczej nie twój budżet, i chyba nawet większości osób wink.gif

Osobiście polecam ci galaxy s: http://allegro.pl/listing.php/showcat?id=8...p;change_view=1 używanego w całkiem dobrym stanie nabędziesz za 500złotych raczej na pewno. A o to jak wygląda ICS na galaxy: http://www.youtube.com/watch?v=dR7282CNv0w jak widać, chodzi bardzo płynnie, co potwierdza to o czym napisałem wyżej, że jak android to najlepiej czysty (nexusy ewentualnie custom romy).

Od czasu jak dostałem aktualizację do ICS to mój telefon dostał nowe życie. ICS ftw wink.gif

BTW w przeglądarce przegląda nawet strony z flashem i działają w miarę płynnie! biggrin.gif

EDIT: a tutaj masz stres test telefonu od samsunga: http://www.youtube.com/watch?v=HDaKdpfnYzk jak ktoś ci kiedyś powie że ten telefon jest kruchy i skrzypiący.. wink.gif
230005
O przepraszam, ale kupno nowego maka to absolutnie mój budżet smile.gif. Tyle że z iUrządzeniami mam taki problem, że zwykły pc z linuxem, albo windą mi absolutnie wystarczają, a sprzęt apple jakiś czas testowałem (i kompy i iPhony i iPady) i nie widzę w nim nic na tyle zajebistego, żebym miał wydawać taką kupę kasy. Tak samo z telefonami - jasne że mógłbym wyrzucić 2 000 na jakieś cudo, tylko po cholerę mi to? Nie jestem jakimś fanatykiem nowinek, a telefon ma mi służyć do dzwonienia i w sytuacji awaryjnej do sprawdzenia czegoś w internecie (bez czego btw. sobie do tej pory doskonale radziłem). A swoją drogą to jest jeszcze coś takiego jak mini-mac, czyli takie pudełko niewiele większe od pojemnika na 50 płyt. Nie wiem jakie ma parametry, ale daje radę i byłoby to bardziej niż wystarczające jeśli chciałbym tylko kodować w objective-c (który jest składniowo w sumie innym językiem niż wszystkie mi znane smile.gif). Co do WP7, to ja po prostu bardzo lubię .NET, a jeśli miałbym brać coś z androidem, to musiałbym się znowu wszystkiego od prawie 0 uczyć. I chcę kodować dla siebie więc to czy w przyszłości WindowsPhone-y będą na rynku czy nie mało mnie obchodzi - nie chcę się przekwalifikować na appki mobilne, tylko napisać sobie parę progsów na telefon, które mam w głowie (jeśli miałbym zawodowo zacząć kodować na mobilki, to równie dobrze mogę korzystać z emulatorów i żaden telefon nie jest mi potrzebny) smile.gif. Co do używanych telefonów, czy generalnie (nawet nowego) sprzętu z allegro - sorry, ale to nie dla mnie. Kilka razy coś w ten sposób kupiłem i zawsze coś nie grało. Za każdym razem zwrot został przyjęty, ale po prostu nie chcę mi się z tym pie**olić smile.gif.
erix
Cytat
Co do WP7, to ja po prostu bardzo lubię .NET, a jeśli miałbym brać coś z androidem, to musiałbym się znowu wszystkiego od prawie 0 uczyć.

Cóż, Twój wybór. WP7 ponoć ktoś używa.

Cytat
I chcę kodować dla siebie więc to czy w przyszłości WindowsPhone-y będą na rynku czy nie mało mnie obchodzi - nie chcę się przekwalifikować na appki mobilne, tylko napisać sobie parę progsów na telefon, które mam w głowie

Powiadam Ci, zweryfikujesz jeszcze swoje słowa, prędzej niż Ci się wydaje. tongue.gif Też tak kiedyś myślałem, że PHP i tylko PHP, a teraz... ;P

Cytat
(jeśli miałbym zawodowo zacząć kodować na mobilki, to równie dobrze mogę korzystać z emulatorów i żaden telefon nie jest mi potrzebny)

Poużywaj sobie tych emulatorów, wtedy porozmawiamy...
Pawel_W
Cytat(by_ikar @ 7.02.2012, 14:28:52 ) *
jak android to najlepiej czysty (nexusy ewentualnie custom romy).

w takim razie nie wiem, czy widziałeś htc sense 3.0 smile.gif
230005
Cytat
Poużywaj sobie tych emulatorów, wtedy porozmawiamy...

Dwóch programistów u mnie w pracy programowało przy ich użyciu i nie narzekali. Kilku innych z innej firmy też w ten sposób tworzyło appkę na iPhone i w sumie też nie narzekali smile.gif. Chociaż aplikacje robili tylko na iPhone i WP7, nie na androida więc może z androidowym emulatorem jest coś nie tak? Możesz jakoś przybliżyć temat?

Cytat
Powiadam Ci, zweryfikujesz jeszcze swoje słowa, prędzej niż Ci się wydaje

Nie no wiesz, nie mówię że nigdy przenigdy nic innego i w ogóle. Po prostu w tym momencie jestem zakochany w .net i chcę tą technologię ogarnąć w każdym aspekcie smile.gif Z resztą może i kupię sobie coś z Androidem. Wszystko się okaże jak skończę research w internecie i przepytam wszyskich sprzedawców w moim mieście wink.gif
by_ikar
Póki co tak jak napisałem słuchawki z wp7 na pokładzie są na prawdę drogie, nie wiem szczerze mówiąc jak stoi rynek używanych słuchawek to ci nie powiem. Ale sam telefon, to jest raczej trochę "bieda", jeżeli chodzi o system, dlatego że jest to nic innego jak empetrójka zune z możliwością dzwonienia.. Jakiś iphone czy android byłby lepszym wyjściem, z tym że iphone to jest cały ekosystem, a androida programować możesz na każdym systemie.

Widzisz, też się kiedyś przejechałem na allegro, przy kupnie dysku twardego. Aktualnie jeżeli musiałbym kupić coś powyżej określonej kwoty, to pojechałbym odebrać to osobiście, sprawdzając na miejscu (np powyżej tysiąca złotych). Ale równie dobrze można kupić z opcją wcześniejszego sprawdzenia przed odbiorem, co na poczcie kosztuje jakieś dodatkowe 5zł. Możesz otworzyć paczkę, sprawdzić dokładnie zawartość itp. Tak kupiłem swojego nexusa, i od marca zeszłego roku jestem szczęśliwym posiadaczem.

Allegro to jest całkiem dobra sprawa, tylko trzeba podchodzić do niego z pewnym dystansem i rozwagą. Jak spełnisz te warunki, to problemów mieć nie powinieneś. wink.gif Zawsze możesz też poszukać na allegro, bo bardzo często wystawiają jakieś rzeczy sklepy, typu komis telefonów. Możesz wtedy wówczas pojechać do takiego komisu osobiście i kupić poza aukcją taki telefon, z wcześniejszym sprawdzeniem wink.gif

Galaxy s, za 500zł to nie jest duży wydatek. Zwłaszcza po wgraniu mu ICS ten telefon jest na prawdę sprawnym kombajnem do bardzo wielu zadań. Jak masz jakieś podstawy linuxa opanowane, to możesz cuda na patyku robić tongue.gif np ja sobie podmontowałem w telefonie dysk sieciowy udostępniony przez sambe. Dzięki czemu fizycznie nie muszę mieć filmów na telefonie, nie muszę ich tam wrzucać nawet, a mogę sobie w każdej chwili będąc w zasięgu sieci domowej odtwarzać.

BTW wp7 jest póki co dość mocno okrojony, bardzo wielu rzeczy w nim zrobić nie można, które z kolei można zrobić w iphonie/androidzie. Unixy w bardzo wielu przypadkach poprostu wymiatają.

PS. wczoraj wyszedł chrome w wersji beta na androida. Powiem tylko tyle - masakra! Tak szybko strony to się nie otwierają nawet na operze! Mega stabilność, super szybkość, dostęp do zakładek z desktopa, działa nawet java (java od orcale). Jedyne wymaganie to póki co ICS wink.gif chodzi genialnie szybko, nawet szybciej od opery mini, która dane wczytuje z cache opery.com normalnie aż miło się przegląda strony na telefonie. Jak ktoś ma ICS zainstalowanego, nawet jako custom roma, to polecam poszukać chrome beta w markecie biggrin.gif
batman
Cytat(erix @ 7.02.2012, 23:35:25 ) *
Cóż, Twój wybór. WP7 ponoć ktoś używa.

Ja używam tongue.gif

Cytat
Póki co tak jak napisałem słuchawki z wp7 na pokładzie są na prawdę drogie, nie wiem szczerze mówiąc jak stoi rynek używanych słuchawek to ci nie powiem. Ale sam telefon, to jest raczej trochę "bieda", jeżeli chodzi o system, dlatego że jest to nic innego jak empetrójka zune z możliwością dzwonienia..
Jak rozumiem korzystałeś z telefonu z wp7 dłużej niż 5 minut...

Cytat
BTW wp7 jest póki co dość mocno okrojony, bardzo wielu rzeczy w nim zrobić nie można, które z kolei można zrobić w iphonie/androidzie. Unixy w bardzo wielu przypadkach poprostu wymiatają.
Wymień 5 rzeczy, które są niemożliwe do wykonania w wp7, a może je zrobić na Androidzie/iOS. (kilka rzeczy można znaleźć, ale nie będę Ci ułatwiał sprawy...).
erix
Cytat
Dwóch programistów u mnie w pracy programowało przy ich użyciu i nie narzekali. Kilku innych z innej firmy też w ten sposób tworzyło appkę na iPhone i w sumie też nie narzekali . Chociaż aplikacje robili tylko na iPhone i WP7, nie na androida więc może z androidowym emulatorem jest coś nie tak? Możesz jakoś przybliżyć temat?

Strasznie się wloką w porównaniu do natywnych słuchawek.

Cytat
Ja używam

Wyjątek potwierdzający regułę. tongue.gif

Cytat
Wymień 5 rzeczy, które są niemożliwe do wykonania w wp7, a może je zrobić na Androidzie/iOS. (kilka rzeczy można znaleźć, ale nie będę Ci ułatwiał sprawy...).

Nie chce mi się 5, ale spróbuj coś wysłać przez Bluetooth... tongue.gif

Mało co nie spadłem z krzesła, jak kumpel wrócił z koła dotneciarzy, jeden chciał mu coś wysłać, wyślij mi bluetoothem, a on NIE DA SIĘ.
batman
Cytat(erix @ 8.02.2012, 10:19:39 ) *
Nie chce mi się 5, ale spróbuj coś wysłać przez Bluetooth... tongue.gif

Mało co nie spadłem z krzesła, jak kumpel wrócił z koła dotneciarzy, jeden chciał mu coś wysłać, wyślij mi bluetoothem, a on NIE DA SIĘ.

Ostatni raz wysyłałem pliki przez bluetooth na Nokii 6500 kilka lat temu. W dobie mobilnego internetu wysyłanie plików przez bluetooth jest równie istotne jak posiadanie irda w telefonie tongue.gif
erix
Pitu-pitu... tongue.gif
by_ikar
Cytat

- explorować plików na telefonie
- nie możliwość posiadania na telefonie plików innych niż są akceptowane przez system (bezpieczeństwo..?)
- brak trybu pamięci masowej (na uj mi taka empetrójka?)
- bogata personalizacja, jak np ustawienie koloru tła (jedyne słuszne kafelki, tak jak w iphonie jedyny słuszny wygląd)
- gigantyczne czcionki które niekiedy straszą, głównie w systemowych aplikacjach, niekiedy nawet jakby je ucina (patrz kontakty i nazwy kontaktów chociażby)
- nie można dodawać dzwonków z własnej biblioteki, co najwyżej można je pobrać z marketplace, lub konwertować na format zune
- brak rozmów 3g
- ograniczone możliwości odnośnie formatów wideo, najlepiej konwertować do wmv, o matrosce można zapomnieć
- napisy w odtwarzaczu wideo? Powodzenia
- nie mogę sobie ustawić blokady rotacji ekranu. Moja siostra w swoim galaxy mini, ma taką opcje na wierzchu, niestety wp7 zawsze się będzie obracać
- brak profilów w telefonie, jedna regulacja głośności do wszystkiego, w androidzie są 3 regulacje głośności, co często się przydaje
- regulacja głośności w różnych aplikacjach działa niepoprawnie. Tzn nie wycisza dźwięku
- wysyłanie maila, chcesz wysłać pdf? Powodzenia, można tylko zdjęcia (wiem, można dołączyć inne pliki, ale trzeba robić to na około, czytając poradniki etc, co na innych telefonach jest banalnie proste)
- nie wiem jak jest w iphone (nie pamiętam, ostatni raz bawiłem się nim z półtora roku temu), ale np w androidze jest możliwość ustawienia w co ma być otwierane przez co. Instalując inną przeglądarkę w WP7 i tak linki są otwierane przez domyślną przeglądarkę
- WVGA (ale podobno jakaś nowa wersja/aktualizacja ma działać w wyższych rozdzielczościach)
- maks 16gb pamięci, bez slotu na kartę pamięci
- brak możliwości instalacji aplikacji z innych źródeł. Dopiero po odblokowaniu można (nie wiem czy się traci wówczas gwarancje). (iphone też ma tą wado/zaletę).

Tyle mi wiadomo po pierwszych wrażeniach (mój szwagier ma lumie). Nie wiem jak jest po aktualizacji do mango, czy te w części bugi zostały poprawione. WP7 może i jest fajny, ale póki co to traktowałbym go raczej jako podrasowany odtwarzacz zune (bo w tym istocie wp7 jest, jest przerobionym zune), niż smartfon o sporych możliwościach. Wszędzie ten sam wygląd, te same parametry, różnica jest jedynie w obudowie i logu producenta

Nie mam aż takiej awersji do mikromiękiego, ale jestem realistą i szukając telefonu w określonej kwocie, szukam możliwie najlepszego. Może w wersji 8 coś się poprawi. Niestety do możliwości androida windows phone ma jeszcze kilka lat przed sobą. Używałem wcześniej windows mobile, i szkoda że zamiast poprawić ten system, na którym można dość sporo, podobnie jak na androidzie, to go uśmiercili, a wymyślili sobie jakiś windows phone na bazie odtwarzacza zune..

No ale co kto lubi/co komu potrzeba. Pal licho ile osób tego używa, ważne jest to że ma wiele braków, których nie posiada konkurencja. Miałbym się katować używając wp7 w imię jakiejś ideologi, lub awersji do wszystkiego co nie jest związane z moją ukochaną korporacją? Jak już pisałem, jestem realistą i staram się kalkulować co jest dla mnie "lepsze"..
batman
Ze wszystkich rzeczy, które wymieniłeś, prawie wszystkie to banały i widzi-mi-się. Jedyny poważny zarzut to brak możliwości wysyłania maila z plikami inne niż grafiki oraz brak możliwości korzystania z telefonu jako pamięci masowej.
Kupiłem WP7 z myślą o sieci i korzystaniu z telefonu jako przenośnego terminala usług live, z których korzystam. Jak się okazało, doskonale radzi sobie również z Google (gmail, kontakty i kalendarz) oraz Twitterem. Nieco gorzej wypada Faceebook, LinkedIn jeszcze nie sprawdzałem. Podobnie jak w przypadku pozostałych platform, cała potęga WP7 tkwi w aplikacjach, których jest coraz więcej. Mamy aplikacje do Google Readera, do SkyDrive (wszystkie typy plików), Twittera, Faceeboka, klienta ssh, mapy Google/Bing, czytnik pdf (trochę kulawy niestety, jak sam pdf), radia internetowe, Office'a i wiele innych.
Faktem jest, że MS musi gonić konkurencję, ale robi to coraz lepiej i nie zdziwiłbym się gdyby za rok, to Android i iOS musiały się pocić, by dorównać WP.
marcio
Sam uzywam andka od kolo roku.Mam i mialem kilka urzadzen z nim na pokladzie.

Bzdura jest to ze telefony z wp7 kosztuja duzo bo tak nie jest, nie sa one wcale takie drogie.

Jesli szukasz telefonu do 500zl to radze dolozyc 100-200zl i kupic juz cos sensownego.

W przedziale 500 zl polecam samsung galaxy ace sam mam do tej pory choc uzywac desire z.Telefon sprawny dziala dosyc szybko pograc idzie.Jedyne co to bateria ale jesli bedziesz mial wylaczony 3g to te 24h uciagnie.

Za 600-700zl kupisz telefony z nowszym procesorem,grafika,wiecej ramu,lepsza rozdzialka i technologia wyswietlacza.

W takim razie moge ci polecic lg black,desire z motorole defy ewentualnie htc desire.

O ile android dobrze stoi na rynku to wp7 za 2-3 lata bedzie mocno konkurowalo z andkiem jak nie wczesniej.

Android ma to do siebie ze aplikacje nie sa optimalizowane pod urzadzenia bo jest ich zbyt wiele, dlatego aplikacje crash'uja, czasami system muli itp...itd...pod tym wzgledem ios go powala i nie ma o czym w ogole dyskutowac jesli ktos sie nie zgadza.

@by_ikar:
Cytat
Wszędzie ten sam wygląd, te same parametry, różnica jest jedynie w obudowie i logu producenta

Wybacz ale telefonow na andku jest masa z takimi samymi parametrami, racja poki co mamy wiekszy wybor ale od ilu jest android na rynku a od ilu wp7;)
by_ikar
Cytat
Wybacz ale telefonow na andku jest masa z takimi samymi parametrami, racja poki co mamy wiekszy wybor ale od ilu jest android na rynku a od ilu wp7;)

To info tyczyło się wp7. Bo wp7 chodzi tylko na z góry narzuconych parametrach. Czyli: określony procesor/y, określona ilość ramu (512), określona ilość pamięci wbudowanej (od i do 16gb, czyli tylko i wyłącznie 16gb), określona rozdzielczość WVGA (800x400) i różnica jest wtedy tylko w przypadku obudowy telefonu i producenta, bo reszta, czyli cały system i podzespoły są niemal takie same.

Cytat
Ze wszystkich rzeczy, które wymieniłeś, prawie wszystkie to banały i widzi-mi-się.

No tak, zawsze tak można robić w wielu przypadkach. Samochód mi nie potrzebny, będę jeździć rowerem. Po co mi rower, mogę chodzić pieszo. etc

To nie jest widzi-misie, to są poważne braki. Telefony nowe z windows phone na pokładzie, nie chodzą po 800złotych żeby móc posiadać taki ubogi wachlarz opcji. Ile dałeś za swój telefon z windows phone? Poniżej 1,5k czy powyżej? Osobiście za swój dałem poniżej, ale są nowe słuchawki z androidem, które nie posiadają braków jakie posiada windows phone (aka zune phone?), a stoją poniżej tysiąca złotych.

Mój szwagier sobie telefon z windows phone kupił, bo co tutaj dużo mówić, prócz aparatu nie jest mu kompletnie nic więcej nie potrzebne. Jak mu się nudzi to siedzi i fotografuje ziemię, to też podoba mu się "migawka" wwindows phone. A czy reszta jest użyteczna? Zależy. ja jako nieco bardziej wymagający użytkownik, wolałbym jednak mieć mniej ograniczeń, niż możliwości. To czego nie potrafi windows phone, potrafiła moja nokia 6030 ponad 5 lat temu. Więc zupełnie na tym polu o funkcjonalności, póki co windows phone nie ma co się mierzyć z androidem czy iOS.

Nie mniej, nie uważam że kompletnie się nie da używać słuchawek od mikromiękiego. Trzeba mieć poprostu niewygórowane wymagania, i ciut więcej gotówki, plus ideologie/przyzwyczajenia które nas skutecznie zniechęca do zakupu innej słuchawki.

Z tym trybem pamięci masowej jeszcze by uszło, gdyby tą muzykę można było jakoś ludzko wrzucić na telefon. Ale nie, M$ zamiast myśleć podobnie jak w przypadku windows mobile, myśli jak apple. Zamiast się rozwijać, to się zamykają.

Co do domniemania, że zune phone ma przebić androida, to dość wyimaginowane marzenia, nie skonfrontowane z rzeczywistością. Mocą androida jest otwartość. Coś co zepsuje google, lub jakiś producent, naprawia to społeczność. A liberalna polityka google odnośnie aplikacji w markecie, w większej mierze przyspiesza rozwój aplikacji jak i samego systemu. Póki co android bije rekordy. WP7 istnieje już jakiś czas, i niestety nie zachwyca. Jak stanieją słuchawki, powinno wzrosnąć zainteresowanie. Do tego czasu to będzie niestety niszowy rynek.
batman
@by_ikar
W tym sporze nie można zapomnieć, że Android oraz WP7 mają zupełnie innych odbiorców. WP7 poszedł w kierunku iOS, czyli w pełni zintegrowanej platformy bez możliwości większej ingerencji w system. Dostajemy urządzenie, które działa i daje szeroki wachlarz możliwości. I to pod tym kątem należy rozpatrywać przydatność systemu/telefonu, a nie przez pryzmat ułamka procenta osób, które grzebią w bebechach i root-ują telefon, by robić z nim cuda niewidy. WP7 został przygotowany z myślą o osobach korzystających z sieci. Nie jest to telefon dla grzebaczy, którzy nie mogą wysiedzieć spokojnie dnia bez zmiany czegoś w systemie.

Zapomniałem dopisać. Nie twierdzę, że WP7 jest lepszy lub gorszy od Androida. Jest inny. Każdy ma inne wymagania wobec telefonu. W moim przypadku WP7 doskonale się sprawdził i nie mam powodów do narzekania. Jedyne na co mogę pomarudzić, to brak niektórych aplikacji, które dostępne są na Androida/iOS. Niestety WP7 nie jest jeszcze popularny, przez co nie każdemu opłaca się tworzyć aplikację na tę platformę.
erix
Cytat
Jedyne na co mogę pomarudzić, to brak niektórych aplikacji, które dostępne są na Androida/iOS. Niestety WP7 nie jest jeszcze popularny, przez co nie każdemu opłaca się tworzyć aplikację na tę platformę.

I właśnie to jest solą w oku WP7. I nie będzie popularny, póki to błędne koło nie zostanie rozwiązane...

A do iOS-u bym nie porównywał - tam można było coś robić od razu i nie było niesmaku wywalenia większości funkcji. No chyba nie powiesz mi, że Windows Mobile 6.5.x jest mniej funkcjonalny. tongue.gif
batman
Cytat
I właśnie to jest solą w oku WP7. I nie będzie popularny, póki to błędne koło nie zostanie rozwiązane...

MS i Nokia robią wszystko, by WP7 był popularny, a kolejne duże wydanie (Apollo lub jak kto woli Windows Phone 8) postawi WP na równi z konkurencją.

Cytat
A do iOS-u bym nie porównywał - tam można było coś robić od razu i nie było niesmaku wywalenia większości funkcji. No chyba nie powiesz mi, że Windows Mobile 6.5.x jest mniej funkcjonalny. tongue.gif
Na WP7 też można robić wszystko od razu. Aplikacje tylko rozszerzają te możliwości.
Nie korzystałem z WM, więc nie mam porównania.
by_ikar
Cytat
W tym sporze nie można zapomnieć, że Android oraz WP7 mają zupełnie innych odbiorców. WP7 poszedł w kierunku iOS, czyli w pełni zintegrowanej platformy bez możliwości większej ingerencji w system. Dostajemy urządzenie, które działa i daje szeroki wachlarz możliwości. I to pod tym kątem należy rozpatrywać przydatność systemu/telefonu, a nie przez pryzmat ułamka procenta osób, które grzebią w bebechach i root-ują telefon, by robić z nim cuda niewidy. WP7 został przygotowany z myślą o osobach korzystających z sieci. Nie jest to telefon dla grzebaczy, którzy nie mogą wysiedzieć spokojnie dnia bez zmiany czegoś w systemie.

Pobaw się jakimś telefonem z serii nexus, najlepiej najnowszym, chodź ostatnie dwa czyli galaxy nexus i nexus s są systemowo bardzo podobne, małą ilością szczegółów. To zintegrowanie z google spodoba ci się. Zakładki w chrome masz na telefonie, wysyłanie linków bezpośrednio z chrome do telefonu i na odwrót, gmail, google maps, ogólnie wszystkie usługi google są zintegrowane na starcie z androidem. W sumie wszystkie androidy na start mają podstawowe funkcje i nie trzeba nic modyfikować czy instalować. Problem z instalacjami dopiero pojawia się w przypadku niektórych modeli, które niestety spieprzył producent. Jak chociażby galaxy s, który przez głupie widzi-misie samsunga pomimo że uciągnie bez większych problemów najnowszego androida, nie dostanie go, bo samsung do swoich telefonów dorzuca zmulonego touchwiza.. Ale ludzie mają wybór, mogą zainstalować custom roma i cieszyć się najnowszą wersją systemu. I to co wymieniłem w przypadku braków windows phone, to są braki wobec podstawowego, czyściutkiego androida. Bez żadnych dodatków, modyfikacji, prosto ze sklepu. Gdybym miał liczyć aplikacje, to mi roku i kilku niedziel na to zabrakło. A staram się być rozsądny, więc nie marnuje na takie głupoty czasu wink.gif

Cytat
MS i Nokia robią wszystko, by WP7 był popularny, a kolejne duże wydanie (Apollo lub jak kto woli Windows Phone 8) postawi WP na równi z konkurencją.

Dyskutowałbym, no ale niech będzie. Zobaczymy co przyniesie czas wink.gif nokia aktualnie sama nie wie co ma ze sobą zrobić, spadek akcji chyba najbardziej pokazuje to, że nokia się "skończyła". Mogli wybrać androida, i produkować telefony, nie, bo ceo noki, były pracownik MS uważa inaczej..

Cytat
Na WP7 też można robić wszystko od razu. Aplikacje tylko rozszerzają te możliwości.

Nie można robić wszystkiego. Bardzo sporej listy rzeczy robić nie możesz, nawet mając aplikacje które rozszerzają pewne funkcjonalności. Z prostego względu - windows phone to podrasowany zune. A że zune nie był od początku projektowany pod tym względem, to i jego możliwości są okrojone. Po co odtwarzaczowi więcej niż 512mb ram? No nie potrzebne. Po co odtwarzaczowi większa rozdzielczość? Nie potrzebne. Po co odtwarzaczowi pakowanie plików innych niż multimedialne? Nie potrzebne. Po co odtwarzaczowi tryb pamięci masowej? Nie potrzebny. Można by tak wymieniać i powstałaby dość obszerna lista. Fakty niestety mówią same za siebie. Odtwarzacz multimedialny, po dodaniu kilku protez (możliwości dzwonienia, pisania smsów etc) nie stanie się nagle wypasionym systemem mobilnym. W przypadku ipoda touch, sprawa wygląda tak, że wzięli system z telefonu, okroili go o kilka funkcji (dzwonienie, pisanie smsów etc), dzięki czemu jakieś możliwości ten odtwarzacz ma.

Według mnie, aktualizacja która ma niedługo nastąpić, raczej wiele nie zmieni. Ba, stawiam nawet kratę piwa że tak będzie.
erix
Cytat
Nie korzystałem z WM, więc nie mam porównania.

Jeśli korzystałeś z nawigacji samochodowej, to prawdopodobnie działała ona pod WinCE, czyli coś w pobliżu WM.

Cytat

Ale oni przespali swoje 5 minut. Był na to czas, nie skorzystali. WP7 ma szanse tylko wtedy, gdy wprowadzi jakąś rewolucję. A kolejne update'y wprowadzają tzw. "duperele", typu wycinanie i wklejanie tekstu. Co ten telefon ma takiego, czego nie ma iPhone, czy Android? Za taką kasę jest sens kupić choćby iP 3gs...
batman
@by_ikar
Z rzeczy dostępnych out of the box w WP7 masz:
- kontakty dostępne z Windows Live, Google, LinkedId, Facebook, Twitter + łączenie kontaktów w celu uniknięcia duplikatów
- synchronizacja kalendarzy Windows Live i Google
- połączenie poczty w jedną skrzynkę odbiorczą (ogromna oszczędność miejsca na ekranie) + obsługa Hotmail, Gmail, Yahoo oraz niestandardowej konfiguracji
- Office (tworzenie i odczyt dokumentów Word, Excel, OneNote)
- SkyDrive
- zintegrowany czat (Windows Live, Facebook, SMS)
- powiadomienia z Facebooka i Twittera
- mapy + nawigacja turn by turn

Tego jest znacznie więcej, a wymieniłem tylko to, z czego najczęściej korzystam. Jak widzisz, WP7 to nie tylko Zune z funkcją dzwonienia. Poużywaj telefonu z WP7 przez kilka/kilkanaście dni, to zobaczysz jak bardzo się mylisz.
by_ikar
Cytat
mapy + nawigacja turn by turn

IMO te mapy są tak świetne, że nie powinieneś ich na tej liście wymieniać wink.gif bingowi jeszcze daleko do map google.

Skąd wiesz że to jest znacznie więcej? Skąd wiesz że tego nie można na androidzie? Nie ma tam skydrive, ale realia internetu w polsce, skutecznie odstraszają od tego typu usług. Ale ok, jak chcesz tak wyliczać to ci wypunktuje:

Cytat
kontakty dostępne z Windows Live, Google, LinkedId, Facebook, Twitter + łączenie kontaktów w celu uniknięcia duplikatów

Tutaj to już zależy od operatora/producenta. W czystym androidzie raczej na pewno nie da się od razu z windows live importować kontaktów (chyba że o czymś nie wiem) i na początek raczej jest tylko import z google. Do importu z innych źródeł potrzeba stosownej appki. W czystym andku tego nie ma, ale w andku który jest modyfikowany (samsung, htc, lg, sony ericsson itp) przeważnie takie ficzery są na start.

Cytat
synchronizacja kalendarzy Windows Live i Google

To samo co wyżej, w czystym andku na pewno jest z google, z windows live nie.

Cytat
połączenie poczty w jedną skrzynkę odbiorczą (ogromna oszczędność miejsca na ekranie) + obsługa Hotmail, Gmail, Yahoo oraz niestandardowej konfiguracji

Również jest.

Cytat
Office (tworzenie i odczyt dokumentów Word, Excel, OneNote)

google docs

Cytat
SkyDrive

nie ma, aczkolwiek coś tam wieści niosą że podobno coś szykują.

Cytat
zintegrowany czat (Windows Live, Facebook, SMS)

google talk, g+ hangout. IMO hangout jest najlepsza pozycją na rynku jeżeli chodzi o grupowe czaty wideo

Cytat
powiadomienia z Facebooka i Twittera

W czystym andku nie ma żadnych appek od twiettera/facebooka. Jak doinstalujesz to również masz powiadomienia. W andku od operatora takie apki są raczej na start (na galaxy tab miałem je na start).

Cytat
mapy + nawigacja turn by turn

Mapy google nie są doskonałe, ale na terenie polski, bing wypada bardzo kiepsko.

Masz coś jakieś jeszcze super ficzery, za które warto dać 1,5 tysiąca których android za 500zł nie posiada? Trochę się licytujesz jak przekupka, zażarcie broniąc swoich racji. WP7 jest jaki jest, używać można, czy jest lepszy od innych systemów, to nawet nie ma co dyskutować, bo tak nie jest, a mikromięki swoją polityką nie ułatwia rozwoju tego systemu. Fapple sobie może pozwolić na taką politykę i zamykanie w hermetycznym środowisku swoich produktów, z uwagi na fanbojów, którzy kupią wszystko, co fapple wyprodukuje, bo to jest dizajnerskie, cool, i w ogóle najlepsze na świecie. W przypadku innych firm, jest nieco inaczej. Jeżeli się nie ułatwia, to się ludzi zniechęca, przez co odchodzą do konkurencyjnych rozwiązań.
batman
Cytat(by_ikar @ 8.02.2012, 18:47:50 ) *
Trochę się licytujesz jak przekupka, zażarcie broniąc swoich racji.
Nie licytuję się, tylko pokazuję, że WP7 to nie Zune, z funkcją dzwonienia.
Poza tym cena 1500 zł jest mocno przesadzona. Urządzenia z WP7 można kupić za 300 - 400 złotych. Wprawdzie jest to taki sam szmelc jak Android w tej cenie, ale mit o wysokiej cenie został obalony.

Odnośnie polityki zamkniętego systemu. Pozwolę sobie przypomnieć czasy Windows 98, kiedy narodziła się legenda BSOD. Ekrany te pojawiały się, ponieważ aplikacje pisane przez domorosłych klepaczy nie stosowały żadnych reguł, co ostatecznie wywalało system. Taka sytuacja nie jest możliwa na WP7, dzięki temu właśnie, że platforma jest zamknięta, a MS nie pozwala na żadne nakładki na system. Już widzę, jak ludzie klną na WP7, bo jakaś firma nie potrafi zrobić porządnie nakładki systemowej.

Napiszę jeszcze raz. Nie uważam, że WP7 jest lepszy/gorszy od Androida czy nawet iOS. Jest inny. Każdy z systemów ma swoje wady i zalety i należy je wszystkie poznać przed dokonaniem wyboru. Ja wybrałem WP7, ponieważ aktywnie korzystam z usług i produktów MS. Jeśli w takim samym stopniu korzystałbym z Google, to wybrałbym Androida.
by_ikar
Cytat
Nie licytuję się, tylko pokazuję, że WP7 to nie Zune, z funkcją dzwonienia.
Poza tym cena 1500 zł jest mocno przesadzona. Urządzenia z WP7 można kupić za 300 - 400 złotych. Wprawdzie jest to taki sam szmelc jak Android w tej cenie, ale mit o wysokiej cenie został obalony.

A mogę prosić o link do takiego telefonu, oczywiście nowego, w cenie 300-400zł ? Za 300-500zł można kupić chociażby galaxy mini, który tylko wyświetlaczem jest kiepski, a jeżeli chodzi o androida, to jest tam całkiem przyzwoity android z funkcjami które wymieniłem.

IMO to jest zune z możliwością dzwonienia. Już wcześniej na zune można było instalować appki, więc zrobili appki do dzwonienia i zintegrowali je z systemem, nawet niezbyt się wysilili przy modyfikacji interfejsu wink.gif już wcześniej była synchronizacja z xbox live i innymi usługami od MS. Więc ogólnie się nad całością nie napracowali, a cały system powstał z myślą o odtwarzaczach. Unixy póki co wiodą prym jeżeli chodzi o systemy mobilne, i raczej długo tak zostanie. wink.gif
erix
Cytat
IMO to jest zune z możliwością dzwonienia. Już wcześniej na zune można było instalować appki, więc zrobili appki do dzwonienia i zintegrowali je z systemem, nawet niezbyt się wysilili przy modyfikacji interfejsu już wcześniej była synchronizacja z xbox live i innymi usługami od MS.

A jeszcze jak się dowiedziałem, że dopiero teraz mają porzucić starego kernela, jeszcze z Windows Mobile... :X
batman
Cytat(by_ikar @ 8.02.2012, 20:54:25 ) *
A mogę prosić o link do takiego telefonu, oczywiście nowego, w cenie 300-400zł ? Za 300-500zł można kupić chociażby galaxy mini, który tylko wyświetlaczem jest kiepski, a jeżeli chodzi o androida, to jest tam całkiem przyzwoity android z funkcjami które wymieniłem.
Sprawdź w ofercie Play, Orange lub T-mobile.

Cytat
IMO to jest zune z możliwością dzwonienia.
...
none
Witam
Od ponad roku używam telefonu z systemem wp7[hd7] i jak najbardziej polecam. Prosty intuicyjny działa bez zarzutu. Ja wybrałem ten system bo piszę w C# i dla zabawy tworze gry pod wp7. Ktoś kto pisze w javie natrulanie wybierze androida. I tyle. Programisty javy czy osoby o natrualnym obrzydzeniu do M$ , wyznawcę jabluszek nie przkona nic.

Ceny telefonów z wp7 rzeczywiście są drogie, chodź ostatnio moja żona wzieła w Play-u LG Swift 7 w abonamencie 69 zł za 350zł ale to i tak drogo jak dla "studentów" czy osób bez dochodów.
Osobom którym metro się nie podoba to już za 1-2 lata windows 8 bedzie podobnie działał + marketpalce na pulpicie - czas oswoić się z tym:)

Specyfikacja wp7 ma defakto wszystko co powinien miec smartfon i tyle no może poza wsparciem 2 rdzeni procka. ale za rok wp8 już zapowiadają że będzie:)

pzdr

grywalny
mam takie pytanie. Czy na windows phone normalnie chodza pliki exe? Czy jest np mozliwosc zagrania sobie w HoMM3 albo Fallout2 ?
cojack
Oczywiście że nie. Musi zostać specjalnie przekompilowany program na tą platformę. Co ma się zmienić w pewnym stopniu w WP8.

@edit
jedyne co mnie się nie podoba w wp7 to to że aplikacje nie mogą przejść w stan uśpienia taki jak na androidzie, to jest tam sztucznie implementowane, ale też się "jakoś" da.
batman
Cytat(cojack @ 13.02.2012, 18:01:19 ) *
jedyne co mnie się nie podoba w wp7 to to że aplikacje nie mogą przejść w stan uśpienia taki jak na androidzie, to jest tam sztucznie implementowane, ale też się "jakoś" da.

Sztucznie implementowane to za mało powiedziane. W praktyce wygląda to tak, że dla zamkniętej aplikacji możesz odpalić proces w tle, ale jest to na tle niewygodne, że bardziej skomplikowane rzeczy nie wchodzą w grę.
none
Jak to jest zaimplementowane w wp7.5 można zobaczyć http://channel9.msdn.com/Series/Kurs-progr...z-na-Mango-cz-2

pzdr
batman
Cytat(none @ 15.02.2012, 15:58:39 ) *
Jak to jest zaimplementowane w wp7.5 można zobaczyć http://channel9.msdn.com/Series/Kurs-progr...z-na-Mango-cz-2

pzdr

Wiem jak to jest zaimplementowane, ponieważ musiałem z tego korzystać podczas pisania aplikacji smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.