lulu22
14.02.2012, 17:28:19
Witam,
Prawdopodobnie zostanę zjechany na dobry początek, za to że:
1)zadaję głupie pytania
2)zakładam durne tematy
3)taki temat już był....
Przejdźmy do rzeczy...
Obecnie jestem studentem informatyki....od kilku lat zadaję sobie pytania, co tak na prawdę chciałbym robić, na czym się skupić(jak wiadomo
informatyka ma wiele "gałęzi"), i szukam cały czas dobrych odpowiedzi...niestety nie umiem skupić się na jednej (nazwę to tak dziedzinie)...
Podoba mi się programowanie(niestety wolno pojmuję niektóre rzeczy...i chyba brakuje mi takiego doświadczenia), chciałbym też
pisać różne aplikacje w Javie, a najbardziej to chyba kręci mnie php, robienie stron itd...(co prawda zaczynam...ale to tak najłatwiej idzie...)
Chciałbym robić coś co lubię, niestety(za późno chyba zacząłem się uczyć tego) oraz boję się o konkurencję...że cięzko będzie znaleźć pracę...
Pytanie, czy jest sens brnąć dalej w naukę php i próbować coś osiągnąć jak projektant stron www, czy zacząć uczyć się czegoś innego...
ps. Przepraszam za jakieś błędy, oraz za durne pytania...
Pozdrawiam
lobopol
14.02.2012, 20:44:33
Wszystko zależy od ciebie. Jeżeli podoba ci się pisanie w php to pisz w nim jak najwięcej. Taka jest prawda życiowa, trzeba znaleźć to co się lubi robić i po prostu to robić, jeżeli praca nie sprawia ci przyjemności to po prostu nie dasz w niej długo rady.
cojack
15.02.2012, 09:39:40
pisanie stronek w php odchodzi do lamusa, php to nie tylko stronki, myśl szerzej, serwery, webservices, aplikacje etc etc, ucz się tego co Ci się najbardziej podoba, najszybciej efekty zobaczysz w php, ale wiem że lepsza kasa jest za jave. Nie ma prostej odpowiedzi na pytanie które zadajesz, czasami będzie taka potrzeba byś pisał i w javie, c++, js, php, co tylko będzie potrzebne. Równolegle nie ma co się uczyć wielu języków, ale warto mieć je też na uwadze.
Wykrywacz
15.02.2012, 10:01:06
Ściągnij sobie VisualStudio Expressowe (może uczelnia jest w msdnaa - sprawdź) i jeżeli chcesz robić na tym kasę to zainteresuj się c#, asp i t-sql. W ofertach na stanowiska programisty który zna te 3 rzeczy jest od cholery i generalnie same dobrze płatne, gdzie większość bierze ludzi którzy cokolwiek umieją i mają jakąś wiedzę.
Sephirus
15.02.2012, 11:10:59
Ja dodam od siebie, że coraz więcej jest potrzebnych także specjalistów do programowania appsów na urządzenia mobilne...
IOS, Android, Java EE (czy jak to się tam nazywa)

Ten rynek kwitnie (coraz bardziej po wejściu androida) aplikacji tworzy się cała masa. Dużo serwisów/firm chce mieć swoje usługi dostępne poprzez urządzenia mobilne - to jest przyszłość.
Może też o tym pomyśl

Na razie takich stu-procentowych specjalistów z tego tematu nie ma zbyt wielu (choć temat nie jest ciężki).
Beosky
15.02.2012, 12:07:43
Ucz się dalej PHP i pnij się w górę.
Uczyć możesz się z kursów, książek jest tego na prawdę masa.
pisii35
16.02.2012, 19:57:53
a ja myslę, że przede wszystkim próbuj działac - w ten sposób nauczysz się najwięcej.
exood
23.02.2012, 11:17:42
Cytat(Sephirus @ 15.02.2012, 11:10:59 )

Ja dodam od siebie, że coraz więcej jest potrzebnych także specjalistów do programowania appsów na urządzenia mobilne...
IOS, Android, Java EE (czy jak to się tam nazywa)

...
Na razie takich stu-procentowych specjalistów z tego tematu nie ma zbyt wielu (choć temat nie jest ciężki).
na iOS nie ma bo blokują ceny sprzetu na start wersja minimalna to Mac-mini, iPod Touch, konto developerskie - a to na sam start jest strasznie dużo pieniędzy - ale ma to też swoje zalety (przynajmniej dla osób już w tym siedzacych) - konkurencja jest niewielka.
Niktoś
23.02.2012, 14:45:21
Cytat
gdzie większość bierze ludzi którzy cokolwiek umieją i mają jakąś wiedzę
Nie przesadzaj może,pokaż mi choćby jedno takie ogłoszenie.Ogłoszenia są naprawde wymagające jeśli chodzi o platformę .Net.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.