Witam,
od jakiegoś czasu próbuję uskutecznić pracę magazynierów. W tej chwili próbuję wyeliminować pomyłki w pakowaniu oraz je usprawnić. Oczywistym rozwiązaniem jest sprawdzanie po kodach kreskowych, ale standardowe rozwiązania zajmują czas.
W firmie mam system magazynowy dedykowany dla naszego sklepu - jest to oprogramowanie napisane w php + ajax.
Do tej pory miałem dwa podejścia:
- przenośny skaner (inwentaryzator) z systemem windows + przeglądarką łączącą się z stroną na której magazynier sprawdza kompletność zamówienia podczas wkładania towarów do koszyka. Ogólnie rozwiązanie sprawdziło się połowicznie - bardzo dobrze sprawdza się dostawy przychodzące bo towary przychodzą w opakowaniach zbiorczych/ na paletach. Przy kompletowaniu zamówień (detalicznych) dla klienta problemem jest jednak to, że magazynier ma zajętą 1 rękę przez co jego wydajność spada, co chwilę musi odkładać skaner jeśli np. musi otworzyć jakieś opakowanie zbiorcze aby dostać się do produktu etc...
- skanowanie produktów zwykłym ręcznym skanerem kodów podłączonym do PC po spakowaniu zamówienia - niestety to trwa zbyt długo i w zasadzie wykonuje się 2 razy tą samą pracę
Wpadałem na pomysł nr 3 - zakup tabletu + stacjarnego ręcznego skanera. Zestaw ten przymocowuję do wózka magazynowego na stałe. Dzięki temu magazynier ma wolne ręce podczas kompletowania i tylko podkłada towar pod czytnik, gdy wkłada go do koszyka...
Dodatkowy plus z tego rozwiązania jest taki, że magazynier po skompletowaniu zamówienia naciska jeden przycisk i system wie, że zamówienie jest gotowe - nikt nie musi w biurze dalej go przetwarzać itd.
Pytanie czy ktoś kiedyś widział takie rozwiązanie w praktyce, bo w teorii wygląda to nieźle, ale czy się ma szanse sprawdzić? Może ktoś ma jakiś inny pomysł, albo widział jakieś ciekawe rozwiązania w innych firmach?