Cytat(Twist @ 6.03.2012, 15:16:56 )

Nie skazany. Laptop ma to umozliwiac, a nie wymuszac. Sprawdza sie to w niektorych dziediznach, ale design z pewnoscia do nich nie zalezy.
A i widzisz, tu tez zalezy jak do tego podejsc. Design to rowniez proces myslowy, analiza. Ja rozumiem, ze chodzi Ci o wygode, bo dla mnie to rowniez wazny aspekt, by miejsce pracy bylo przystosowane, ze tak powiem, pod moje cztery litery (no a w pociagu, to generalnie mozna jedynie sinusoidy rysowac ; ) ), ale ja w moich myslach mialem bardziej na uwadze tworzenie stron internetowych jako calosc, do czego wliczam rowniez kodowanie i programowanie, a tutaj ta wygoda juz nie jest takim wymogiem.
Cytat
Czyli jednak przyznajesz ze bez stacjonarnej maszyny to ani rusz? Czy warto kupowac lapka tlyko po to, zeby za chwile kupic PCta?
To nie tak, to nie tak. Z reszta, najpierw byl PC, pozniej kupilem lapka- generalnie wymusily to na mnie studia, bo studiuje budownictwo gdzie sporo rzeczy robimy z miejsca na maszynach (obliczenia jak i rysunki, bez laptopa to generalnie jak bez reki tutaj), a to, ze sie do niego przyzwyczailem... no coz, tak mi jest po prostu wygodniej. Nie byl on jakos specjalnie nakierowywany na grafike (a troche szkoda), ale mimo wszystko ciagnie ladnie wieksze robótki.
Cytat
Zgadza sie, z tym ze:
1. laptop jest tu tylko dodatkiem - caly design mozna spokojnie zrobic na PC i laptopa zuzywac do hot-fix.
2. mozna powiedziec ze od kilku lat mam do czynienia z grafika i jeszcze nigdy nie zdazylo mi sie jezdzic do klientow osobiscie. Byc moze takei cos praktykuje sie w malych firmach tudziez przy freelance, ale generalnie grafike tworzy sie 'w biurze'. Od jezdzenia po klientach sa Project managerowie, ewentualnie BOK.
No wlasnie, bo patrzymy na problem z roznych perspektyw. Widzisz- ja wszystko robie sam, kontakt z klientem, projekty, design, kod, aplikacja, wdrozenie, opieka. Musze wszystkim od poczatku do konca sam sie zajmowac i po prostu przedstawiam Ci moj punkt widzenia- z laptopem jest 100 razy wygodniej i szybciej. No, dobra, przesadzilem, ale jest wygodniej i szybciej anyway ; )
Cytat
FTP, Dropbox, wszelkiego rodzaju pendrive'y i nosnik idanych w tym wymienne HDD. Poza tym generlanie nie potrzebujesz przenosic 100GB danych (chyba ze siedzisz w 3D lub DTP a i to rzadko) a przeniesienie 2GB to znowu nie taki dlugi okres czasu.
Bez komentarza tu, w sumie masz racje, moze szukam dziury w calym juz

Ja jestem z natury leniwy wiec duzo rzeczy chce sobie uproscic, natomiast: skoro siedzisz juz dlugo w grafice, to pewnie wiesz, ze sam program to nie wszystko. Tu chodzi o srodowisko pracy. W systemie mam 1000 czcionek zainstalowanych, a kolejne 2000 ktore oceniam na "raczej ich nie uzyje, ale dobrze miec, bo moze akurat sie przydadza" leza dla przegladarki czcionek (zebym wszystkich instalowac nie musial). Photoshop to, w moim przypadku 500MB patternow, no filtry, ile by nie wazyly, to sa, pędzle, które też swoje ważą (sporo plików nawet po 50MB i więcej), gotowe pliki psd które już sobie kiedyś tam zrobiłem i z których wyciągam co potrzebne, jak na przykład gotowe wizualizacje form, ikony, bannery itp. After Effects to ogrom plików avi/mov, tzw footers, czyli krótkie filmiki z których sobie wycinamy "coś", PEEEŁNO filtrów i wszelakiego rodzaju wspomagaczy. Illustrator u mnie akurat jest troche ubogi, ale też tych dodatków i gotowych plików ai by się znalazło trochę. Rendery w 3d akurat dużo nie ważą, ale jak tak teraz patrzę, to mi się ogólnie trochę tego odłożyło. A jak masz coś zamiar dalej przerabiać w photoshopie, to musisz wyrenderować oddzielnie kanał alpha, najlepiej jeszcze swiatla, mapy i tekstury- to sie zbiera. A juz nie wspomne o paczkach tekstur ktore kiedys tam sobie kupilem na dvd (i to tylko jedna paczka 4GB), a przeciez tekstury sie zbiera z roznych zrodel.
Ogolnie powiem tak, u mnie folder o nazwie Grafiki (gdzie trzymam wszelakie grafiki

) wazy 59GB i jakos ciezko mi jest sobie wyobrazic prace bez nich. Oczywiscie sie da, no ale to tak jakbym za kazdym razem takie male kółka no nowo musiał wymyślać w niektórych miejscach.
Cytat
Rozumiem, ze chodzi o lapka? Jesli tak, to:
Pracowalem i nie poelcam. Jednak postawa siedzaca to jest to czego potrzbeuej so sprawnej i komfortowej pracy (nie mowiac juz o kacie widzenia, ktory zmienia kolory, gdy sie podrapiesz po plecach)
No a ja na przykład polecam

Cytat
Co do mnie to jest dokladie odwrotnie. Pracuje na wyspach, czesto latam do Polski, jeszcze do niedawna robilem ponad 500km tygodniowo, glownie pociagami (bo szybko i tanio) no i gniazdka w PR, IR czy TLK to w zyciu nie widzialem, ale nie mieszkam juz w Polsce, wiec moze to sie zmienilo. Jakos przyjemniej korzysta mi sie z Iphone lub tabletu.
w TLK sa na przejsciu i czasem sie zdarza, ze prądu "nima", ale w nowych pociagach KM gniazdko jest pod kazdym siedzeniem i tak, dziala : ) Generalnie rozumiem o co Ci chodzi. Dla mnie ten laptop to już po prostu prawie jak drugi dom ;] Wszystko skonfigurowane tak jak chce, wszystko działa tak jak chce.
Cytat
Ja uwazam, ze jesli wiekszosc pracy wykonuejsz stacjonarnie i nie jestes PMem i grafikiem w jednym - nic nie zastapi PC. Jednak tak jak wspomnialme w poprzedniej wypowiedzi - wszytsko zalezy od zastosowania.
No i tak każdy będzie bronił swoich racji ; ) Wyspiańskim nie jestem, ale czasem lubie się rozwalić na łóżku, położyć tablet na kolanach, laptop gdzieś obok i sobie podigitalpaintować ;P Od biurka bolą mnie nadgarstki czasem, jak siedzę 8h bez przerwy.
Cytat
BTW. Moze ktos wydzieli nasza dyskusje? Rozwinal sie interesuajcy watek, ale z pewnoscia nie doradza w kupnie laptopa do 1400 zl.
To żeby było w takim oldschoolowym forumowym stylu -
tu pacz