Cytat(cojack @ 19.03.2012, 10:37:35 )

Autoryzację możesz zrobić na milion sposobów:
1) O bazę danych (rdbms, nosql, pliki, co se wymyślisz [ram?])
2) O zew serwis poprzez OpenID np, email, what eva
3) Http auth, tak jak wyżej pisano,
4) O dane użytkowników na serwerze
5) LDAP
6) O dane użytkowników RDBMS'ach i tym podobnych
7) Social Media, (FB, G+, MySpace etc)
8) o poprawne logowanie się przez email (auth by smtp|pop)
panie, można tak sobie wymyślać i wymyślać
@edit
nawet o certyfikaty które wyślesz swoim użytkownikom na pendrivach

Dokładnie, tak jak napisałem, metod jest tyle ilu jest programistów. A to czy będzie to działać na zasadzie bazy, czy innych mechanizmów to już jest twoja sprawa i język jako sam w sobie tutaj nie ma najmniejszej kwestii. Ty porównujesz goły php do frameworka udostępnionego w asp. To jest takie porównanie bezsensu. Porównaj do innych framerowków napisanych w php i wtedy odnoś się do bezpieczeństwa. Bo tak to odnosisz się do języka, co jest bezsensu i co w sumie zauważyłem już na samym początku tego wątku..
Cytat
Uważam temat do zamknięcia ,gdyż natknąłem się na podobny:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=18...mp;#entry928410 ,ale niestety są sesje i bazy danych,heh.
Baza danych, to mechanizm składowania danych, jeden z wielu, bardzo wielu, dostępnych w różnych językach, nie tylko w php. Nie mniej, tandem php+mysql bardzo się przyjął w środowisku programistów php i jest bardzo często stosowany. Nie widzę w tym nic specjalnie niebezpiecznego.
Chcesz większego bezpieczeństwa? Utwórz sobie w mysql odpowiednich użytkowników, np jeden użytkownik który może działać na wszystkich innych tabelach niż tabela z użytkownikami, i drugi użytkownik który może tylko na tabeli użytkowników działać. Jeżeli dojdzie do ataku sqlinjection, powiedzmy poprzez artykuły. To co najwyżej odczyta sobie potencjalny włamujący tylko artykuły. Żadna kosmiczna technologia microsoftu nie jest tutaj jakimś super odkryciem, czy przełomem w bezpieczeństwie. Technik jest bardzo wiele, tyle samo ile programistów.
I pamiętaj, nie porównuj framework w asp, do gołego php, bo to jest nie na miejscu porównanie.