Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kompilacja php pod biblioteke pdo
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kosior11
Witam!

Mam problem z instalacją biblioteki pdo. w php.ini usunąłem średniki w odpowiednich miejscach, ale mimo wszystko phpinfo pokazuje że pdo nie jest zinstalowane:

Configure Command: cscript /nologo configure.js "--enable-snapshot-build" "--disable-isapi" "--enable-debug-pack" "--disable-isapi" "--without-mssql" "--without-pdo-mssql" "--without-pi3web" "--with-pdo-oci=D:\php-sdk\oracle\instantclient10\sdk,shared" "--with-oci8=D:\php-sdk\oracle\instantclient10\sdk,shared" "--with-oci8-11g=D:\php-sdk\oracle\instantclient11\sdk,shared" "--enable-object-out-dir=../obj/" "--enable-com-dotnet" "--with-mcrypt=static".

Wyczytałem gdzieś że trzeba wykonać kompilacje poprzez wpisanie --with-pdo-mysql[=DIR] tylko nie mam pojęcie w którym miejscu mam to umieścić?

Używam xampp.

Pozdrawiam

dodam jeszcze z jakim błędem się mierze:

Fatal error: Uncaught exception 'PDOException' with message 'could not find driver' in C:\xampp\htdocs\silnik\function\basics.php:11 Stack trace: #0 C:\xampp\htdocs\silnik\function\basics.php(11): PDO->__construct('mysql:host=loca...', 'root', 'tranw...') #1 C:\xampp\htdocs\silnik\function\basics.php(18): dbInit() #2 C:\xampp\htdocs\silnik\function\basics.php(24): dbQuery('select * from p...') #3 C:\xampp\htdocs\silnik\php\page.php(22): dbRow('select * from p...') #4 C:\xampp\htdocs\silnik\php\page.php(56): Page->__construct(1, 3) #5 C:\xampp\htdocs\silnik\index.php(16): Page::getInstanceBySpecial(1) #6 {main} thrown in C:\xampp\htdocs\silnik\function\basics.php on line 11
gothye
dokładnie configure --with-pdo-mysql [sciezka] ,ale to pod linuxem

uruchom ponownie xamppa i zobacz załadowane moduły php za pomocą phpinfo()
absflg
Jak wół stoi w komunikacie błędu, że nie masz sterownika do bazy danych. Masz zainstalowane PDO, ale rozszerzenia MySQL już nie.

http://www.php.net/manual/en/ref.pdo-mysql.php
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.