Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapis stworzonego obiektu do pliku
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Sexee
Witam, robię w JS dodawanie obiektu bez grzebania w plikach. Mam gotowy skrypt na tworzenie obiektów ale nie na stałe. Po odświeżeniu znikają. Nie mam pojęcia jak to wykonać by zapisało do pliku diva i kolejno go wczytało.

Tutaj mój kod:

Cytat
<script>

function createElements()
{
//tutaj wczytywanie
var newContent = document.getElementById('LOL').innerHTML;
updateSource(newContent);
}
window.onload = createElements;
</script>

Dodam że nie potrafię obsługiwać MySql'a dlatego proszę nie podawać nawet przykładów.

Z góry dziękuję za pomoc.
sybii
Proponuję poczytać na temat AJAX.
Sexee
Ajax dobra rzecz, jednak to tylko dobre dla wizualiów - mi chodzi o funkcję, ZAPIS.
mortus
Trzeba było pytać w poprzednim temacie. Nie ma możliwości zapisania danych do pliku bezpośrednio w JavaScript. Jak proponuje kolega wyżej... poczytaj o AJAX-ie, przyglądnij się jQuery (ułatwi sprawę), a po stronie PHP bibliotece DOMDocument, albo PCRE i funkcji preg_replace().

Od czegoś trzeba zacząć, bo niestety na gotowcach niczego się nie nauczysz.

PS: Dzisiaj bez MySQL-a lub też innego silnika baz danych ani rusz, może więc i pora zacząć się uczyć.
Sexee
No trudno, nadal nie mam zapisu ale skoro tak mówicie by zacząć czytać o Ajaxie to tak zrobię, dzięki Wam.
tolomei
Witaj Sexee.

Zainteresuj się nowymi możliwościami html5.
W tym przypadku interesowałaby Cię funkcja WebStorage.
To jest funkcja zapisu danych bezpośrednio do przeglądarki z użyciem zestawu funkcji dla JavaScriptu.

Wsparcie wśród przeglądarek jest bardzo szerokie co można zobaczyć tutaj: http://caniuse.com/#feat=namevalue-storage

Więcej informacji na ten temat oraz przykłady użycia znajdziesz tutaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Web_storage

Pozdrawiam

PS. "Ajax dobry tylko do wizualiów" to bardzo błędna opinia. Poczytaj o tym a dowiesz się, że jest to potężna technologia, a sposobów wykorzystania jest nieograniczona ilość smile.gif
mortus
@tolomei: Chyba nie czytałeś poprzedniego tematu kolegi Sexee. Nie chodzi o to, żeby kod HTML został zachowany w przeglądarce (localStorage), czy w sesji (sessionStorage), ale aby cała strona została zaktualizowana o elementy dodane w funkcji JS, tak aby każdy inny te elementy widział po wejściu na stronę, czy jej odświeżeniu. Chodzi o zaktualizowanie zawartości generowanej dynamicznie z pliku.

Poza tym mylisz AJAX z JS, bo AJAX ma się nijak do "efektów specjalnych", a służy do asynchronicznej wymiany danych pomiędzy serwerem i klientem... i to jest autorowi w tym przypadku potrzebne.

EDIT:
Ech... to Sexee pomylił AJAX z JS. Przepraszam, nie zwróciłem uwagi, że to cytat.
Sexee
Niezmiernie dziękuję za wprowadzenie do tego tematu. Obiecać mogę że nie przejdzie mi to bokiem. Widziałem jeden skrypt napisany w HTML5 który jak napisałeś jest imponujący.

Cytat
PS. "Ajax dobry tylko do wizualiów" to bardzo błędna opinia. Poczytaj o tym a dowiesz się, że jest to potężna technologia, a sposobów wykorzystania jest nieograniczona ilość
Masz rację, przecież ja o tym nic nie wiem haha.gif

Czyli podsumowując przede mną długa droga by nabyć jakichkolwiek umiejętności. Ale bez pracy nie ma efektu.

Trzymajcie się.
tolomei
@mortus masz rację, nie czytałem poprzedniego tematu(nie wiedziałem, że istnieje tongue.gif). W związku z tym chciałbym dodać, że WebStorage działa tylko w zakresie jednej przeglądarki u konkretnego odwiedzającego.

I dzięki za "EDIT" tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.