Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Spam na dysku C
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
binprogrammer
Witam. Mam poważny problem ze spamem na dysku C.

Wygląda to tak: (usunąłem przed 10 minutami to i znowu się pojawiło)

W menedżerze zadań windows mam uruchomione takie procesy

+ kilka innych, ale to CCleaner, którym teraz czyszczę, csrr.exe, winlog.exe, nvxdsync.exe, RAVCpl64.exe i 2x chrome.exe

Czym to może być spowodowane? Robie teraz skanowanie obszarów krytycznych w kasperskym, bo pełne trwa 17 h ohmy.gif

Proszę o pomoc ;(
xxdrago
Zrób reset PC, zakończ procesy te które są nie potrzebne no i postaraj się wybadać czego to wina smile.gif Zobacz jeszcze do auto startu.
binprogrammer
W autostarcie już chyba prawie nic nie ma ohmy.gif

xxdrago
a to tworzy cały czas foldery? czy jak usuniesz to "powracają" stare?
binprogrammer
@UP reset zrobie jak mi skończy ccleaner czyścić...

I Tooo już mnie przeraża, mam coraz mniej miejsca na C, godzine temu miałem 30 gb wolnych, a teraz mam 17gb wolnych

i coś takiego wyskoczyło na C - ale to może wina ccleanera, zobaczymy jak skończy

edit: jak usunę to po jakimś czasie tworzą się nowe, jednak narazie 20 minut nic nie ma, ale jest to wyżej

edit2: A ccleaner dość intensywnie pracuje

edit3: A to ciągle rośnie - ale nie wiem czy to ccleanera wina czy coś innego

edit4: odziwo nic nie wykrył kaspersky ohmy.gif
xxdrago
to go wyłącz ... smile.gif
redeemer
Gdy Ci smutno, gdy Ci źle - walnij sobie format C. A tak na poważnie, to widzę, że masz Kasperskiego, czy jest zaktualizowany? Nic nie krzyczy?
binprogrammer
Zaktualizowany, nic nie krzyczy, a zobaczymy jak skończy ccleaner bo 96% już jest

PRZERAŻAJĄCY WIDOK exclamation.gif! O kurcze, jak to strasznie wygląda ;(

edit: We are the champion, no dobra, tak jak myślałem, ccleaner to usunął już, jednak pozostaje sprawa tamtych plików. Co to może być?

Możecie mi polecić jakiś program do robienia logów? I czy ktoś z was zna się na sprawdzaniu ich ;p ?
xxdrago
Niech zgadnę tych folderów się nie da usunąć?
binprogrammer

Te: Da się usunąć, jest ich okoła tak zazwyczaj po 100 mb, jednak jak usuwam to wróciły pod trochę innymi nazwami zzz...zZZ itp. Usunąłem ponownie i nic się nie stało.

I co byście zrobili na moim miejscu? Może są takie miejsca gdzie mogę usunąć jakieś pliki, C:\Program Data ?

edit: I trochę głośno chodzi mój laptop, oraz karta graficzna przycina się co jakiś czas (nie jest to aż tak wkurzające ale w grach i przy filmach na yt gadając przez skype to widać) Co mogę poradzić? Wyczyszczenie kompa coś da? Mam najnowsze sterowniki, ale próbowałem też ze starszymi i z beta.
xxdrago
Też raz coś takiego miałem tyle , że tych folderów nie dało się usunąć i miały nazwy ( w głównym katalogu dysku C:) 1245asdadad3245 coś z takiego i wyczytałem gdzieś , że to wina jakiegoś rozszerzenia do Windows, bodajże po instalacji firemwork nie pamiętam, nie chce wprowadzać w błąd.

oo:
http://forum.dobreprogramy.pl/dziwne-foldery-t414189.html
binprogrammer
Uruchomie ponownie kompa i zobacze jak to będzie wyglądało.

edit: dobra, komputer uruchamia się od dzisiaj jakoś dziwnie. Przed klasycznym w windows 7 "Uruchamianie systemu (coś takiego)" Jest czarny ekran z kursorem i tak przez jakieś 20 sekund. Potem programy się jakoś troszkę wolniej uruchamiają.

I na pulpicie 3 ukryte pliki mi wyskoczyły. (deskop.ini, drugie deskop.ini i thumbs.db)
Niktoś
Chłopie zrób format płóki prędzej ,bo jak ci zapełni doszczętnie cały dysk ,to sobie nawet formata nie zrobisz.Chyciłeś dość wrednego robaczka,który się klonuje.
!*!
Musisz mieć niezły syf w kompie, przeskanuj go czymś (innym niż Kaspersky) i sprawdź czy Ci to nie rozwaliło dysku, w postaci bad sectorów, bo jeśli w takim tempie zapełnia Ci się dysk, a nie jest on SDD to może być problem i prędzej go wymienisz na nowy niż zlikwidujesz 'robaka'. Jeśli możesz odpal system w trybie awaryjnym, bez sieci, powinno być uruchomione jak najmniej procesów, powyłączaj wszystkie po kolei sprawdzając co się dzieje.
binprogrammer
Na razie sytuacja się uspokoiła, zobaczymy co dalej będzie, tylko deskop.ini pojawiają się w niektórych miejscach i takie ukryte foldery jak tu

na dysku c:

Ale zobaczymy co się stanie, wkurza mnie jeszcze to, że z 20 sekund przed startem jest czarny ekran z kursorem, a potem dopiero windows startuje.

Ps. Mimo wszystko dziękuję za pomoc, którą otrzymałem smile.gif Jest to forum na którym dostaję w takich sprawach najszybszą odpowiedź.

Ooo, i jeszcze chyba teraz albo wcześniej utworzyły się takie foldery

po próbie otworzenia któregoś pokazuję mi komunikat o braku dostępu
xxdrago
Bo zmieniałeś coś w msconfig
cod3r
Radzę Ci udać się na forum http://www.fixitpc.pl/ w celu diagnostyki i usunięcia tego badziewia, bo to że złapałeś jakieś ścierwo jest oczywiste. Zrobisz odpowiednie logi i osoby które tam dość nieźle ogarniają walkę z malware na pewno Ci pomogą.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.