Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z Vistą
Forum PHP.pl > Inne > Komputery i oprogramowanie
sweter
Witam,
posiadam laptopa z licencją OEM na Vistę.
Kiedy próbuję zainstalować system z płyty od kolegi, instalator krzyczy mi, że nie zgadza się CD-KEY.

Oczywiście dostałem z laptopem płytę Recovery, ale na samym początku instalacji pojawia się wielki na cały ekran, czerwony, jakby napisany w Paint'cie napis "ERROR", a w rogu informacja "Cannot open WIM file".
Z tego co wiem jest to błąd wypalony na płycie i nie tylko ja mam taki problem. Niestety ASUS nie jest w tym momencie pomocny, bo z tego co wiem jedyne co on proponuje to wysłanie mi jeszcze jednej płyty Recovery (ale z tym samym błędem logicznym!).

Mam licencję na system, którego nie mogę zainstalować.

Co zrobić w takiej sytuacji? Nie bardzo chce kupować nowy system. Co Wy byście zrobili w mojej sytuacji?

Pozdrawiam
Szymciosek
Ja bym spróbował ściągnąć ten sam system z internetu. Skoro teraz pożyczyłeś od kolegi to czemu nie możesz mieć jakieś powiedzmy kopii zapasowej swojej ?
sweter
@Szymciosek: Ale co to da, skoro klucz nie będzie pasował?

Dodam, że sprawdzałem dla systemów 32 i 64-bitowych. Mój procesor jest 32-bit.
pedro84
A czy wersja systemu (Home, Professional) się zgadza?
sweter
To jest bez znaczenia - każda płyta jest z najbogatszą wersją (Ultimate). Dopiero użycie odpowiedniego klucza powoduje NIE instalowanie niektórych funkcji
Szymciosek
Cytat(sweter @ 26.06.2012, 19:24:22 ) *
@Szymciosek: Ale co to da, skoro klucz nie będzie pasował?

Dodam, że sprawdzałem dla systemów 32 i 64-bitowych. Mój procesor jest 32-bit.

Jeśli dobrą wersję wersję 32/64bit i home, business itd to klucz wpasuje
Ja tak robiłem z XP na laptopie, normalnie masz tam jakąś partycję recovery, a mi się trafił laptop, który miał formatowane wszystkie partycje i w efekcie było tak namieszane, że partycja została jedna tylko C, a płyty z systemem żadnej, więc szukałem tej wersji na internecie (nawet język ENG żeby się zgadzał z pierwotną wersją systemu), miałem numer seryjny, instalowałem system na VirtualBoxie żeby go sprawdzić, a później jak zadziałało to na laptopie.
sweter
Hmm...
A jeżeli zainstalowałbym system z nośnika od kolegi i bym NIE wpisywał klucza - wtedy system działałby przez 30 dni.
Czy można by było legalnie używać takiego systemu w firmie?
Pozdrawiam
Szymciosek
Co Ci po systemie na 30 dni ?
Mephistofeles
Zainstaluj Vistę w tej samej wersji bez klucza, potem wrzuć certyfikat swojego laptopa i aktywuj go odpowiednim kluczem OEMowym. Tak to działa w systemie recovery. Teoretycznie nie jest to do końca legalne rozwiązanie, ale w praktyce jak zainstalujesz wszystkie śmieci producenta system będzie nieodróżnialny.
Jeśli masz jeszcze gwarancję/nie minęło więcej niż 2 lata to zażądaj od producenta dostarczenia sprawnego systemu.

Btw o ile dobrze pamiętam trial można wydłużyć do 120 dni.
sweter
A jak nie mam gwarancji?
Czy pomoc producenta sprzętu (w tym przypadku ASUS'a) przy wersji OEM systemu jest tylko w okresie gwarancyjnym?
A później trzeba radzić sobie samemu?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.