Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konkretna nauka php
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Lethys
Witam,

Programowanie i tworzenie stron www to na swój sposób moje hobby, "jaram" się tym od jakiegoś 14 roku życia, teraz mam 23. Nie jest to hobby o którym myślę co kilka dni, czy siadam do tego w każdej wolnej chwili. Po prostu raz na kilka tygodni, częściej miesięcy coś mnie ruszy i siadam do jakiegoś swojego projektu i go robie. Jak jestem obecnie podjarany to mogę siedzieć i robić stronkę, skrypt.

Mój warsztat:

Mimo, że tyle lat siedze w tym to wiem bardzo mało. Tzn praktycznie zawsze jakoś udaje mi się zrobić to co chcę ale pewnie uzywam najbardziej przestarzałych i oporowych metod jakie istnieją. Nigdy się nie uczyłem ani CSS ani HTML czy PHP z książek. Do wszystkiego dochodziłem metodą prób i błedów (przez co bardzo dużo nie wiem, praktycznie nie znam żadnej konkretnej wersji PHP, ani PHP4, ani PHP5 -> dla mnie istnieje po prostu PHP i tyle ).

Moja liczba postów na forum świadczy jak dużo razy kombinowałem jak dojść do tego aby zrobić dany skrypt smile.gif

Moje pytanie:

Chciałbym się nauczyć PHP, MySQL tak abym mógł szczerze powiedzieć, że umiem ten język (oczywiście bez przesady..). Chciałbym umieć go w takim stopniu aby bez problemu mógł znaleźć prace jako programista.

Ile czasu by mi zajeła taka nauka? Jest w ogóle sens się za takie coś zabierać? Jakie ksiązki? Skąd się uczyć?

Mój ostatni projekt (dla sprawdzenia poziomu?):

Bądź Lepszy - platforma motywująca (Email: test@test.pl Pass: test)
Oczywiście szablon nie ja tworzyłem, mój jest kod.

Skąd ten temat?

Szukająć ogłoszeń o prace, widziałem wiele razy ogłoszenie związane z programista PHP/MySQL. Chciałbym mócpodjać się takiej pracy ale wiem, że obecnie bym się po prostu ośmieszył.
Tuminure
Cytat
praktycznie nie znam żadnej konkretnej wersji PHP, ani PHP4, ani PHP5

Jeżeli uważasz, że ta wiedza się przyda, to warto zajrzeć do changeloga i posprawdzać co zostało dodane.

Cytat
widziałem wiele razy ogłoszenie związane z programista PHP/MySQL

Zapewne zauważyłeś też, że często w ogłoszeniach dot. PHP/MySQL jest także mile widziana/wymagana znajomość jakiegoś frameworka - przed pójściem na jakąkolwiek rozmowę w sprawie pracy jako programista PHP, warto zainteresować się jakimś frameworkiem. Jeżeli masz dużo czasu, to moim zdaniem warto zrobić jakiś projekt od początku do końca we frameworku.

Cytat
obecnie bym się po prostu ośmieszył.

Wątpię byś się ośmieszył, jeżeli umiesz cokolwiek napisać. No chyba, że zażądałbyś jakiejś kosmicznej kwoty za swoją pracę.

PS. Twoje linki ze stopki w większości nie działają tongue.gif.
O$iek
Cytat
(Email: test@test Pass: test)

Stwierdza, że podałem niepoprawny e-mail(i ma rację) wink.gif
Lethys
Cytat(Tuminure @ 17.07.2012, 06:18:10 ) *
PS. Twoje linki ze stopki w większości nie działają tongue.gif.

No tak, to jakieś stare projekt. Poprawiłem ale tylko bądź lepszy jest wart uwagi.

Cytat(O$iek @ 17.07.2012, 07:08:54 ) *
Stwierdza, że podałem niepoprawny e-mail(i ma rację) wink.gif

Racja, chodziło oczywiście o test@test.pl, poprawiłem w moim poście.
alegorn
roznice miedzy wersjami php warto znac, jesli zajmujesz sie tym zawodowo.
jesli nie - no coz, wiedza ogolna co i dlaczego zmienili - zdradzi ci kierunek rozwoju php..

konkretny kurs... hmmmm jesli masz teraz wakacje - zalatw sobie jakies praktyki. idz do konkretnej firmy, wlasnie po nauke, mysle ze wiekszosc firm spokojnie by sie zgodzila na to, w zaleznosci od formy.
tak naprawde, najwiecej sie uczysz pracujac.

poznasz warsztat, i chleb codzienny programisty smile.gif (tyle ze szukaj w miare sensownej firmy - co cokolwiek potrafia)
j.
!*!
Cytat
poznasz warsztat, i chleb codzienny programisty

Wstań o 12, zrób kawę, przejrzyj na spokojnie RSS, maile i ... do 15 masz wolne biggrin.gif

Cytat
Chciałbym się nauczyć PHP, MySQL tak abym mógł szczerze powiedzieć, że umiem ten język (oczywiście bez przesady..). Chciałbym umieć go w takim stopniu aby bez problemu mógł znaleźć prace jako programista.
Ile czasu by mi zajeła taka nauka? Jest w ogóle sens się za takie coś zabierać? Jakie ksiązki? Skąd się uczyć?

Podobno czas jest względny wink.gif przestudiuj niektóre tematu tu na forum, dość często są w nich wytykane błędy, bez manuala i google się nie obejdzie, bo to tam są umieszczane najciekawsze smaczki związane z tym wszystkim. Zatrudnij się w firmie, przeglądaj też portale ogłoszeniowe, czasami są w nich konktretne wytyczne, pomyśl jakbyś Ty zrealizował to zlecenie, kombinuj.
Theqos
Cytat(Lethys @ 17.07.2012, 00:10:28 ) *

Znajomość języka to jest ułamek wiedzy programisty, może zabierz się za podstawy, żebyś nie musiał tyle "kombinować" przy rozwiązywaniu problemów. Uczenie się podstaw możesz realizować przy pomocy PHP, skoro jego chcesz się uczyć. Pod pojęciem podstaw mam na myśli: algorytmy i struktury danych (może rozwiązuj zadania z jakiegoś SPOJa), inżynieria oprogramowania (wzorce projektowe, dobre praktyki, OOP), do tego trochę architektury komputerowej i protokołów sieciowych (mamy tutaj na forum wymiataczy .NET co nie wiedzą jak działa HTTP). Następnie jakiś framework, polecam Symfony2 bo czemu nie. No i zostaje tylko pisać, pisać, pisać i zbierać doświadczenie.

Cytat(Lethys @ 17.07.2012, 00:10:28 ) *
Ile czasu by mi zajeła taka nauka? Jest w ogóle sens się za takie coś zabierać?

Nauka PHP to 2 tygodnie, nauka podstaw to pare lat. Ogólnie nie ma sensu.

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.