Programowanie i tworzenie stron www to na swój sposób moje hobby, "jaram" się tym od jakiegoś 14 roku życia, teraz mam 23. Nie jest to hobby o którym myślę co kilka dni, czy siadam do tego w każdej wolnej chwili. Po prostu raz na kilka tygodni, częściej miesięcy coś mnie ruszy i siadam do jakiegoś swojego projektu i go robie. Jak jestem obecnie podjarany to mogę siedzieć i robić stronkę, skrypt.
Mój warsztat:
Mimo, że tyle lat siedze w tym to wiem bardzo mało. Tzn praktycznie zawsze jakoś udaje mi się zrobić to co chcę ale pewnie uzywam najbardziej przestarzałych i oporowych metod jakie istnieją. Nigdy się nie uczyłem ani CSS ani HTML czy PHP z książek. Do wszystkiego dochodziłem metodą prób i błedów (przez co bardzo dużo nie wiem, praktycznie nie znam żadnej konkretnej wersji PHP, ani PHP4, ani PHP5 -> dla mnie istnieje po prostu PHP i tyle ).
Moja liczba postów na forum świadczy jak dużo razy kombinowałem jak dojść do tego aby zrobić dany skrypt

Moje pytanie:
Chciałbym się nauczyć PHP, MySQL tak abym mógł szczerze powiedzieć, że umiem ten język (oczywiście bez przesady..). Chciałbym umieć go w takim stopniu aby bez problemu mógł znaleźć prace jako programista.
Ile czasu by mi zajeła taka nauka? Jest w ogóle sens się za takie coś zabierać? Jakie ksiązki? Skąd się uczyć?
Mój ostatni projekt (dla sprawdzenia poziomu?):
Bądź Lepszy - platforma motywująca (Email: test@test.pl Pass: test)
Oczywiście szablon nie ja tworzyłem, mój jest kod.
Skąd ten temat?
Szukająć ogłoszeń o prace, widziałem wiele razy ogłoszenie związane z programista PHP/MySQL. Chciałbym mócpodjać się takiej pracy ale wiem, że obecnie bym się po prostu ośmieszył.