Dostałem slow logi, i niektóre rzeczy trwają sporo ale od strony bazy danych nie mam tego jak ugryźć bo z indeksami przesadzać nie ma sensu bo to może zaszkodzić. Wg pomocy technicznej z hostingiem jest wszystko ok.
Przykładowe zapytanie,
SELECT offers.id, items.name, items.description AS description, items.userId, users.name AS userName, users.city AS city, users.countryId AS country, countries.name AS countryName, winnerUsers.name AS winnerName, startDate, endDate, type, url AS imageURL, smallUrl AS imageSmall, oc.categoryId AS categoryId, offers.currentPrice, offers.active, offers.winner, offers.draft, offers.inWebstore,offers.views,offers.startPrice,offers.adult,offers.shipConditions,gs_users.user_photo, tags.tag_id, youtubeVideo, votes, points, rating FROM sklep_offers offers LEFT JOIN sklep_items items ON items.id=itemId LEFT JOIN sklep_users users ON users.id=items.userId LEFT JOIN sklep_images images ON images.id=imageId LEFT JOIN sklep_offers_categories oc ON oc.offerId=offers.id LEFT JOIN sklep_users winnerUsers ON winnerUsers.id=offers.winner LEFT JOIN sklep_countries countries ON users.countryId=countries.id LEFT JOIN `tag_work` tags ON tags.id_work = items.id_work_fk LEFT JOIN users gs_users ON users.id_user_fk=gs_users.id_user WHERE (currentPrice BETWEEN 0 AND 1000000000 AND offers.active=1 AND offers.draft=False) OR (offers.draft=False AND offers.type="STANDARD" ) GROUP BY offers.id ORDER BY offers.views DESC
jedno z najcięższych zapytań SQL wg logów które dostałem najdłużej 5 sekund, średnio koło 3 sekund trwa jego wykonanie wykonanie, i teraz jak to ruszyć skoro jego wynik jest zależny od ilości wyświetleń elementów na stronie plus stronnicowanie poprzez limit, wiec przy ponownym wywołaniu w zupełności wystarcza cache MySQL w takim krótkim okresie czasu.
Chociaż może ktoś z was widzi jak to lepiej zrobić ?
Wracając do VPS najlepiej taki który pozwolił by mi bez zbędnych przenosin na zwiększanie parametrów coś jak w chmurze, jednak taniej niż w e24cloud,