Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przełączany kod w panelu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
pawelek1261
Witam! Jak moge zrobić przełączany kod w panele? Tzn. mam napis "Kotek|Piesek" i chcę jak nacisne na Kotek aby pojawiło się zdjęcie kotka, a jak nacisne na 'Piesek" to żeby pojawiło się zdjęcie pieska. Podałem taki przykład. Wie ktoś jaki musze kod zastosować?
Proszę o pomoc.
d3ut3r
jeżeli chodzi o PHP to odpowiednie linki np index.php?pokaz=piesek i index.php?pokaz=kotek nastepnie w index.php instrukcja warunkowa if w odwołaniu do tablicy $_GET a konkretnie elementu $_GET['pokaz']

można też to zrobić w JavaScript np z wykorzystaniem jQuery wtedy przyda się poczytać o zdarzeniach (dokładnie o zdażeniu click) i metodach show i hide

pawelek1261
Właśnie wolał bym ten 2 sposób, mógł byś kod podyktować? (odrazu w php jak możesz)
newbie96
Cytat(pawelek1261 @ 19.08.2012, 10:51:48 ) *
Właśnie wolał bym ten 2 sposób, mógł byś kod podyktować? (odrazu w php jak możesz)

ale kawały fajne opowiadasz ...
pawelek1261
? Dobrze sie czujesz ?
Tajgeer
Jeśli chcesz, żeby ktoś napisał za Ciebie ten skrypt, to napisz w dziale "Giełda".

Przykładowy sposób rozwiązania:
jQuery + zdarzenie .click();
newbie96
@up
racja

@pawelek1261
po prostu nikt nie napisze za ciebie calego gotowego kodu biggrin.gif
pawelek1261
Kod
   <div style=\"width:200px;\"><script>
function pokazdiv(el) {
for(var i=1; i<=2; i++) {
if(el == i) {
document.getElementById(el).style.display = \"block\";}
else{document.getElementById(i).style.display = \"none\"
;}}}
</script>
<center><a href=\"java script:void(0);\" onclick=\"pokazdiv(\'1\');\">Następny mecz</a> | <a href=\"java script:void(0);\" onclick=\"pokazdiv(\'2\');\">Poprzedni mecz</a></center>
<div id=\"1\">
treść następnego meczu<br>
</div>
<div id=\"2\" style=\"display:none;\">
treść poprzedniego meczu<br>
</div>
</div>

Mam taki przykładowy kod, ale on nie działa. Tzn. gdy wkleiłem i włączyłem panel po kliknięciu na "Następny mecz" otwiera mi nową karte i pokazuje błąd not found i na pasku adresu taki napis(nazwastrony.pl/java script:void(0); )
Wie ktos czemu?
Tajgeer
Kod
java script:void(0);

Obrzydliwe... smile.gif

Zamień znaczniki z linkami np. na span. Problem z otwieraniem będzie zażegnany tongue.gif
pawelek1261
A podał byś przykład?
Tarble
o to Ci chodzi?
Kod

<head>
  <script src="http://code.jquery.com/jquery-latest.js"></script>
</head>

<button>Kotek</button>
<p>obrazek</p>

<script>
$("button").click(function () {
$("p").toggle("slow");
});    
</script>

Możesz to trochę zmodyfikować , na własne ....
pawelek1261
Nie nie
Tarble
mozesz to zrobic tak że po kliknieciu w kotek otwiera ci sie nowe okno z obrazkiem kotka, a gdy klikniesz w pieska to ci sie wyswietli piesek biggrin.gif

link:
http://tomek.buszewski.com/2009/11/23/jquery-i-nowe-okno/
pawelek1261
Nom, ale bardziej wolał bym żeby się strona nie odświeżała
Tajgeer
Dołącz jQuery do nagłówka pliku HTML.
Nadaj znacznikom, które mają "Następny mecz" i "Poprzedni mecz" jakiś ID (np. "next", "prev").
Nadaj blokom odpowiedni ID (np. "next_match", "prev_match").
Obsłuż zdarzenie .click() na znacznikach (z użyciem np. metody .css() lub .fadeIn() i .fadeOut() dla bardziej "efektownych" przejść).

1. $('#next').click(function() {
  2. $('#prev_match').css('display', 'none');
  3. $('#next_match').css('display', 'block');
  4. });

Prościej się nie da wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.