Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Gdzie znaleźć grafików?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kocurro
Witajcie,

dawno się nie odzywałem ale czytam wszystko na bieżąco. Dzisiaj zwracam się do Was z trochę dziwnym pytaniem. Otóż ostatnio stanąłem przed problemem znalezienia grafików do pewnego projektu. Zacząłem zachodzić w głowę gdzie najlepiej dać ogłoszenie i przyznam szczerze zgłupiałem jeszcze bardziej. Nie mam pojęcia gdzie mogę dać takie ogłoszenie. Oczywiście mogę je rzucić wszędzie gdzie popadnie na każdym forum (także tutaj), w portalach z pracą, portalach z usługami etc. Ale chciałbym uniknąć konieczności przesiania setek zgłoszeń spośród których 95% kompletnie nie nadaje się do pracy.

Jednymi słowy chciałbym dowiedzieć się gdzie najlepiej dać ogłoszenie jeśli szukam grafików, którzy znają się na swojej pracy i mają chociaż minimalne doświadczenie a do tego zmysł graficzny.

Powiedzcie proszę gdzie Wy dajecie ogłoszenia jeśli szukacie grafików:
- do projektowania stron,
- do projektowania dtp,
- do animacji flashowych,
- do projektowania grafiki na potrzeby gier 2d lub 3d.

Może znacie jakieś miejsca bądź też kanały za pomocą których mogę dotrzeć do osób, które nadawałyby się do takiej pracy.

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz
Daiquiri
Kocurro, najbezpieczniej jest zadać bezpośrednie zapytanie osobom, których prace Ci się podobają. Digart / Deviantart / Behance - tam możesz nie tylko obejrzeć prace, ale i (np. na digartcie) dodać zapytanie na forum.
!*!
O znalezienie grafika który zna się na rzeczy trudno, ostatnio znalazłem jednego, młody, ale zdolny i widać że ma potencjał (PW jak chcesz namiary). Prócz wymienionych serwisów dorzuciłbym http://graffika.pl/ i po prostu leć po linkach z google "grafik portfolio" ... jednak nadal uważam że wyszukanie DOBREGO (czytaj: takiego który jest na tyle utalentowany że połową zlecenia zarobi na wszystkie programy Adobe i jeszcze mu zostanie na szampana) jest równe 0... Szczególnie do wyspecjalizowanych zadań i niestety ale trzeba szukać wtedy poza granicami kraju.
kicaj
http://dribbble.com
dr_NO
dribble.com
logopond.com
freelancer.com
szukać po portfoliach, można też zajrzeć na goldenline. BTW, polecam się tongue.gif
Kocurro
Witam,

dziękuję za polecenie kilku ciekawych miejsc. Prawdę powiedziawszy nawet do głowy mi nie przyszło, że mogę poszukać osób w taki sposób.

Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz
Pilsener
1. Na specjalistycznych forach i serwisach dla grafików
2. W firmach specjalizujących się w rekrutacji/outsourcingu IT
3. Na ogólnopolskich portalach
4. W lokalnych mediach

Dużo zależy też od tego kogo szukasz, do jakiej pracy i w jakiej lokalizacji - czy bardziej studentów, doświadczonych czy amatorów, freelancerów czy na etat, do jednego projektu, stała współpraca, praca na miejscu czy zdalna, aglomeracja, miasto czy wieś, zagłębie jakiej partii politycznej i tak dalej smile.gif

Musisz liczyć się z tym, że jak chcesz konkretnego grafika to musisz dać konkretną ofertę.
!*!
Cytat(Pilsener @ 29.08.2012, 14:41:44 ) *
4. W lokalnych mediach

Tzn. co masz na myśli?
Pilsener
Np. kurier-ilawski.pl smile.gif
Często lokalne media są bardzo silne lub mają wręcz monopol (zwłaszcza w małych miastach).
W niektórych miastach lokalne media od lat skutecznie bronią się przed ogólnopolskimi gigantami - jeśli mają silną pozycję warto dać tam ogłoszenie. Gdybym szukał grafika np. w Iławie to tam bym zaczął wink.gif
athabus
Znalezienie dobrego grafika to dzisiaj na prawdę wyzwanie. Ogólnie też ostatnio przez to przechodziłem - zacząłem naiwnie od serwisów typu zlecenia / oferia. Odradzam. Jest dokładnie tak jak piszesz - straciłem pół dnia na przeglądanie ofert/portfolio od ludzi, którzy tworzą takie graficzne koszmarki. W najlepszym scenariuszu uda Ci się tam znaleźć ludzi, którym od czasu do czasu wychodzi jakiś projekt, ale nie ma mowy o kimś, kto gwarantuje powtarzalną i dobrą jakość.

U mnie udało się znaleźć grafika po znajomości, który pracuje w jednej z większych agencji. Obiektywnie powiem, że robi na prawdę wysokiej jakości grafikę i praktycznie każda jego praca "ma to coś", nawet jeśli nie koniecznie mi się podoba, to widać, że ma warsztat i dbałość o szczegół.

Żeby oddać w pełni rynek dobrej grafiki, znajomy powiedział mi tak: "słucha ja z nim pogadam, ale wiesz to taki koleś, co u nas ma taką pozycję w firmie, że robi tylko te projekty, które mu się podobają". Miałem od niego jeszcze 2-3 adresy firm, z którymi współpracują (jak chcesz to daj znać na priv, podeślę). Ogólnie jednak jak już powiedziane dzisiaj dobra grafika = dobre pieniądze + często długi czas oczekiwania, bo ci dobrzy graficy mają kalendarze wypełnione. Ogólnie z moich doświadczeń dobra grafika strony głównej + 2-4 podstron to kwota około 5-6k netto. Nie wiem jak to w waszych budżetach się mieści, ale dla mnie to dość spory wydatek.

Dodam jeszcze, że bardzo fajne moim zdaniem rzeczy robi użytkownik tego forum o nicku prowseed (przynajmniej na tyle na ile widziałem) - napisz do niego, żeby Ci przesłał portfolio.

BTW. Wychodzi na to, że chyba dzisiaj lepiej być dobrym grafikiem niż programować ;-)
pamil
Cytat(athabus @ 30.08.2012, 10:47:34 ) *
BTW. Wychodzi na to, że chyba dzisiaj lepiej być dobrym grafikiem niż programować ;-)

O dobrego programistę też ciężko wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.