Kocurro
28.08.2012, 14:33:50
Witajcie,
dawno się nie odzywałem ale czytam wszystko na bieżąco. Dzisiaj zwracam się do Was z trochę dziwnym pytaniem. Otóż ostatnio stanąłem przed problemem znalezienia grafików do pewnego projektu. Zacząłem zachodzić w głowę gdzie najlepiej dać ogłoszenie i przyznam szczerze zgłupiałem jeszcze bardziej. Nie mam pojęcia gdzie mogę dać takie ogłoszenie. Oczywiście mogę je rzucić wszędzie gdzie popadnie na każdym forum (także tutaj), w portalach z pracą, portalach z usługami etc. Ale chciałbym uniknąć konieczności przesiania setek zgłoszeń spośród których 95% kompletnie nie nadaje się do pracy.
Jednymi słowy chciałbym dowiedzieć się gdzie najlepiej dać ogłoszenie jeśli szukam grafików, którzy znają się na swojej pracy i mają chociaż minimalne doświadczenie a do tego zmysł graficzny.
Powiedzcie proszę gdzie Wy dajecie ogłoszenia jeśli szukacie grafików:
- do projektowania stron,
- do projektowania dtp,
- do animacji flashowych,
- do projektowania grafiki na potrzeby gier 2d lub 3d.
Może znacie jakieś miejsca bądź też kanały za pomocą których mogę dotrzeć do osób, które nadawałyby się do takiej pracy.
Z góry dzięki za podpowiedzi.
Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz
Daiquiri
28.08.2012, 14:40:29
Kocurro, najbezpieczniej jest zadać bezpośrednie zapytanie osobom, których prace Ci się podobają.
Digart /
Deviantart /
Behance - tam możesz nie tylko obejrzeć prace, ale i (np. na digartcie) dodać zapytanie na forum.
O znalezienie grafika który zna się na rzeczy trudno, ostatnio znalazłem jednego, młody, ale zdolny i widać że ma potencjał (PW jak chcesz namiary). Prócz wymienionych serwisów dorzuciłbym
http://graffika.pl/ i po prostu leć po linkach z google "grafik portfolio" ... jednak nadal uważam że wyszukanie DOBREGO (czytaj: takiego który jest na tyle utalentowany że połową zlecenia zarobi na wszystkie programy Adobe i jeszcze mu zostanie na szampana) jest równe 0... Szczególnie do wyspecjalizowanych zadań i niestety ale trzeba szukać wtedy poza granicami kraju.
dr_NO
29.08.2012, 09:36:31
dribble.com
logopond.com
freelancer.com
szukać po portfoliach, można też zajrzeć na goldenline. BTW, polecam się
Kocurro
29.08.2012, 13:38:05
Witam,
dziękuję za polecenie kilku ciekawych miejsc. Prawdę powiedziawszy nawet do głowy mi nie przyszło, że mogę poszukać osób w taki sposób.
Pozdrawiam serdecznie,
Łukasz
Pilsener
29.08.2012, 13:41:44
1. Na specjalistycznych forach i serwisach dla grafików
2. W firmach specjalizujących się w rekrutacji/outsourcingu IT
3. Na ogólnopolskich portalach
4. W lokalnych mediach
Dużo zależy też od tego kogo szukasz, do jakiej pracy i w jakiej lokalizacji - czy bardziej studentów, doświadczonych czy amatorów, freelancerów czy na etat, do jednego projektu, stała współpraca, praca na miejscu czy zdalna, aglomeracja, miasto czy wieś, zagłębie jakiej partii politycznej i tak dalej

Musisz liczyć się z tym, że jak chcesz konkretnego grafika to musisz dać konkretną ofertę.
Pilsener
30.08.2012, 09:36:30
Np. kurier-ilawski.pl

Często lokalne media są bardzo silne lub mają wręcz monopol (zwłaszcza w małych miastach).
W niektórych miastach lokalne media od lat skutecznie bronią się przed ogólnopolskimi gigantami - jeśli mają silną pozycję warto dać tam ogłoszenie. Gdybym szukał grafika np. w Iławie to tam bym zaczął
athabus
30.08.2012, 09:47:34
Znalezienie dobrego grafika to dzisiaj na prawdę wyzwanie. Ogólnie też ostatnio przez to przechodziłem - zacząłem naiwnie od serwisów typu zlecenia / oferia. Odradzam. Jest dokładnie tak jak piszesz - straciłem pół dnia na przeglądanie ofert/portfolio od ludzi, którzy tworzą takie graficzne koszmarki. W najlepszym scenariuszu uda Ci się tam znaleźć ludzi, którym od czasu do czasu wychodzi jakiś projekt, ale nie ma mowy o kimś, kto gwarantuje powtarzalną i dobrą jakość.
U mnie udało się znaleźć grafika po znajomości, który pracuje w jednej z większych agencji. Obiektywnie powiem, że robi na prawdę wysokiej jakości grafikę i praktycznie każda jego praca "ma to coś", nawet jeśli nie koniecznie mi się podoba, to widać, że ma warsztat i dbałość o szczegół.
Żeby oddać w pełni rynek dobrej grafiki, znajomy powiedział mi tak: "słucha ja z nim pogadam, ale wiesz to taki koleś, co u nas ma taką pozycję w firmie, że robi tylko te projekty, które mu się podobają". Miałem od niego jeszcze 2-3 adresy firm, z którymi współpracują (jak chcesz to daj znać na priv, podeślę). Ogólnie jednak jak już powiedziane dzisiaj dobra grafika = dobre pieniądze + często długi czas oczekiwania, bo ci dobrzy graficy mają kalendarze wypełnione. Ogólnie z moich doświadczeń dobra grafika strony głównej + 2-4 podstron to kwota około 5-6k netto. Nie wiem jak to w waszych budżetach się mieści, ale dla mnie to dość spory wydatek.
Dodam jeszcze, że bardzo fajne moim zdaniem rzeczy robi użytkownik tego forum o nicku prowseed (przynajmniej na tyle na ile widziałem) - napisz do niego, żeby Ci przesłał portfolio.
BTW. Wychodzi na to, że chyba dzisiaj lepiej być dobrym grafikiem niż programować ;-)
pamil
30.08.2012, 20:10:43
Cytat(athabus @ 30.08.2012, 10:47:34 )

BTW. Wychodzi na to, że chyba dzisiaj lepiej być dobrym grafikiem niż programować ;-)
O dobrego programistę też ciężko