Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Płatności.pl - integracja
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wujek2009
Potrzebuje pomocy z integracją płatności, mam dwa pytania. Mamy do dyspozycji trzy linki, które musimy podać dla w/w strony;

a) płatność udała się
cool.gif płatność nie udała się
c) raport

1) W którym linku miałbym zarządzać statusem zamówienia?
Tak abym uaktualnił kolumnę np. "oplacony = 1 WHERE zamowienie = 512"

Niby link A, ale co w przypadku gdy ktoś postanowi "ręcznie" wywołać taki link? Będę aktualizował mu status jak głupi a on nic nie będzie opłacał - jak zweryfikować wówczas czy płatność została dokonana?

2) Raport - co to właściwie jest? - mam takie urywkowe dane i po prostu mam informacje, że tam dostaje odpowiedź z serwisu płatności.pl i stanie płatności klienta. Czyli proces ten wygląda tak:

KLIENT:
I) Opłaca zamówienie
II) Udało się, przekierowanie na poprawny URL
III) Płatności.pl wykonuje request do mojego serwisu (na podstronę raportów) i na podstawie przesłanych tam informacji aktualizuje status zamówienia, tak?
phpion
a i b to zwykłe strony, które tylko wyświetlają komunikat czy płatność się powiodła czy nie. Nie możesz na nich bazować aktualizując status zamówienia. Na nich wyświetlaj tylko i wyłącznie stosowny komunikat typu "Dzięki za wpłatę" oraz "Nie zapłaciłeś".

c to serce integracji z PayU. Na ten adres przesyłane są wszelkie informacje z ich systemu. To tutaj odbierasz dane, sprawdzasz jaki status ma dana płatność i odpowiednio reagujesz - albo oznaczasz zamówienie jako opłacone, albo je anulujesz, albo robisz cokolwiek.
wujek2009
Jeszcze jedno pytanie - ten raport kiedy mam uruchamiać? raz na jakiś czas (cron) czy po udanej tranzakcji zrobić request do strony płatności i sprawdzić status?
phpion
Skrypt raportu uruchomi się "automatycznie". Po prostu na ten adres PayU wysyła informacje POST, odbierasz je i obsługujesz.
wujek2009
A jak to jest z sigiem? - ponieważ gdy użytkownik wybiera jeszcze metode płatności (jak bank) to wyliczam sig na podstawie;
post_id + session_id + first_name + inne parametry z formularza

jednak w report php widzę, że sig wyliczany jest na podstawie
  1. $data = array(
  2. 'pos_id' => $_POST['pos_id'],
  3. 'session_id' => $_POST['session_id'],
  4. 'ts' => time(),
  5. 'key' => // nie wiem co to za klucz
  6. );

czyli w ogóle większość parametrów w ogóle nie jest tutaj wliczana i przez co sig jest różny.
ogólnie tą zmienną "$data" mam z modułu płatności, który znalazłem na githube.
bogdan89
sig to taki cyfrowy podpis wszystkich informacji które przesyłane są do systemu PayU.
Zajrzyj do dokumentacji technicznej PayU - do ściągnięcia od nich ze strony, tam jest to wszystko opisane.

key to ciąg znaków, który powinieneś znać tylko Ty i system PayU.
Znajdziesz go w "punkcie płatności", po zalogowaniu się do swojego panelu w PayU.
Jest tam key (służący do podpisywania infromacji wysyłanych DO PayU) i key2 (służący do sprawdzenia podpisu otrzymanego OD PayU).
adbacz
Jako, że sam wdrażałem płatnosci.pl w sklepie internetowym, najważnieszą rzeczą jest po pierwsze: przeodnik. Pod tym likniej znajdziesz kilka linków z plikami do pobrania. Polecam pobrać, przeczytać, przemyśleć... jak nie zrozumiesz to jeszcze raz przeczytać wink.gif

http://www.payu.pl/pliki-do-pobrania/regul...e-dla-e-sklepow

Szczególnie:
1. Dokumentacja techniczna systemu PayU (dawne Platnosci.pl)
2. Przewodnik wdrożenia usługi konto PayU
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.