kobi55
31.08.2012, 22:59:17
Witam, mam taki skrypt:
$db->sql_query("SELECT * FROM `${prefix}equipment` WHERE `owner`='$name' AND `name`='kamien_expa';");
$x= $db->sql_fetchrow();
if($x['active']==1) {$Player['premiaExp']=0.2;} else {$Player['premiaExp']=0.0;}
mógłby mi ktoś tak go przerobić, żeby można było sprawdzić czy 5 przedmiotów jest aktywnych?
Pozdrawiam
timon27
31.08.2012, 23:14:35
Drugi temat. Ten sam problem.
Podajesz skrypt który łatwo przerobić -> nie znasz się na tym, a pracujesz nad funkcjonalną grą?
?
Zakładając że wszystkie przedmioty użytkownika znajdują się w ${prefix}equipment to:
$db=mysql_query("SELECT * FROM `${prefix}equipment` WHERE `owner`='$name'");
if($x>=5) {$Player['premiaExp']=0.2;} else {$Player['premiaExp']=0.0;}
kobi55
31.08.2012, 23:22:56
@timon27
dziękuję za odpowiedź,
jeżeli dobrze zrozumiałem ten skrypt to będzie sprawdzał wszystkie przedmioty, a mi chodzi o to żeby sprawdzał czy 5 konkretnych przedmiotów jest aktywnych: przedmiot1,przedmiot2,przedmiot3,przedmiot4,przedmiot5 i przyznanie bonusu tylko jeżeli wszystkie 5 przedmiotów jest aktywnych.
Co do Twojego pytania, kolega tworzy gre, ja jestem poczatkujacy jezeli chodzi o php, ale chciałem mu jakoś pomóc, dlatego powiedziałem, że sprobuje się tym zagadnieniem zająć, męczę się i szukam od wczoraj, w końcu zdecydowałem się napisac...
timon27
1.09.2012, 14:11:37
Jak chcesz pomóc, to pierwsze musisz wiedzieć na jakich klasach pracujesz:
funkcja sql_query nie występuje w czystym php tylko w kilku klasach.
Kod który napisałem jest w czystym php, a dla ładnego kodu powinno się korzystać z odpowiedniej klasy.
A potem znajdź kurs klasy

.