Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kilka pytań od amatora :)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Setesh
Witam.

1) Interesuje mnie czego teraz warto uczyć się oprócz php. Przypuszczam że ajax i jquery będzie podstawą ale czy coś jeszcze?

2) Możecie polecić dobry kurs PHP 5 który jest aktualny i nadal rozwijany? Nie chodzi mi o bibliotekę php bo z tego korzystam - po prostu same informacje o 5tce z małymi przykładami i wyjaśnieniami. Resztę jakoś sam skumam smile.gif

3) Chcę napisać własny silnik w php pod 5tkę który ma za zadanie mieć możliwość obsługiwania mysql i szablonów. Ogólnie mały cms. Problem w tym że wczoraj zauważyłem że sposób w jaki zacząłem robić można o kant (_Y_) rozbić bo w php5 zastosowano klasy które działają lepiej (u mnie było ty linkowanie odpowiednich plików z funkcjami itp). Jeżeli macie jakiś podstawowy przykład silnika w php i możecie użyczyć do nauki to będę bardzo wdzięczny - w innym wypadku (pewnie lepsze) jakiś kurs, książka czy coś w tym stylu.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc smile.gif
Lorum3
Si,

wersja PHP 5 jest bardzo rozległa, zazwyczaj chodzi o tą drugą cyferkę :- )
peter13135
1. Czy możesz uszczegółowić pytanie ? Bo trudno domyśleć się o co konkretnie chodzi, czy o programowanie ogólnie, czy programowanie stron.
Podobno programiści CNC są potrzebni na rynku pracy oraz aplikacje mobilne zyskują popularność. A jeśli chodzi o programowanie stron www, to PHP jest najpopularniejszym językiem programowania stron www, ale nie jedyny. Jest pare alternatyw dla PHP, które są mniej popularne ale w bardzo wielu aspektach są od PHP lepsze (trochę boję się powiedzieć, że w większości aspektów... ale chyba tak jest). Przykłady to RoR, django, java, asp (Osobiście nie tworzyłem stron w żadnym z tych języków). Co do języków po stronie przeglądarki, tu wyboru chyba nie masz. Przeglądarki obsługują xhtml, w przyszłości będą obsługiwać html5. CSS2, CSS3 dopiero wchodzi na rynek. Javascript no i tu są różne frameworki, w których przoduje jQuery. Jak widać, poza językiem serwerowym nie masz zbytnio wyboru smile.gif

2. Nie wydaje mi się, by były jakieś książki, które opisują nowości wprowadzane w kolejnych wersjach PHP, na stronie php.net zapewne są takie informację oraz na blogach. Generalnie sam język PHP jest prosty i jako tako nauka samego php nie jest trudna, a programista musi więcej uczyć się programowania (zasady programowania obiektowego, wzorce projektowe, optymalizacja kodu, bezpieczeńśtwo, umiejętność tworzenia elastycznego i łatwego w edycji kodu) niż składni języka.

3. Czy używałeś frameworków ? One właściwie są tym, co chcesz zrobić (chyba). Poznanie ich budowy, albo same ich używanie powinno Ci dać sporo doświadczenia w rozplanowywaniu aplikacji.
Posio
Ogolnie polecam ci poradniki z wikobooks. Jak dla mnie są w miare aktualne i przyjemnie się je czyta.

Jesli chcesz zacząć programować, ucz się od razu OOP, później jest problem z przesiadką. Najlepiej wybierz jakiś framework zassaj dokumentacje i jedziesz z koksem ^^ (polecam KOHANA).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.