na początek dodam, że uczę się dopiero języka PHP (na podstawie informacji zaczerpniętych z google oraz książki).
Piszę stronkę dzięki której będę mógł generować dokumenty PDF (ulotki itp). Problem mam następujący, że użytkownik może:
a ) Nie dodawać loga do dokumentu PDF
b ) Dodać wbudowane logo
c ) Wgrać własne logo, które zostanie dodane do dokumentu PDF
Z A i B problemu nie ma, jednak problem pojawia się, gdy użytkownik wrzuci własne zdjęcie, które będzie większe niż ja założyłem...wtedy wyjdzie on za ramy dokomentu, a tego nie chcę. Nie chcę również, narzucić maksymalnej wielkości zdjęcia, które użytkownik wgra. Po prostu jeśli rozdzielczość jest większa powiedzmy od 150x150 px to następuje skalowanie.
W internecie znalazłem najbardziej przemawiający do mnie skrypt php, wg. którego pobierane jest zdjęcie, następuje skalowanie i zapisanie zmienionego obrazka. Sprawdziłem, błędu nie wyrzuca, ale również nie skaluje:(
Poniżej prezentuje znaleziony kod (ścieżka jest moja):
<?php $plik = 'obrazki/slonecznik.jpeg'; function resize( $plik, $szerokosc = 55 ) { if($rozszerzenie !== 'jpeg' && $rozszerzenie !== 'gif' && $rozszerzenie !== 'png') { return false; } $proporcje = $img_wys / $img_szer; $wysokosc = $szerokosc * $proporcje; $canvas = imagecreatetruecolor($szerokosc, $wysokosc); switch($rozszerzenie) { case 'jpeg': $org = imagecreatefromjpeg($plik); break; case 'gif': $org = imagecreatefromgif($plik); break; case 'png': $org = imagecreatefrompng($plik); break; } imagecopyresampled($canvas, $org, 0, 0, 0, 0, $szerokosc, $wysokosc, $img_szer, $img_wys); if(imagejpeg($canvas, $plik, 70)) { return true; } else { return false; } } ?>
Jakieś sugestie?