Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: analiza kodu
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Andrzej1884
Witam szanownych programistów:) zastanawia mnie jak to u Was jest z analizowaniem kodu? Dokładniej, mamy takiego załuszmy wordpress'a, no i chcemy coś tam pozmieniać, dopisać itp. no ale, przynajmniej ja tak mam, że żeby coś zrobić to muszę wiedzieć dokładnie po czym sie poruszam i na jakiej zasadzie tu wszystko funkcjonuje :/ ... no i zaczyna się... patrzeć na cały kod krok po kroku, milion niepotrzebnych funkcji, analizować jakby się program po kolei wykonywał to strasznie żmudna praca... a może są jakieś prostsze sposoby aby to szybko załapać, przynajmniej fundamenty programu? żeby móc sie poruszać w tym gąszczu plików i nie przeskakiwać cały czas z jednego pliku do drugiego próbując w końcu uchwycić tą główną logikę...

smile.gif
prowseed
tak, jest coś takiego- dokumentacja.

//EDIT
WordPress ma codex'a, który całkiem dobrze opisuje cały proces mielenia kodu.
Andrzej1884
ehh no dzięki:), czyli dalej rzeźbienie w gó.... kale;) ...jak już to zrozumiem wszystko to opisze to w taki sposób, że po przeczytaniu jednej strony każdy się zorientuję o co kaman i jak to zbudowane... no ale taka cena tego, że nie wszyscy myślą tak jak ja:( ... czyli tradycyjnie sam muszę wszystko odkrywać by zrozumiećwink.gif
Theqos
Cytat(Andrzej1884 @ 16.10.2012, 16:17:17 ) *
załuszmy wordpress'a

O.o

Akurat w tym przypadku sprawa jest prosta, masz sobie front controller i śledzisz drogę standardowego zapytania. Nie musisz przecież zagłębiać się w te wszystkie funkcje.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.