Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Skrypt debugujący
Forum PHP.pl > Forum > PHP
ensei
Witam,
czy jest możliwość sprawdzenia w PHP poprawności wykonanego kodu?
W sensie że dołączam skrypt do strony. I on jeśli znajdzie jakiś błąd (Notice, error itd) to wyświetli jakiś tam napis?
Zielonkawy18
Osobiście piszę ( ucze się ) w Notepad, ale może bardziej zaawansowane środowisko np. NetBeans ma debuggera. Wczoraj dowiedziałem się o walidacji kodu wynikowego. Wpisz w google. Druga sprawa to włączenie obsługi wszystkich błędów i stosowanie ew. bloków wyjątków try catch. To wszystko pomoże Ci w przechwyceniu błędów.
ensei
Nie chcę debugera w programie.
try też nie wchodzi w grę bo chcę to wdrożyć w kilka projektów opartych na różnych skryptach.

Mam jeden pomysł; wrzucić dane wyjściowe do zmiennej i użyć preg_match. Ale myślałem że jest jakaś funkcja w php zwracająca ilość błędów w skrypcie.
Ok, chyba mam.
error_get_last();
d3ut3r
możesz napisać własną obsługę błędów za pomocą:

set_error_handler i set_exception_handler jeśli do tego dodasz register_shutdown_function możesz zrobić narzędzie które sprawdzi ilość błędów / nieobsłużonych wyjątków i po zakończeniu wyświetli podsumowanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.