itsme
29.03.2003, 07:02:54
no cóż .... jestem strasznie do tyłu gdyż z XHTML nie korzystałem. Skoro technika idzie do przodu ja też będę musiał.
Bardzo dużo różnic i wiele zmian będzie trzeba wprowadzić do bieżących projektów.
Kto z Was działa już w XHTML i jak Wam się pracuje?
kossa
29.03.2003, 07:11:25
ja na temat XMLa przeczytalem ksiazke juz jakis czas temu, jednak pochlonelo mnie php, jednak teraz zamiast laczyc php z htmlem bede musial zaczac laczyc php z xhtmlem - zycie wymaga od informatyka (programisty) ciaglego rozwijania sie, bo nie mozna stac w miejscu.
Jednak wydaje mi sie ze czysty html byl prostszy....
ale wszystko trzeba przetrawic!
pozdrawiam
Kossa
mleczasz
29.03.2003, 15:09:24
He ja ju z XHTMLem pracowalem, jak jeszcze bylo to pierwsza wersja...
Tzn od poczatku... I idzie wypas
Jabol
29.03.2003, 17:39:56
A nawet na tym forum (PHP_BB, czy jakoś tak) są błędy wkodzie. Na
walidatorze w3 znalazło 27 (!!!) błędów!!! A tak ogólnie to XHTML jest super, bo html, był zbyt "swawolny", co owocowało wieloma "nieoficjalnymi" znacznikami i atrybutami tylko do np MSIE
dragossani
29.03.2003, 18:10:41
Tak dla jasności (dla tych, dla których XHTML to tylko nazwa):
[krótko]
XHTML to nie to samo co XML.
XHTML to nie to samo co HTML
XHTML to XML i HTML zarazem, a to oznacza nową jakość.
[dokładniej]
XHTML to próba poprawienia składni HTML tak, aby dokument napisany w HTML był równocześnie poprawnym dokumentem XML. Oznacza to precyzyjne dbanie o podział między HTML a stylami (znikają niektóre znaczniki HTML na rzecz używania w tym miejscu styli), domykanie każdego otwartego znacznika, prawidłowe używanie parametrów w znacznikach, itd. Tak poprawiony HTML to właśnie XHTML. Funkcja jaką pełni XHTML jest ta sama co HTML. Jakość kodu jest jednak nieporównywalna.
Jeśli ktoś wątpi w przydatność takiego standardu, to niech przypomni sobie, jak próbował pobrać z poziomu sktyptu php zawartość jakiejś strony HTML. Chcemy pobrać 3 akapit. W HTML nikt nam nie zagwarantował, że będzie to tekst pomiędzy trzecimi z kolei znacznikami <p> i </p>. Jeśli strona była pisana zgodnie z XHTML - możemy być tego pewni.
woocash
5.04.2003, 12:31:53
Czy wy kiedykolwiek widzieliście specyfikacje XHTML'a?
Przeciez jedyne co sie zmienia to to ze malymi literami musi byc pisany, wszystkie atrybuty w cudzysłowy zamiast & ma być kszaczek; itd. itp
KaMeLeOn
6.04.2003, 01:34:54
Cytat
Czy wy kiedykolwiek widzieliście specyfikacje XHTML'a?
Przeciez jedyne co sie zmienia to to ze malymi literami musi byc pisany, wszystkie atrybuty w cudzysłowy zamiast & ma być kszaczek; itd. itp
Sam nie wiesz co piszesz... Co to za bzdury...
Przeczytałeś chyba 3 zdania tej specyfikacji...
Autor: zmieniłem, żeby pasowało do dyskusji...
dragossani
10.04.2003, 17:08:46
Temat został rozcięty, a wątek przeniesiony do Hydepark'u.
mazy
11.04.2003, 16:44:01
:arrow: xhtml przez wielu jest uznawane za html 5.0

i chyba jest w tym sporo prawdy!
wassago
11.04.2003, 17:13:07
Cytat
:arrow: xhtml przez wielu jest uznawane za html 5.0

i chyba jest w tym sporo prawdy!
tylko umowne

ale cos w tym jest :wink:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.