Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Unikalne odwiedziny - jak?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
deha21
Mam problem z ankieta. Na stronie mam głosowanie - można głosować raz dziennie z jednego komputera (blokada na IP i cookie). Oczywiście nie da się chyba w pełni przed tym zabezpieczyć, ale dziwi mnie jedno. Na jedną z pozycji miałem wczoraj głosów prawie 600, z czego Google Analytics wykrył tylko 43 unikalne wejścia na podstronę z głosowaniem na tą właśnie pozycję. Wiecie może jak GA liczy unikalność użytkowników? Przy zagłosowaniu do bazy zapisuje m.in. IP, a te przy każdym głosie było inne - mimo to dla GA był to prawdopodobnie jeden użytkownik.
pawdoh
A myślałeś o serwerach PROXY lub osobach które mają zmienny adres IP? Trudno będzie zabezpieczyć taką ankietę bez wykorzystania systemu logowania gdyż cookies'y i adresy IP da się obejść.
bojaszukam
Najlepszym wyjściem w tej sytuacji jest umożliwienie głosowania tylko zarejestrowanym użytkownikom smile.gif
deha21
No tak - pomijając kwestie zabezpieczenia ankiety jako takiej, to ciekawi mnie jak Google wykryło że są to nieunikalne wejścia?
!*!
Sprawdzić można nie tylko IP (a nawet trzeba więcej) http://stackoverflow.com/questions/4001973...e-visitors-only
Poza tym, nie istnieje coś takiego jak UU, to tylko umowne stwierdzenie.
bigZbig
Ciasteczka można wyczyścić a IP zmienić tak więc takie zabezpieczenie jest nic nie wart. Ograniczenie na IP nie jest dobrym rozwiązaniem również z tego powodu, że kilka osób może mieć to samo IP np. wszystkie osoby w danym mieszkaniu, albo wręcz wszystkie osoby korzystające z danego serwera proxy. Oznacza to, że część ludzi po prostu nie będzie mogła zagłosować w Twojej ankiecie ani razu.

GA ustawia swoje ciasteczko do mierzenia unikalności wizyt. Jeśli ktoś zmieniał sobie IP i czyścił jedynie ciasteczko ustawiane przez Ciebie, ale nie przez google to GA wszystkie jego wejścia w krótkim okresie czasu uzna za jedną wizytę. Tak więc to że u Ciebie jest 600 różnych IP to wcale nie znaczy, że to nie była jedna i ta sama osoba.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.