Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy przed zapisem rekordu do bazy zmniejszać ilość \n ?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
adamantd
Witam!
Mam taki teoretyczny problem -zastanawiam się czy jest to dobre rozwiązanie. Mianowicie w momencie kiedy user wysyła wiadomość do innego usera i zapisuję tą wiadomość do bazy w momencie kiedy nawali tam np z 300 enterów rekord w phpmyadmin wygląda tak, że ma co najmniej 300 linijek. Czy powinienem usuwać te potencjalne znaki nowej lini jeśli będzie ich zbyt dużo? Np usuwać je gdy będzie więcej niż 3 pod rząd? Albo zamieniać je na <br /> przed zapisem? (wtedy wpis zajmie więcej miejsca ale rekord nie będzie zwiększał swojej wysokości) Czy po prostu nie przejmować się tym, że w takim przypadku jeden rekord będzie taki duży? Czy może zmniejszyć to wydajność?

poprawka -nie będzie miał wtedy 300 linijek tylko kilka smile.gif ale jak Wy to rozwiązujecie z tymi enterami? zapisywać je w postaci \n lub \r czy zamieniać na <br />?
Raph
Jeśli, tak jak piszesz, użytkownik wysyła wiadomość do innego - czyli jest to coś na kształt poczty, ja bym nie majstrował przy treści wiadomości. Ale jeśli np. boisz się, że ktoś Tobie zawali bazę jedną wiadomością wink.gif, możesz wprowadzić po prostu limit wielkości pojedynczej wiadomości.

Co do zapisu tych znaków nowej linii - ja bym zapisał tak jak są - wyświetlić potem i tak można jak się chce.
adamantd
Mam ograniczenia chciałem się tylko dowiedzieć jak inni rozwiązują zapis znaków nowej lini do bazy, też zapisuję w każdym przypadku tak jak jest ale gdzieś wyczytałem, żeby zamieniać na br co wg mnie jest trochę głupie, bo przecież mogę to zrobić przy odczycie jeśli będę miał taką potrzebę. A przy okazji dowaliłoby mi to mega kupe roboty w całym serwisie. Dzięki
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.