Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Co po programowaniu strukturalnym?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
koxu1996
Witam. Od pół roku programuje strukturalnie w PHP. Kończę prace nad serwisem i chcę zacząć pracę nad kolejnym. Jednak nie chcę już pisać wszystkiego od nowa, więc chyba byłby odpowiedni framework. Lepiej najpierw nauczyć się OOP czy moze od razu z frameworkiem się nauczyć? Macie jakieś książki do polecenia?
Szymciosek
Ja bym proponował podstawy OOP typu: Klasy, metody, obiekty, zmienne lokalne/globalne etc.
sajegib
Ja koledze szczerze polecam nauczyć się podstaw OOP i od razu przejść na Kohana Framework (najlepiej v3.3). Ja załapałem o co chodzi od razu, framework ma dobrą dokumentację napisaną w formie przewodnika, ładne opisy funkcji, klas itd.

Zdania są podzielone, ale moim zdaniem OOP można ładnie załapać właśnie ucząc się tego frameworka.
in5ane
Cytat(sajegib @ 23.01.2013, 12:59:31 ) *
Zdania są podzielone, ale moim zdaniem OOP można ładnie załapać właśnie ucząc się tego frameworka.

Popieram! Ja również pisałem dużo i długo strukturalnie (ale to już dawno). Kilka razy próbowałem zaczynać OOP, jednakże przestawałem naukę, bo nie mogłem pojąć, po co to tak programować. Wydawało mi się z początku więcej pisania i w ogóle jakoś dziwnie. Ale chciałem zacząć w końcu w tym pisać, bo to w pracy wymagane itp. Zacząłem od Zend Framework (w wersji pierwszej). Coś tam zacząłem kodzić, z dokumentacją nawet mała strona mi wyszła. Ale nie do końca mi to jeszcze wychodziło. Zacząłem więc od prostszego frameworka, jakim jest jest Kohana. Naprawdę pojąłem, jak się pisze obiektowo oraz od razu pojąłem po co i co to jest MVC. Jest to naprawdę prosty framework o sporych możliwościach w sumie. Jak nie będziesz ogarniał, to weź sobie CodeIgniter (jest to brat Kohany, prostszy sporo, ale podobny).

@edit: Czytaj dokładnie dokumentacje. Bo nie sztuką jest napisanie aplikacji we frameworku, nie używając jego udogodnień oraz nie oddzielając odpowiednio warstw MVC.
sajegib
No to się zgadzamy smile.gif

Wujek G znajdzie ci też kilka tutoriali po polsku, które ułatwią ci start, a później śmigaj z dokumentacji kohany
nospor
Jest tyle tematów: "Jaki framework" że zakładanie kolejnego naprawdę nie ma sensu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.