Generic
24.02.2013, 22:48:01
Witam. Zamierzam z przyjaciółmi stworzyć portal społecznościowy, który będzie wstępnie dostępny tylko dla nas. Jeśli będzie budził zainteresowanie puścimy go w większe grono odbiorców. Chciałbym abyście wyrazili swoje zdanie na temat tego pomysłu. Chcemy aby portal umożliwiał przeniesienie zainteresowań w życiu codziennym do internetu. Na portalu będzie można publikować zdjęcia i filmy dotyczące naszego zainteresowania/hobby a także newsy. Dodatkowo będzie można oceniać i wyrażać zdanie o twórczościach. Ludzie pod względem zainteresowań będą mogli zawierać nowe znajomości, pisać ze sobą na poszczególny temat i wzajemnie wspierać się w projektach. Z czasem strona będzie się rozbudowywana i będzie można otrzymywać newsy/reklamy różnego rodzaju wiedzę na temat zainteresowań. Portal będzie dostępny dla każdego. Dla osoby zainteresowaną muzyką która nagrywa covery i pisze teksty, malarza, który maluje czy też dla wielbicieli sportów extremalnych. Zapewne powiecie że to co piszę jest na forum. Otóż nie. Fora skupiają się na konkretnych grupach. Nasz portal będzie otwarty dla każdego i w dodatku razem ze znajomymi, którzy mają różne zainteresowania będziemy mogli się komunikować podziwiając ich twórczość. Istota polega aby to żyło, a nie było tylko zwykłym forum przesiąkniętą wiedzą, która różnie jest pisana. To portal dla dzieci jak i dorosłych. Każdy znajdzie swoje grono i swoje miejsce. Czekam na wasze wypowiedzi i zdanie odnośnie pomysłu. Pozdrawiam.
pyro
24.02.2013, 22:51:52
Takich portali jest już: srylion, chce takie założyc: srylion, gotowych skryptów na takie portale: srylion, odsetek z nich, które mają szansę się wybić: < 1%.
Czym więc ten portal ma się różnić od takich stron jak facebook / grono / itp. ?
Każde z wymienionych ma wbudowaną już opisaną funkcjonalność.
Generic
24.02.2013, 22:57:23
Grono już bodajże nie istnieje i zajmowało się zupełni czym innym. Odbiegamy od facebooka. Tam można tylko zawierać znajomości i komunikować się. Można to nazwać centrum spotkań. U nas głównym celem było by prezentowanie swoich zdolności.
pyro
24.02.2013, 23:01:55
Chodzi o coś na zasadzie deviantART?
Generic
24.02.2013, 23:07:25
deviantART naszym zadaniem jest mocno ograniczone gdyż ich ograniczenie polegało na stworzeniu zwykłej stronki na której można by było publikować co jest fajne i się podoba niż nasze zainteresowanie. To nie jest raczej miejsce dla osoby, która tworzy covery czy jeździ na deskorolce. Tam wszystko kręci się wokół obrazów i komentarzy. My chcemy zaoferować o wiele więcej.
Posio
24.02.2013, 23:13:08
Ok, powiedzmy, że się z takim czymś jeszcze nie spotkałem... potrafilibyście zapewnić stabilność / optymalizację - wydajność i bezpieczeństwo ? Z tego co sie orientuję to jest to masa roboty nie na tydzień miesiąc czy trzy (oczywiście zależy to od ludzi) ...
Pomysł według mnie ok. Tylko jest już takie coś... Nazywa się Facebook i YouTube, i masa innych. FB ma swoje FanPej"cze" a YT ma KANAŁY. Soo... spóźniliście się kilka dobrych lat
kilab
24.02.2013, 23:22:13
Ale przecież na FB możecie publikować wideo, muzykę, obrazy itd, inni mogą to komentować, polecać innym itd.
No właśnie, Posio uprzedził mnie
undefinedman
24.02.2013, 23:24:34
Hey,
nie bierzcie zbytnio serio postów Generic'a ponieważ jest to 15 latek który próbuje sił w html, jednak do końca nie zdaje sobie sprawy co to znaczy stworzyć portal społecznościowy. Ten koleś ma problemy z odróżnieniem PHP od JavaScript...
Generic
24.02.2013, 23:30:57
Cały czas mamy pod uwagą YouTube i Facebook'a. Jednak podchodzimy do tego typu serwisów nieco inaczej. Na Facebooku znamy osoby z którymi chodzimy na co dzień na piwo. Możemy z nimi pisać, prowadzić video rozmowy i przedstawić się krótko jestem Jan Kowalski lubię to i to. Większość spędzonego na tym portalu skupia się na wysyłaniu humorystycznych zdjęć informacji. Podam pewien przykład. Jeśli interesuje się programowaniem, dzięki facebookowi mogę polubić konto programowanie na którym jest namiastka informacji o programowaniu, kilka zdjęć itd. Zazwyczaj na facebooku są konta typu orange, które robią sobie tylko reklamę publikując jakie mają telefony w ofercie. Moim zdaniem kliknięcie lubię to na tego typu profil nie jest zainteresowaniem. Nie zapominajmy o pierwotnym zastosowaniu facebooka czyli o kontakcie ze znajomymi. Youtube natomiast jest miejscem do wrzucania filmików. Tylko czy to jest miejscem do rozwijania swoich talentów. Zazwyczaj oglądamy tam filmy niż wrzucamy. To co nas zainteresuje możemy skomentować, ocenić zasubskrybować. Myślę że Youtube gubi talenty tym że jest zbiorem wszelkiego rodzaju filmów i nie skupia się głównie na nich. Nie dostaniemy więc newsów i ciekawych poradników na temat jak złożyć ciekawą budowę z LEGO. Ludzie wchodząc na Youtube są przyzwyczajeni tylko do filmów nic poza tym.
pyro
24.02.2013, 23:34:04
Cytat(Generic @ 24.02.2013, 23:30:57 )

Jeśli interesuje się programowaniem, dzięki facebookowi mogę polubić konto programowanie na którym jest namiastka informacji o programowaniu, kilka zdjęć itd.
A co jesteś w stanie dodać tam poza filmami / informacjami / zdjęciami itp?
Posio
24.02.2013, 23:37:06
Po pierwsze na YT znajdzie się wszystko :
http://www.youtube.com/watch?v=xOO6Xk20UFIPo drugie, rozwijać swój talent możesz robiąc coś w tym kierunku a nie udostępniając "bablole" i poddawać się bezsensownie krytyce jako początkujący w jakiejś dziedzinie.
Ludzie publikują swoje prace zazwyczaj gdy już coś potrafią ( nie mówie o szczególnych przypadkach kiedy zwyczajnie robią z siebie idiotów ).
Portale typu FB mogą również służyć do publikowania swoich osiągnięć programistycznych np. kolega z

A-DEVELOPERS ma swój fanpage, gdzie publikuje .zip'y z najnowszymi systemami

Nie masz szans konkurować z GIGANTAMI bo po prostu nie jesteś w stanie wymyślić czegoś czego już tam nie ma od jakiegoś czasu...
Generic
24.02.2013, 23:40:59
Facebook nie jest dostosowany do hobby/talnetów. Gdy wchodzisz na stronie masz zupełnie co innego niż moje hobby/projekty i newsy z tej dziedziny. Facebook skupia się na znajomych a nie na talentach.
Cytat(Posio @ 24.02.2013, 23:37:06 )

bo po prostu nie jesteś w stanie wymyślić czegoś czego już tam nie ma od jakiegoś czasu...
Hmm, tylko czy jest coś takie czego nie ma w internecie a jest potrzebne. Może po prostu wszystko już zostało przeniesione do internetu i trzeba zacząć konkurować robiąc coś lepszego? Świetnym przykładem konkurencji jest Spotify czyli coś zupełnie nieznanego. Okazało się że jest to identyczny program jak iTunes, który stał się poważnym konkurentem Apple.
pyro
24.02.2013, 23:45:04
Masz jakiś plan (chociaż ogólny) tego jak ma to wyglądać? Bo póki co dużo wskazuje na to, że pojawiła się jakaś myśl, ale sam nie wiesz co chcesz stworzyć.
Generic
24.02.2013, 23:50:47
Tak. Logujesz się masz swój profil na którym publikujesz multimedia powiązane z twoim hobby. Możesz komentować pracę innych i ją oceniać. Utworzyć grupę np. interesującą się piłką nożną i w takich grupach tworzone są dyskusje na temat meczy, linkowanie do transmisji itd. Dodatkowo będzie możliwość publikowania multimedii za pomocą serwisów youtube czyli wystarczy wkleić link do katalogu i jest już tam twój film np. z twoją piosenką.
Posio
24.02.2013, 23:53:02
Czyli tak w zasadzie jest pomysł ale brak planu
pyro
24.02.2013, 23:53:37
Czyli funkcjonalność dokładnie taka sama jaką posiadają już Facebook, G+ i wiele innych.
Muszę Cię rozczarować, ale to zwykłe powielanie, nawet jak będzie "troszeczkę inaczej zorganizowane".
kilab
24.02.2013, 23:54:56
Generic
24.02.2013, 23:59:58
Szukaliśmy w google masy komentarzy, tematów wypowiedzi itd. na temat czego brakuje w internecie. Ludzie piszą że brakuje informacji, którymi są zainteresowani. Doszliśmy do wniosku że to wszystko jest tylko największą wadą jest to że trzeba tego poszukać i jest to rozrzucone. Internet jest jak pokój w którym panuje bałagan. Spotykasz informacje, które Cię interesują ale także takie z którymi nie jesteś związany. To tak jak na YouTube na którym chcesz oglądać programowanie, a za chwile pojawia się filmik typu 10 idiotów jakie miała natura. Na portalach brakuje konkretu. Po co grać w aplikacje typu angry birds na portalu w którym pokazujemy swoje projekty? Tak więc na takich portalach nie robimy określonej czynności tylko wszystko po trochu.
Posio
25.02.2013, 00:03:51
Taj czy inaczej na podstawie publikowanych przez Cb prac do oceny śmię twierdzić iż masz wiedzę niewystarczającą aby zrobić choćby layout ....
Odpuść sobie, poducz się za rok czy za 2 z czymś spróbuj ....
undefinedman
25.02.2013, 00:04:15
Wiem, że to trudne, ale wyobraź sobie scene, że Twój portal jest popularny i ma 10 milionów userów

Jak Ty chcesz tam nie miec bałaganu?

Kacper, wiem, że masz wielkie plany, ale idź już spać...
kilab
25.02.2013, 00:06:58
Ja dla przykładu na FB wykonuję tylko określoną czynność - komunikuję się ze znajomymi i śledzę wpisy obserwowanych profili, których właściciele chwalą się swoimi dokonaniami, na YouTube - oglądam wideo. Nie masz więc racji w tej kwestii
Generic
25.02.2013, 00:07:46
Posio jeśli mam się uczyć chyba jasne że jakimś celu. Tak więc żeby zacząć naukę powinienem wiedzieć jak ją wykorzystam dlatego pytam czy dany pomysł jest dobry.
pyro
25.02.2013, 00:09:06
@Generic, to o czym Ty piszesz to jest robota dla
co najmniej kilku
bardzo doświadczonych programistów na długie miesiące jak nie lata, a rzeczywiście sądząc po linku, który podał
@kilab nie jesteś w stanie stworzyć nawet jako tako funkcjonalnego sklepu internetowego.
No więc chęci duże, ale niestety jeszcze nie ta liga. Może za kilka lat intensywnej nauki i doświadczenia
Generic
25.02.2013, 00:11:51
Co w wypadku kiedy nauczę się a nie będę miał pomysłu? Wszystko pójdzie na nic. Na razie są namysły, poszukiwania a kiedy powiecie ostatecznie tak to jest dobre zacznie się realizację między innymi przez naukę.
pyro
25.02.2013, 00:13:19
Jeżeli chcesz się nauczyć całego języka tylko dla tego jednego projektu to szczerze odradzam całą tematykę programowania w tym języku.
CuteOne
25.02.2013, 00:14:08
Ładny monolog @generic

jak grochem o ścianę. Właściwe to nawet nie wiem o co chodzi w tym temacie.. pytasz o czyjeś zdanie po czym rzucasz abstrakcyjnymi argumentami aby je obalić.
Koledzy wyżej niestety mają rację... takie coś już istnieje w wielu klonach
pyro
25.02.2013, 00:15:38
Cytat(CuteOne @ 25.02.2013, 00:14:08 )

Ładny monolog @generic

jak grochem o ścianę. Właściwe to nawet nie wiem o co chodzi w tym temacie.. pytasz o czyjeś zdanie po czym rzucasz abstrakcyjnymi argumentami aby je obalić.
Koledzy wyżej niestety mają rację... takie coś już istnieje w wielu klonach
Zauważyłeś to co ja, że autor w temacie dodał ankietę z pytaniem "Czy to dobry pomysł", a jedyna możliwa odpowiedź do zaznaczenia to "Tak" ?
CuteOne
25.02.2013, 00:18:02
Teraz zauważyłem ten link do templatki... jeżeli chcesz się wziąć za to na poważnie zobacz tutaj
http://themeforest.net
Generic
25.02.2013, 00:20:25
Ok widzę że nie przekonałem was w tym projekcie. Jednak nie zapomniałem o naszym zapasie. Tak więc co sądzicie odnośnie mniejszego projektu, który wziął się z postów na innych forach itd. W związku iż zalewane są różne strony postami typu Szukam osoby, która była o 18:00 na ulicy Długiej 5 w empiku w sekcji z muzyką Rock. Można byłoby stworzyć portal na którym ludzie odszukiwali by osoby które widzieli ale stracili szanse w różny sposób na wdanie się w rozmowę z interesująca osobą. Wszyscy byliby zainteresowali i sprawdzali by także czy nie są poszukiwani przez jakaś osobę. Poniżej zamieszczam sytuację, która potrzebuje takiej strony.
http://www.akwaswiat.net/szukam-osoby-ktor...02-t-25822.htmlSzukałem w internecie i nie znalazłem miejsce przeznaczonym na tego typu informacje.
Szymciosek
25.02.2013, 00:26:16
Dodatkowo niedziałająca opcja wyboru

Autora znam, mam z nim kontakt gg, napisał do mnie jakiś czas temu o coś tam i tak został (niestety nie mówi mi kierowniku)...
Za bardzo napalił się na pomysł, który jak mu tłumaczę nie raz - już istnieje chociażby w takich formach jakie opisujecie: YT, Fb itd...
Też mu powtarzam, że ma za małą wiedzę na takie przedsięwzięcia - żeby uderzać do Fb itd...
Od siebie zapytam czemu autor mówi w liczbie mnogiej? Masz ekipę, że mówisz tak? Raczej nie, dobrze wiem, że siedzisz sam, 15-16 lat, ale to za mało na taki portal, może to dobry czas na rozpoczęcie nauki.
Sugerowałem mu żeby zaczął od czegoś prostego np. statyczna strona, która nie jest jakoś specjalnie edytowalna typu
https://contao.org/files/repository/SimpleB...019/picture.jpg lecz wg. niego taka zabawa nie ma sensu i jednym słowem lepiej ogarniać naukę na bazie wielkiego projektu, z którego nic nie wyniesie. Co z tego, że nawet jeśli, to zakoduje sobie w html/css formularze logowania, skoro do poprawnego działania będzie musiał od razu zaciągnąć php i mysql...
Pozdrawiam
Szymon
Generic
25.02.2013, 00:29:13
A jak odniesiecie się do tego małego projektu który wymieniłem dwa posty wyżej? Potrzebny, mały i wyjątkowy moim zdaniem.
Hmm, cisza czyżby to było dobre?
Damonsson
25.02.2013, 01:15:12
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.