Oczko21
25.02.2013, 11:03:39
Witam,
Mam takie pytanie teoretyczne.
Muszę napisać skrypt, pewnie nie jest to najlepszy język to pisania tego typu skryptów, ale wybrałem PHP.
Skrypt będzie odpalany na dwóch komputerach, połączonych ze sobą. Chciałbym aby dane wprowadzone za pomocą skryptu na jednym komputerze były dostępne na drugim i tutaj rodzi się pytanie.
Czy jeżeli zainstaluję na jednym komputerze wirtualny serwer np. xampp to czy istnieje możwliość korzystanai z tego serwera na drugim komputerze? Innymi słowy, chciałbym aby te dwa komputery miały wspólną bazę danych.
Z góry dzięki za jakiekolwiek sugestie.
aras785
25.02.2013, 11:10:02
Localhost i wsio

192.168.1.NR_KOMP_NA_KTORYM_JEST_SERWER
CuteOne
25.02.2013, 11:12:58
Router + trochę zabawy z przekierowaniami portów i gotowe
(nie wiem jak jest z portami na samym kablu bez routera)
Posio
25.02.2013, 14:21:02
Masa routerow automatycznie wszystko konfiguruje i nie musisz się bawić w żadne porty. Wystarczy zapamiętać porty które są przy instalacji bazy czy apache. Na jednym stawiasz serwer w sieci lokalnej, ipconfigiem sprawdzasz jako ip ma dany komputer i wsio. W sieci lokalnej wszystko powinno grać
Oczko21
13.03.2013, 09:11:53
Dzięki za odpowiedzi.
Dopiero teraz miałem możliwość przetestowania tego.
Z routerem to działa jednak mam dwa problemy:
1. Kompy połączone kablem, mimo że wstukuję IP to nie bardzo chce to zadziałać. Probowałem również z portem na którym chodzi apache i również dostaję komunikat że nie ma takiej strony,
Jakieś sugestie w tym przypadku?
2. Probowałem zrobić tak, aby po wpisania nazwy w przeglądarce na drugim kompie (tam gdzie nie ma wirtualnego serwera) przekierowało mnie na pierwszy komp. Chodzi mi o to żeby zamiast wpisywać adres 192.168.1.x to wpisać np. vserver i przekierowałoby mnie na ten adres. Próbowałem w pliku hosts wpisać:
192.168.1.x vserver
Ale nie bardzo chce to zadziałać. Sadzę że może być to spowodowane tym że strona którą próbuję odpalić jest w wewnątrz w katalogu, a formuła:
192.168.1.x/katalog_skryptu/ Jest raczej niepoprawna
W sumie to może jeszcze zapytam, może jakaś doświadczona osoba mi poradzi.
Chce zrobić tak, aby dwa komputery w sieci LAN korzystały z jednej bazy. Oprócz virtualnego servera nic innego nie przychodzi mi do głowy, a może da się to rozwiązać na inny sposób?
Dzięki za wskazówki