mysz0n
9.03.2013, 13:49:56
Witam,
Zastanawiam się nad odpaleniem CRONa w połączeniu z API Mikrotika (API łączy się z ok. 800 urzędzeniami rozrzuconymy czasem po 70km od siebie-rosną więc czasy i długość transmisji danych między urządzeniem a bazą). z niektórych urządzeń będzie trzeba zapisać około 5-10 rekordów w bazie, z innych czasem po 100-300. Łączenie liczę, że na strzała będzie to około 10k rekordów(wszystko dane tekstowe). Chciałbym to podzielić tak aby nie wysypywał mi się skrypt - nie chciałbym zwiększać znacząco czasu jaki może być przeznaczony na wykonywanie skryptu. wolałbym to zrobić porcjami.
API łączy się po IPkach więc możnaby podzielić to na kilka rund CRONa,ale nie wiem czy jest sens rozbijać to na 20 zadan i każdemu przypisywać sprawdzenie 40 urządzeń.
Nie wiem też jak zachowałby się skrypt i serwer jeśli zwiększyłbym czas wykonywania do no 2-3 minut.
Macie jakieś optymalne propozycje?
wNogachSpisz
9.03.2013, 13:56:59
Decentralizacja, zamiast z jednego miejsca łączyć się z 800 punkami, niech lepiej każdy punkt nabierze nieco samodzielności.
mysz0n
9.03.2013, 23:47:21
masz na myśli postawienie kilku serwerów odpytujących urządzenia?
wiązało by się to z dodatkowymi kosztami+zabezpieczeniami tych serwerów i połączeń do urządzeń.
Jeśli odpytam 20-50 urządzeń - skrypt wykonuje się w 60 sekund bez problemu.
Boje się po prostu co się bedzie działo po dodaniu większej ilości.
Decentralizacja?mam jedną konkretną (własną) serwerownie i tam chciałbym postawić wirtualną maszynę tylko pod to.
wNogachSpisz
10.03.2013, 14:10:46
a urządzenie nie może zainicjować połączenia?
Kofel
10.03.2013, 14:19:16
Po prostu - podziel to na porcje. Tzn. jedno wykonanie skryptu pobierze dane z x urządzeń, drugie wykonanie skryptu obsłuży kolejne x urządzeń i wsio. Co ile musisz pobierać dane z tych urządzeń?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.