Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sprawdzanie rozmiaru pliku przed lub w trakcie wysyłania
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Sielly
Witajcie,
mam taki problem, robię prosty skrypt pozwalający na wrzucanie avatara i tu jest haczyk, mam cały skrypt, który pozwala na wrzucenie pliku i sprawdza on rozmiar tego pliku dopiero gdy ten jest już na serwerze i ewentualnie go odrzuca. Problem jest w tym, że jeśli ktoś będzie chciał wrzucić np. obrazek 20MB, przy maksymalnym rozmiarze 50kb to ten plik zostanie odrzucony już po wykorzystaniu transferu.
Mam ogólnie trzy koncepcje:
I - przy użyciu ajax'u albo czegoś w tym stylu opartego na js sprawdzić rozmiar pliku przed wysłaniem. Raczej bym się nie skłaniał na to rozwiązanie, ponieważ różne przeglądarki różnie tolerują tego typu skrypty, do tego myślę też o użytkownika korzystających z tabletów i telefonów, to raczej nie przejdzie.
II - upload oparty o flash. Ale ten pomysł raczej też odrzucam, ze względów oczywistych. Ani to przyjazne nie jest, ani miłe w ewentualnych późniejszych zmianach.
III - pomysł chyba najbardziej sensowny, tylko nie mam pojęcia jak go zrealizować. Otóż chciałbym, żeby skrypt, który odbiera plik od użytkownika, raz na jakiś czas sprawdzał ile już załadowano na serwer - np co sekundę. Jeśli rozmiar przekroczy dopuszczalny, to odrzucić plik i wyświetlić komunikat.

Znalazłem w Internecie parę rozwiązań, ale głównie opartych na I i II metodzie, a najbardziej by mi na III zależało. Jestem też otwarty na inne propozycje.
Pozdrawiam. wink.gif
wNogachSpisz
Obok flash jest jeszcze HTML5, można nim robić "File size restriction".
Sielly
Hmm, nie słyszałem o tym, więc nie wpadłem na to. wink.gif Już sobie googluje i zobaczymy co z tego będzie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.