Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wykonywanie skryptu przez serwer.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Duo
Witajcie,
Mam do was pytanie. Chciałbym zrobić coś takiego:
Osoba chciałaby zlecić pobranie pliku za darmo z serwisu RapidShare na mojej stronie. Wpisuje link do pliku i klika pobierz. Następnie pojawia się napis u niego W trakcie realizacji. Po czym serwer sam wykona skrypt w celu pobrania tego pliku na swój serwer. Jak się skończy to pojawi się link dla klienta.

Przykładem takiej strony może być rapideo.pl
Wszystko ok wiem, tylko jak zrobić, aby ktoś po kliknięciu przycisku POBIERZ zlecił wykonanie pliku (tak aby to było wykonywane przez serwer)
Ja bym to zrobił za pomocą CRONa, aby sprawdzało co x minut czy jest coś i wtedy wykonuje. Zapewne można to zrobić jakoś optymalniej, wiecie jak ?
Fifi209
Napisz sobie demona i niech on trzyma linki w kolejce i pobiera np 2-3 naraz i potem uaktualnia w bazie, że pobrane i niech dodaje link a odświeżanie to zwykły push ajaxem
lukaskolista
Odpalasz skrypt w php, ktory sie nie konczy

i w nim dzialasz. "Taktujesz" co okreslony czas w petli (proponuje parametr w konfiguracji jakiejs) i sprawdzasz kolejke. W kazdej iteracji sprawdzasz tez, czy zostalo wydane polecenie zakonczenia skryptu (np wpis w jakims pliku)
Fifi209
Tak, lukaskolista podał cudowny pomysł smile.gif

Ja całkiem poważnie pisałem, o tym demonie, przekazywaniu mu linków do kolejki etc. Jak będziesz chciał pobierać z pomocą php to zajedziesz sobie ten serwer na dużych plikach
Duo
Dziękuję za odpowiedź,
a da się jakoś zrobić żeby użytkownik mógł zlecić serwerowi wykonanie skryptu ?
Gligamesh
Cytat(lukaskolista @ 13.03.2013, 11:56:54 ) *
Odpalasz skrypt w php, ktory sie nie konczy

i w nim dzialasz. "Taktujesz" co okreslony czas w petli (proponuje parametr w konfiguracji jakiejs) i sprawdzasz kolejke. W kazdej iteracji sprawdzasz tez, czy zostalo wydane polecenie zakonczenia skryptu (np wpis w jakims pliku)

pod warunkiem że serwer to łyknie, a nie wydaje mi się.

Jeśli rozumiem to chcesz cyklicznie co jakiś okres systematycznie pobierać pliki czy wykonywać inne czynności. To chyba najpewniejszym i zawsze działającym sposobem będzie wywoływanie cron'a np. co minutę, tak robi wiele aplikacji np. seo monitoringi.
Duo
Łyknie na pewno, bo będę użytkował na VPSie

Chcę po prostu zrobić coś takiego, żeby po kliknięciu POBIERZ przez użytkownika ładował się plik php za pomocą serwera, żeby użytkownikowi nie ładowała się stronka tylko przez serwer.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.