Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Aplikacja Serwerowa w PHP
Forum PHP.pl > Forum > PHP
adamos
Witam.
Niedawno dostalem propozycje wykonania aplikacji po stronie serwera.
Zasada polega na tym ze aplikacja serwerowa oczekuje na zadania od klientow - na podstawie zadania wykonuje odpowiednie zapytanie do bazy danych a nastepnie zwaca dla odpowiedniego klienta wyniki - najlepiej spakowanymi porcjami.
Powiem szczesze ze w php nie robilem czegos takiego. Robilem kiedys pod aplikacjami Win i polegalo to ze serwer oczekuje na socetach na aplikacje klienckie.
Jednak w php nie umiem sobie tego wyobrazic - stronka - postawiona na serwerze bedzie dzialala jako aplikacja serwerowa - czy to moze trzeba cos z php-GTK
Jakie wy macie pomysly na rozwiazenie takiego zadnia.
Dzieki i pozdrawiam
bela
może użyjesz do tego Web-Services ?
Vertical
@bela_666 -->Masz rację
@adamos -->Tak a propo, to jak możesz pisać w 1.osobie liczby pojedynczej, w rodzaju męskim, skoro jesteś płci żeńskiej? smile.gif
Cytat
Niedawno dostalem propozycje wykonania aplikacji po stronie serwera.
adamos
Faktycznie w ustawieniech mam Kobiete - (nawet nie zobaczylem:-)) ale dziwne bo nie moge tego zmienic - w combo wyskakuj mi tylko Kobieta - niewazne ....

Niestety nie mialem mozliwosci poznania wczesniej Web servises - wiec moze glupie pytanie - czyli chodzi tu o SOAP do komunikacji i XML (paczki danych) tak ?

Wiec nie trzaba pracowac na socetach ? SOAP odpowiednio wysle do okreslonego klienta questionmark.gif?

Dzieki z gory.
bela
na php.pl masz artykuł Seth'a. SOAP albo XML-RPC
adamos
ok - dzieki . Juz zapoznalem sie i powiem ze SOAP bardzo mi przypadl do gusty.

Mam jeszcze tylko jedno pytanie.
Np. Aplikacja na serwerze ma pobierac dane z mysql i zwraca do klienta w postaci XML tak questionmark.gif
Wiec w jaki sposob mozna dostac sie do struktury zawierajacej tylko zwrocone dane, Aplikacja kliencka bedzie napisana w innym jezyku (Delphi) wiec musi dostawac gotowe struktury xml tylko z danymi.

Sory - ale dopiero zaczynam z web servises
Pozdrawiam i dziekie
bela
aplikacja będzie się łączyć z plikiem php z typem mime text/xml i w tym pliku będą zwrócone dane z bazy
Vengeance
Masz tu link do servera httpd napisanego w php. działa właśnie jako usługa.

Sprawdź w kodzie jak to robią i tyle ;]

http://nanoweb.si.kz/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.