Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Usunięcie z bazy po wybraniu linku i wykonaniu akcji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kedi1989
Witam serdecznie szanownych programistów PHP.

Mam sobie o taki fragment kodu :

1. $zapytanie = ("SELECT * FROM studentpliki ");
  2. $zapytanie_wynik = mysql_query($zapytanie);
  3.  
  4. while ( $row = mysql_fetch_row($zapytanie_wynik) )
  5. {
  6. echo "</tr>";
  7. echo "<td> $row[1]</td>";
  8. echo "<td> $row[2]</td>";
  9. echo "<td> $row[3]</td>";
  10. echo "<td> $row[4]</td>";
  11. echo "<td><a href=".$row[6].">$row[5]</a></td>";
  12. echo "<td><a href=".'admin_oceny.php'.">Oceń</a></td>";
  13. echo "</tr>";
  14. }
  15.  
  16. echo "</table>";

Już krótko tłumaczę o co chodzi.

Pobieram sobie z bazy danych indeks, imie, nazwisko , date wyslania pliku oraz nazwe i link do sciagniecia pliku z serwera.Wszystko umieszczam sobie w tabeli.
Prace te wczesniej wrzucaja studenci a ja siedze na koncie admina i przeglądam sobie nadesłane prace.
Przy każdej pozycji na końcu dodałem link do przekierowywania do strony na której wykładowca ( czyli ja ) może ocenić tą pracę.

Po kliknięciu w link i ocenieniu danej pracy, chciałbym aby praca ta usunęła się z tabeli która przechowuje "prace nadesłane" po tym jak do tabeli z ocenami dopisze się już odpowiedni rekord z oceną i komentarzem do tej pracy.

Jak to zrobić?

Jestem początkującym programistą php, mam tam już jakieś solidne podstawy żeby coś napisać ale wiele rzeczy jeszcze nie wiem.

Czy znajdzie się ktoś życzliwy kto pomoże mi ukierunkować się jak to zrobić ?

Mam nadzieję , że zapytanie nie jest zbyt zawiłe smile.gif
r4xz
aby zrobić całość na jednej tabeli w bazie danych:
[podstrona z] lista prac nadesłanych = wszystkie wpisy w bazie danych, które wartość ocena/komentarz mają NULL? to chyba będzie linia najmniejszego oporu smile.gif
kedi1989
gdzieś dzwoni ale nie wiem gdzie.....

i co będe trzymał wszystkie pliki linki itd?

Oceny, komentarze chce aby były dostępne do przeglądania i historia ich....

Wydaje mi się , że rozumiem o co chodzi ale nie do końca.

Ktoś ma inne pomysły ?

Nie koniecznie musi być te przenoszenie na inną strone itd. Chodzi o to , że widzę wypisane prace nadesłane tak ? I w każdej lini na końcu daję link " Oceń i wystaw komentarz ". Po zdrobieniu tego, automatycznie w pracach nadesłanych nie ma już ocenionej pracy. Student w tym momencie może sobie oglądać aktualny stan punktacji, ocen komentarzy za dane prace.

Być może jest jakieś proste rozwiązanie tego ale nie wiem jak to ugryźć, brakuje mi pewnie wiedzy smile.gif

Nie chodzi mi o to żeby ktoś to zrobił za mnie, ale szukam jakiegoś optymalnego rozwiązania , podpowiedzi, nakierowania....
r4xz
tabela: prace
Kod
id | imie | nazwisko | nr_indeksu | ... | ocena (nullable) | komentarz (nullable) |
---+------+----------+------------+     +------------------+----------------------+
3  | aa   | bb       | 123        |     | 4                | NULL                 |
4  | cc   | xyz      | 873        |     | NULL             | NULL                 |
5  | ss   | sfas     | 111        |     | NULL             | prosze podeslac nowa |

...

i są podstrony:
1. lista prac do oceny (admin)
2. historia/archiwum (admin)
3. lista prac (użytkownik)

podstrona 1:
wpisy gdzie ocena i komentarz jest NULL (id 4)

podstrona 2:
wpisy gdzie ocena lub komentarz nie przyjmuje wartości NULL (id 3 i 5)

podstrona 3:
"użytkownik jest użytkownikiem" oraz ocena lub komentarz nie jest NULL (id 3 lub 5, lub żaden)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.