Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: xampp + router
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
d.stp
Mam router netgear który daje sygnał na 2 komputery, na jednym z nich mam xamppa i chcę mieć dostęp z przeglądarki do katalogu htdocs. Jest taka możliwość?

Teraz jak wejdę na IP, które mam np. ze strony whatismyipaddress.com to pokazuje mi ustawienia routera.

I czy da się zrobić tak, że dostane się po normalnym adresie www do tego katalogu? chodzi mi o normalną domenę czy da się to jakoś podpiąć (dns czy coś).
sazian
start => uruchom
wpisz cmd
w czarnym wpisz ipconfig
i tam będziesz miał ip swojego komputera
d.stp
Tyle to ja wiem...
sazian
aj sory chyba końcówki nie doczytałem sad.gif
musisz dodać wpis do pliku hosts na takiej zasadzie
IP domena.loc

plik hosts jest w różnych miejscach zależnie od wersji windy http://en.wikipedia.org/wiki/Hosts_%28file%29

Fifi209
To teraz routing na ten adres i po sprawie
d.stp
A wie ktoś jak to krok po kroku ustawić? bo tam trzeba chyba jeszcze port 80 odblokować. Wszystko zrobię w ustawieniach routera?
sazian
więc mam istotne pytanie
czy chcesz mieć dostęp z tego drugiego komputera czy z zewnątrz questionmark.gif
jeśli z drugiego komputera to wystarczy wpis w hosts na drugim komputerze
jeśli na zewnątrz, to tak musisz przekierować port i musisz mieć domenę którą skierujesz na swój publiczny adres IP, jeśli masz zmienne IP(np. neostrada) to możesz zrobić to przez dyndns
d.stp
dostęp z zewnątrz.

a jest możliwość podczepienia domeny, która już istnieje? bo te dyndns niezabardzo mnie przekonuje...
sazian
Jeśli masz stałe publiczne IP to tak.
Jeśli masz wykupioną domenę to zapewne masz jakiś panel administracyjny,
w ustawieniach DNS musisz dodać/zmienić wpis typu A podając swój adres IP

tylko pamiętaj żeby na swoim ruterze zrobić przekierowanie portu 80

i na koniec najważniejsze, pamiętaj że DNS potrzebuje czasu na odświeżenie i zanim twoja strona będzie widoczna pod domeną może upłynąć nawet kilka/kilkanaście godzin
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.