Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] WSZYSTKO O:Co powinno zawierać dobre forum, a czego lepiej nie? Jaki skrypt?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
GPR
Chciałbym założyć forum. Jako ze nic na ten temat nie wiem prawdopodobnie zamówie gdzieś jakieś.
Problem polega na tym ze nie mam pojęcia co takie dobre forum powinno zawierać.Jestem zupełnym laikiem jeśli chodzi o HTML, PHP i bazy danych.
Co doradzicie? Myślałem o:

Przed zarejestyrowaniem trzeba przejść podobną drogę co tu (ochrona botowa i capatcha, potwierdzenie z meila) z tym ze regulamin jest wyświetlany na ekranie jakiś czas (np minutę)
Forum miało by ochronę spamową (można pisac raz na 5 minut) i powiedzmy kilka postów dziennie.
Dodatkowo aby pewne działy zostały odblokowane do pisania trzeba napisać kilka wiadomości w innych.
Warny (czyli ostrzeżenia np 3 stopniowe).
Wiem ze to dużo zabezpieczen ale spodziewam się dużej ilości matołów i "gimbazy".
Miało by opcję wyświetlania nieprzeczytanych postów.
Po prawo widział bym chętnie panel z polecanymi stronami i facebookiem.

Chciałbym aby zabierało jak najmniej miejsca, było proste i się szybko wczytywało więc chyba czat (shoutbox) odpada.

Słyszałem że najlepsze bezpłatne są: MyBB i phpBB3 z tym ze przy dużych stronach MyBB potrafi sie zapchać, to prawda?
Skrypt musi być łatwy i będzie obsługiwał forum które docelowo będzie miało nawet 50.000 wejść dziennie (mam takie nadzieje) więc musi być "slim"( tak jak samo forum).

Wiem ze można też użyć gotowych for jak np pun.pl (które liznąem już jakiś czas temu) jednak moje forum musi być na zagranicznym serwerze a wszystkie darmowe fora są na polskich i zwykle nie mają możliwości robienia kopii bazy danych przez administratora co jest dla mnie bardzo ważne.

Co więc proponujecie? Jakieś uwagi, podpowiedzi.
Sobak
Na pewno, jeśli masz choć trochę bardziej ambitne plany i szanujesz swoją pracę i czas, to nie baw się w zakładanie forów na gotowych serwisach do tego przeznaczonych (fora.pl/pun.pl i tak dalej), bo prędzej czy później bardzo źle się to na Tobie odbije.

Wszystkie możliwości o jakich tu piszesz nie są jakieś wyjątkowe i większość skryptów powinna mieć je w standardzie lub jako dodatki. Jeśli chodzi o te drugie, to z tego co kojarzę, to MyBB ma system dodatków zbliżony lekko do WordPressa i jest ich sporo. Natomiast phpBB nigdy jakoś szczególnie nie ułatwialo modowania (może coś się zmieniło w tej materii, nie wydaje mi się).

Cytat
Chciałbym aby zabierało jak najmniej miejsca, było proste i się szybko wczytywało więc chyba czat (shoutbox) odpada.

Miejsce zajmowane w bazie danych będzie porównywalne między skryptami i będzie zależeć od ilości contentu na forum. Jeśli chodzi o FTP to to nie są zazwyczaj duże ilości miejsca (głównie avatary przechowywane na serwerze je zajmą, jeśli udostępnisz taką opcję).
Jeśli chodzi o szybkie wczytywanie, to skrypt na pewno gra tu dużą role, ale pogódź się z tym, że prędzej czy później zajdzie po prostu konieczność zakupienia lepszego serwera, przynajmniej jeśli jest mowa o takim ruchu jaki opisujesz.
!*!
Cytat(GPR @ 12.05.2013, 00:47:32 ) *
z tym ze regulamin jest wyświetlany na ekranie jakiś czas (np minutę)

A w jakim celu? I tak nikt nie czyta regulaminów przy rejestracji a wymuszenie czekania, zniechęci do dalszych odwiedzin.

Forum miało by ochronę spamową (można pisac raz na 5 minut) i powiedzmy kilka postów dziennie.
Dodatkowo aby pewne działy zostały odblokowane do pisania trzeba napisać kilka wiadomości w innych.

Nikt nie będzie z tego forum korzystał przy takiej konfiguracji.

Warny (czyli ostrzeżenia np 3 stopniowe).
Wiem ze to dużo zabezpieczen ale spodziewam się dużej ilości matołów i "gimbazy".

To banuj ich jak i boty. Robisz zabezpieczenia przed debilami i botami czy przed użytkownikiem?

To używasz gotowców czy zlecasz napisanie od podstaw? Zamiast SB, może być czat na websockets.

Słyszałem że najlepsze bezpłatne są: MyBB i phpBB3 z tym ze przy dużych stronach MyBB potrafi sie zapchać, to prawda?

Nie najlepsze, tylko najbardziej popularne.

Skrypt musi być łatwy i będzie obsługiwał forum które docelowo będzie miało nawet 50.000 wejść dziennie (mam takie nadzieje) więc musi być "slim"( tak jak samo forum).

Za wysoko mierzysz, pierw zrób forum które będzie miało chociażby 100 UU dziennie, a rozwijaj się razem z powiększaniem UU, nie ma sensu planować czegoś na zapas.
GPR
Nawet jeśli wydam trochę pieniędzy na to by ktoś mi to forum załorzył to nadal bede samotnie je moderował.
Dlatego przede wszystkim musi być maksymalnie proste w obsłudze.
Forum bedzie bardzo poważne. Czytać je będzie masa ludzi tzn będzie powiązane z kilkoma stronami które mają po 50.000 odwiedzin dziennie. Nie zależy mi na częstych wypowiadziach użytkowników gdyż będzie to forum raczej informacyjne z możliwością komentowania i wniesienia ewentualnie czegoś mądrego od siebie a do tego nie trzeba masy postów. Bedzie to forum łączące wiele stron o podobnej tematyce które są teraz rozproszone po internecie. Te zabezpieczenia są bardzo ważne z kilku powodów min. będzie mniej do moderowania (mniej spamu). O zniechęcenie sie nie martwie.

Przyznam ze myślałem o Pun.pl gdyz ma przystępną formę jednak nie ma najważniejszego czyli nie można kopiować bazy danych. Nie mówiąc już o tym że nie jest to serwer angielski tylko polski. Czy do tych: Mbb, smf, php i innych trzeba się znać na mysql, php i innych programach internetowych?
Czy jest coś podobnego do nich co po zanizainstalowaniu będzie sie obsługiwało graficznie (jak np pun.pl) zamiast za pomcą html ?
!*!
Każdy producent forum, ma na swoich stronach demo ich działania łącznie z panelem, obadaj czy Ci pasuje.

Cytat
Te zabezpieczenia są bardzo ważne z kilku powodów min. będzie mniej do moderowania (mniej spamu).

Walka z wiatrakami, wszystkie skrypty jakie są, idzie obejść curlem bez większych problemów, łącznie z captchą.

Aby administrować forum, musisz znać podstawy php, mysql, działania serwera. Chyba, że zlecisz opiekę to komuś z zewnątrz. Wyślij mi PW z informacją jakiego typu to forum i czy jest to 50k UU dziennie, może byłoby warto w to zainwestować.
Posio
Z tego co widzę, żadne poważne forum z większą liczbą odwiedzin nie korzysta z darmowych for typu MyBB czy phpBB . Najczęściej zauważam fora IPB
GPR
zapytam jeszcze raz (i to powinno być moje 1 pytanie w temacie)

Czy jest jakiś darmowy skrypt który po zainstalowaniu będzie sie obsługiwało graficznie tak jak te darmowe fora?
Skrypt który wrzucam na hosting i działa tak jak bym był moderatorem tych darmowych?
Uczenie się php mysql i baz danych zajmie mi wieki :-/
!*!
Cytat(GPR @ 13.05.2013, 01:00:52 ) *
Czy jest jakiś darmowy skrypt który po zainstalowaniu będzie sie obsługiwało graficznie tak jak te darmowe fora?
Skrypt który wrzucam na hosting i działa tak jak bym był moderatorem tych darmowych?

A przeczytałeś mój wcześniejszy post? Odpowiadając, tak. Panel admina wygląda identycznie na każdym skrypcie i w każdym da się wyklikać podstawowe rzeczy.
GPR
Jeszcze coś co mnie zaniepokoiło:

Cytat(!*! @ 12.05.2013, 14:36:43 ) *
Walka z wiatrakami, wszystkie skrypty jakie są, idzie obejść curlem bez większych problemów, łącznie z captchą.

Znaczy że:
- przy rejestracji: ochrona botowa i capatcha, potwierdzenie z meila da sie obejść?
- zablokowanie nazwy użytkownika wraz z jego IP da sie obejść?
- Możliwość pisania tylko kilku postów dziennie przez danego użytkownika da sie obejść? (rozumiem zmienne ip ale gdyby to nazwa użytkownika była odpowiedzialna a nie IP?)
!*!
W dużym skrócie tak. Jedynie zadziała blokada do np 20 postów na dzień dla loginu, ale ktoś może sobie założyć 30 kont i nie wychwycisz tego.
GPR
nie rozumiem jak można obejść bana
Chyba tylko posługując się innym ip założyć inne konto ale w tym nie o to chodzi.
Słyszałem też o zatrudnianiu chińczyków do przepisywaniu capatchy ale też nie o to chodzi bo na siłę wszystko można zrobić.
O$iek
Jeżeli zbanujesz wszystkich dostawców dostarczających zmienne IP, będziesz często zmieniał pytania logiczne(text captcha), to jest spora szansa, że nikt Ci się nie zarejestruje, bo raczej nie będzie to forum, na którym aż tak bardzo zależy spamerowi, że zrobi osobny mod do rejestracji tam konta.
Więcej nie będę Cię uświadamiał w temacie spamu, bo nie mam w tym żadnego interesu wink.gif
GPR
Trapi mnie jeszcze jedno:
Gdy umieszcza sie w temacie jakieś miniaturki do zdjęć (np miniaturka zdjęcia załadowanego na imageshack) oraz odnośniki do youtuba (ale taki który naciska sie play i nie trzeba sie do youtuba przenosić tylko oglądać na forum) to czy to bardzo zajmuje transter? Czy jeśli oglądam taki film z youtuba to pożera mi transfer forum i gdy wiele osób na raz to robi to forum może sie zacinać lub długo wczytywać?
Jeśli tak to co poradzicie by rozwiązać ten problem?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.