Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyszukiwarka z 3 stron wordpress
Forum PHP.pl > Forum > PHP
dragoner
Witam mam 3 strony na silniku wordpress chce zrobic strone głowna (taką stolice moich stron) jakis opis i linki do tych 3 stron ale co najwazniejsze wyszukiwarke ktora bedzie szukala z 3 roznych baz danych(oczywiscie mam dostep do tych baz danych) teraz moje Pytanie jak taka wyszukiwarke zrobic? i wazne zeby nie bylo checkow z ktorych stron szukac tylko zeby odrazu szukalo w kazdej
hubson87
Własne zapytanie do bazy ale to byś musiał łączyć się z każdą bazą z osobna. Nie wiem jak u Ciebie to wygląda ale do takich rozwiązań
w wordpressie stosuje się multisite -> http://codex.wordpress.org/Create_A_Network
dragoner
fajny pomysl ale jednak nie za bardzo skomplikowany, zreszta strona stolica nie bedzie na wordpressie zwykly jeden plik html lub php jezeli ma byc ta wyszukiwarka

myslalem na czym takim ale nie wiem czy to sie da

łączenie z uzytkownikiem i baza nr 1
łączenie z uzytkownikiem i baza nr 2
łączenie z uzytkownikiem i baza nr 3

Pętla wyswietlajaca wszystkie wyniki z zmiennej $_POST['search'] za pomoca atrybutu like<- bo skoro w kazdej bazie tablice i cala struktura jest taka sama to przeciez juz pol biedy ale teraz jak to ułozyc zeby czytalo z 3 baz danych?

zamkniecie polaczenia 1
zamkniecie polaczenia 2
zamkniecie polaczenia 3
Dejmien_85
Cytat(dragoner @ 16.05.2013, 17:54:18 ) *
ale teraz jak to ułozyc zeby czytalo z 3 baz danych?

Myślę, że najlepiej jest wszystko robić stopniowo. Co powiecie na to, aby:

1. Najpierw przemielić bazę nr 1 i zapisać wyniki do zmiennej.
2. Później przemielić bazę nr 2 i zapisać wyniki do zmiennej nr 2.
3. Przemielić bazę nr 3 i zapisać wyniki do zmiennej nr 3
4. Na końcu wyświetlić wyniki prosto w ślepia internauty.

PS Może mi ktoś powiedzieć jaka jest różnica w prędkości w przykładach:
1. Gdy łączymy się od razu z trzeba bazami danych i robimy na nich zapytania, a ostatecznie zamykamy połączenie.
2. Gdy każdą bazę danych odpytujemy z osobna (osobne połączenia) i na końcu wyświetlamy wyniki, tj.
a) łącznie z bazą danych nr 1, odpytywanie, zapisywanie wyników, zamykanie połączenia.
b) łącznie z bazą danych nr 2, odpytywanie, zapisywanie wyników, zamykanie połączenia.
c) łącznie z bazą danych nr 3, odpytywanie, zapisywanie wyników, zamykanie połączenia, wyświetlanie wyników.

Czy przykład nr 2 ma jakieś sensowne zastosowanie (może przy ogromnych bazach danych, bądź na słabych serwerach, gdzie występują ograniczenia co do jednoczesnych połączeń)? Czy to po prostu zbędne pier...lenie się i zawsze na początku skryptu należy łączyć się od razu z bazami danych, z których będziemy pobierać informacje, następnie utrzymywać to połączenie? Proszę o wasze opinie. Temat baz danych oraz "zabaw" z nimi jest mi jeszcze słabo znany, tak więc chciałbym się upewnić co jest dobre i w jakich sytuacjach.
dragoner
mi sie w wydaje ze ta opcja nie wypali, za duze obciazenie procesora gdyby za kazdym razem mialo to wszystko mielic, jedyna opcja z tym to np tworzenie bazy matki przez crona codziennie o 4:00 np, ale tez bylo by to uciazliwe z duzymi bazami a strony do tego dążą

ale pewnie jest jakis latwiejszy sposob? moze jednak ktos wpadl juz na taki?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.