Cytat(dragoner @ 16.05.2013, 17:54:18 )

ale teraz jak to ułozyc zeby czytalo z 3 baz danych?
Myślę, że najlepiej jest wszystko robić stopniowo. Co powiecie na to, aby:
1. Najpierw przemielić bazę nr 1 i zapisać wyniki do zmiennej.
2. Później przemielić bazę nr 2 i zapisać wyniki do zmiennej nr 2.
3. Przemielić bazę nr 3 i zapisać wyniki do zmiennej nr 3
4. Na końcu wyświetlić wyniki prosto w ślepia internauty.
PS Może mi ktoś powiedzieć jaka jest różnica w prędkości w przykładach:
1. Gdy łączymy się od razu z trzeba bazami danych i robimy na nich zapytania, a ostatecznie zamykamy połączenie.
2. Gdy każdą bazę danych odpytujemy z osobna (osobne połączenia) i na końcu wyświetlamy wyniki, tj.
a) łącznie z bazą danych nr 1, odpytywanie, zapisywanie wyników, zamykanie połączenia.
b) łącznie z bazą danych nr 2, odpytywanie, zapisywanie wyników, zamykanie połączenia.
c) łącznie z bazą danych nr 3, odpytywanie, zapisywanie wyników, zamykanie połączenia, wyświetlanie wyników.
Czy przykład nr 2 ma jakieś sensowne zastosowanie (może przy ogromnych bazach danych, bądź na słabych serwerach, gdzie występują ograniczenia co do jednoczesnych połączeń)? Czy to po prostu zbędne pier...lenie się i zawsze na początku skryptu należy łączyć się od razu z bazami danych, z których będziemy pobierać informacje, następnie utrzymywać to połączenie? Proszę o wasze opinie. Temat baz danych oraz "zabaw" z nimi jest mi jeszcze słabo znany, tak więc chciałbym się upewnić co jest dobre i w jakich sytuacjach.