Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Praca w wakacje - brak doświadczenia
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Watt
Witam,

Od paru lat programuje zupełnie hobbystycznie w html, php, js, podstawy frameworków. Mam parę swoich projektów. Jestem studentem pierwszego roku i nie mam doświadczenia w pracy firmie. Moje pytanie ile taka osoba jak ja może (szacunkowo!) zarobić na godzinę? (Chodzi mi o to, żeby być zorientowany czy bardziej płaca mi się np. iśc na kasjera w sklepie i co mam powiedzieć jak zostane zapytany o oczekiwane zarobki)
Szymciosek
Czy bardziej się opłaca czy mniej... wg. mnie trochę głupie podejście, bo w przyszłości jakbyś chciał pracować jako programista, to doświadczenie na kasie na nic Ci się zda tutaj, dlatego lepiej byłoby popracować w firmie i zdobyć realne doświadczenie.
Japszczur
Przy założeniu, ze na razie jesteś hobbista to niewiele zarobisz. Ale, jeżeli poważnie myślisz o przyszłości w tej branży to pójście "na kasę" chyba nie jest dobrym rozwiązaniem. Dobrze zrobić sobie np. jakiś staż w dużej firmie i dalej inwestować w siebie.
mstraczkowski
http://www.youtube.com/watch?v=Xf49urzfFVs

Bo jeżeli stawiasz programowanie obok pójścia na kasę, to coś jest nie tak smile.gif
alex011251
Mozesz pisac programy na kasy fiskalne :PPP Jak bys chcial to polaczyc ^^
michał.morski
Ja jak już ktoś wyżej napisał polecam zdecydowanie staż/praktyki w dużej firmie.
femina007
Cytat(michał.morski @ 23.05.2013, 09:22:40 ) *
Ja jak już ktoś wyżej napisał polecam zdecydowanie staż/praktyki w dużej firmie.

Ciężko w dzisiajszych czasach ze stażami/praktykami, trzeba mieć naprawdę szczęście...
klocu
Cytat(femina007 @ 23.05.2013, 20:42:20 ) *
Ciężko w dzisiajszych czasach ze stażami/praktykami, trzeba mieć naprawdę szczęście...

Chyba delikatnie mijasz się z prawdą. Jeśli ma się delikatne nawet rozeznanie rynku, umie dobrze zagadać i ma się jakieś podparcie wiedzą i umiejętnościami to zdobycie stażu czy też praktyk w przyzwoitej firmie nie jest problemem.
Pomijam oczywiście staż/praktykę jako darmowa siła robocza do parzenia kawy, roznoszenia korespondencji i uzyskiwania doświadczenia jako młodszy operator urządzeń powielających i faksu.

Sam załatwiłem sobie praktyki, a i ze stażem nie było jakiegoś większego problemu - a wszystko zaczęło się od monitoringu ogłoszeń w portalach, strony www wybranego i szeroko rozumianych targów edukacyjnych.
Szymciosek
Jak ma się kwestia odbycia praktyka/stażu w firmie, gdy już skończyłem szkołę?

Powiedzmy, że znalazłem ofertę od firmy, która szuka praktykanta (webmastering). Podkreślam praktykanta, ale ja już skończyłem szkołę? Mogą mnie przyjąć na takie coś?
mstraczkowski
Dużo firm przyjmuje Ciebie na staż / praktyki z urzędu pracy.
Rejestrujesz się jako bezrobotny - firma cię zatrudnia i firma ma z tego korzyści z urzędu pracy wink.gif

Znajomy - świeży Pan magister właśnie na takie coś poszedł.
Przykre to, ale niestety taki kraj...
Speedy
Cytat(femina007 @ 23.05.2013, 20:42:20 ) *

Nieprawda. Jest dużo fajnych firm, które oferują płatne praktyki. Wystarczy się rozejrzeć. Trzeba się tylko wykazać, mieć podstawową wiedzę z określonego zakresu i coś sobą reprezentować.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.