Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Szukam pomysłu na pobieranie danych (MySQL, jQuery)
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Danielcom
Witam, potrzebuję pomocy w zorganizowaniu pewnego formularza.
W bazie danych mam trzy tabele. Klienci, Urządzenia, Zgłoszenia. Jest to aplikacja serwisowa i muszę dopisać formularz zgłoszenia naprawy... czyli:

Uzupełnianie formularza: klikam otwórz naprawę, wyświetla się formularz, klikam pozycję klient (np. w polu input) wyświetla mi się okno z listą klientów (to jest mógł główny problem, jak pobrać dane z bazy w nowym oknie i jak je ponownie przesłać do formularza (form przesyłany postem do drugiego pliku model MVC). to samo dotyczyło by sprzętu.

Podsumowując.
Potrzebuję pomocy w zakresie stworzenia wyskakującego okna, które pozwoli mi na połaczenie się z bazą dnaych, pobranie danych i przekazanie ich do formularza. Nie proszę o gotowy skryp, ale może są jakieś gotowe, warte polecenia biblioteki. Szukałem trochę w jQuery, ale nie bardzo wiem jak odebrać wtedy dane (np. id z wiersza tabeli mysql i przekazać to do formularza).

ps. to co napisalem jest pewnie trochę nie czytelne, ale ledwo już siedzę, a aplikację muszę skończyć jak najszybciej się da smile.gif

Z góry dziękuję za pomoc.
jackraymund
powinieneś ajaxa użyć do tego
jeżeli administracji się nie spodoba ten link, prosiłbym o usunięcie, nie o warnowanie mnie, ponieważ na tej stronie dokładnie jest to czego user szuka
http://www.w3schools.com/php/php_ajax_database.asp <-- php +ajax
http://www.doman.art.pl/kursjs/kurs/jquery/jquery_ajax.html <-- jquery + ajax
Adi32
Próbowałem zrobić coś takiego i wydaje mi się, że "teoretycznie" wiem jak to zrobić - jeżeli myślimy o tym samym.

Mamy formularz z polem np. klienci (jest to pole relacyjne wskazujące na tabelę customers w bazie danych). Obok inputa mam button do szukania klientów, po kliknięciu w button wyskakuje okno z listą klientów i mini wyszukiwarką. Po kliknięciu w danego klienta okno znika a wybrany klient wpisuje się w inputa w oknie głównym. Tak to wygląda z mojej strony.

Jeżeli chodzi Ci o to samo to:

Nie wiem jaki widzisz problem w utworzeniu okna z listą klientów. Jest wiele sposobów. Możesz sobie w kontrolerze klienta stworzyć plik popup.php który będzie "zawierał" listę klientów. Żeby działało kliknięcie przekazujące wartość do głównego okna będziesz musiał przekazać odpowiednie funkcje callbakiem.

Mam zamiar to skończyć do koćna maja.
Danielcom
Callback jest dla mnie małym problemem. Raz, że nie używałem nigdy, dwa to co teraz piszę opiera się o model pseudo MVC po innym programiście (Przerobiony skrypt z pewnej ksiażki autorstwa W. Gajda. Przerobienie całego skryptu nie wchodzi w grę (za dużo tego wszystkiego, a nikt mi za to nie zapłaci).

W wolnej chwili poszukam czegoś o callback w php, kiedyś, zanim zacząłem używac modelu MVC robiłem to w trochę inny sposób (dawno temu zanim jeszcze przed programowaniem obiektowym biggrin.gif)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.