1. Mam otwartą część serwisu (Access-Control-Allow-Origin: *), która zwraca przez ajax pewne szybko zmieniające się wartości (kilka liczb, format json). Jak najefektywniej zaprojektować dostęp do danych, zakładając, że skrypt będzie wykonywany z dużą częstością przez zewnętrznych użytkowników?
Całość przechowywanych danych ma 10kB.
1. mySQL - nawiązanie połączenia i pobranie pojedynczej wartości ( to jest chyba nieefektywne, zwłaszcza nawiązanie połączenia)
2. pliki txt - nie jestem pewien jak efektywne jest otworzenie/zamknięcie pliku?
3. tworzenie pliku php przez php i 'include' nowo utworzonego pliku z wyliczonymi wartościami w formie tablic.
4. Dopisanie tablicy wartości bezpośrednio do wywoływanego pliku php, bez 'include'.
5. inna opcja, której nie wziąłem pod uwagę.
Moim celem jest nie tyle redukcja transferu serwer - klient, co optymalizacja użycia procesora na serwerze.
Pytam, ponieważ pojawiły się zewnętrzne skrypty, które wywołują mój kod z dużą częstością i zaczynam to widzieć na moich limitach użycia procesora. A nie chciałbym zamykać otwartego API, do tej pory używanego przez 'normalnych' użytkowników do dołączania widgetu na stronie.