Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Bot w komentarzach?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
deha21
Na swoim portalu od czasu do czasu w komentarzach mogę zobaczyć wpisy, jak się domyślam od jakichś botów, które np. często piszą (prawie) to samo - np. w wiadomościach o wypadkach samochodowych proszą poszkodowanych o kontakt pod numer telefonu (a tam oczywiście ubezpieczyciel), a ostatnio w newsach o samobójstwach zachęcają do modlitwy i odwiedzenia konkretnej (zawsze tej samej) strony poświęconej zapobieganiu samobójstwom.

Nie wydaje mi się, że ludzie ręcznie przeszukują internet i sami piszę te komentarze. Są to raczej jakieś boty, które szukają na stronach słów kluczowych i automatycznie piszą komentarze. Interesuje mnie jak coś takiego jest stworzone. Czy strony są pobierane CURLem i wyszukiwana jest tam treść, czy może jakoś biorą wyniki z google i potem wchodzą na te strony. Generalnie ciekawi mnie jak to jest zrobione od środka. Uprzedzając, nie mam zamiaru napisać takiego bota ale samo w sobie jest to ciekawe i rozwijające wink.gif

P.S. Dobry dział?
lobopol
Nie ma jednej recepty na takiego bota, część jest pisana tak jak mówisz, szukają w google słów kluczowych powiązanych z postami pasującymi pod nie. Po wejściu na stronę próbują znaleźć formularz uzupełnić go danymi przesłać. Inne lecą po każdej możliwej stronie i postują różne śmieci.
Sephirus
Cytat
Nie wydaje mi się, że ludzie ręcznie przeszukują internet i sami piszę te komentarze.

Mylisz się smile.gif Spotkałem się osobiście z czymś takim - ludzie wyszukują tematów i dodają komentarze więc to mogą być i ludzie i boty.
markonix
Przy wystawianiu komentarza wymagany jest e-mail?
Jeżeli tak to sprawdź czy zawsze jest to ten sam e-mail.
Dejmien_85
Cytat(deha21 @ 4.06.2013, 15:02:55 ) *
Nie wydaje mi się, że ludzie ręcznie przeszukują internet i sami piszę te komentarze. Są to raczej jakieś boty, które szukają na stronach słów kluczowych i automatycznie piszą komentarze.

Jeśli Twoje artykuły są blisko TOP10 (albo w TOP10), wtedy mogą to być także i ludzie. Poza tym - czym różni się bot od człowieka, który pisze komentarz tylko po to, aby wstawić swój link? Chyba niczym.

Ja Ci powiem tylko jedno - jeśli te komentarze wyglądają sensownie, to je zostaw - przynajmniej Twój serwis będzie wyglądał na żywy. Wiem, że to może dziwnie brzmi, ale taka prawda - czy te komentarze Ci szkodzą? Jeśli nie, to niech będą i robią sztuczny tłum. cap.gif

A jeśli kole Cię to w oczy, wtedy pozostaje Ci capatcha, albo inne "anty-botowe" sztuczki - trzeba jednak pamiętać, że ludzie są leniwi i jeśli każe się im za dużo rzeczy wykonywać przed napisaniem komentarza, wtedy nie będzie komentarzy. wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.