Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyrażenia regularne
Forum PHP.pl > Forum > PHP
kociou1
mam string:
  1. <?php
  2. $string='<FONT face=\"Times New Roman\">Test</FONT>'
  3. ?>
a chciałbym otrzymać po przepuszczeniu przez jakieś wyrażenie (jedno lub kilka)
  1. <?php
  2. $string='Test' 
  3. ?>
smile.gif

Niby proste ale zabieram się do tego juz po raz któryś z kolei i nic sad.gif
Aha - otóż w miejscu "face="Times New Roman"" może byś jakikolwiek ciąg znaków (jakiś inny parametr), więc wyrażenia powinno być uniwersalne...

Ja poległem ale może ktoś da radę smile.gif
kicaj
Na ten temat bylo wiele watkow z odpowiedziami smile.gif
tiraeth
No były ale jedna odpowiedź nie zaszkodzi tongue.gif

1. <?php
  2. $string = preg_replace('/<FONT (.*?)>(.*?)</FONT>/', '2', $string);
  3. ?>

proszę.... teraz w <FONT> możesz mieć dowolny parametr a on i tak go wywali smile.gif

na forum Oceny jest topic, gdzie jeden z forumowiczów napisał artykuł o preg'ach smile.gif polecam lekturę.. sam się z niej uczyłem i teraz bardzo dużo umię smile.gif
rze-X-nik
ale sobie utrudniacie życie...

1. <?php
  2.  
  3. $zmienna = strip_tags($zmienna);
  4.  
  5. ?>

czy coś takiego, bo dawno bawiłem się tą funkcją
zawsze możecie zajrzeć do manuala...
kociou1
Cytat(rze-X-nik @ 2004-10-13 09:25:37)
ale sobie utrudniacie życie...

1. <?php
  2.  
  3. $zmienna = strip_tags($zmienna);
  4.  
  5. ?>

Widzisz twoje rozwiązanie byłoby idealne, gdyby nie to że ja chcę wyrzucić np. <font> i <span> a resztę znaczników pozostawiś w stanie nienaruszonym smile.gif

Tiraeth - wielkie dzięki (po niewielkich poprawkach </font> => <\/font>) działa smile.gif
kicaj
Cytat(kociou1 @ 2004-10-13 11:57:03)
Widzisz twoje rozwiązanie byłoby idealne, gdyby nie to że ja chcę wyrzucić np. <font> i <span> a resztę znaczników pozostawiś w stanie nienaruszonym smile.gif

strip_tags" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual() ma drugi nieobowiazkowy argument, sprawdz w manualu za co jest odpowiedzialny smile.gif
czachor
Cytat(Manual o drugim nieobowiązkowym argumencie)
string allowable_tags
chyba średni pomysł.. wypisać wszystkie dopuszczalne znaczniki przy tylko jednym nieakceptowanym...
kociou1
Cytat(kicaj_ @ 2004-10-13 14:49:54)
strip_tags" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual() ma drugi nieobowiazkowy argument, sprawdz w manualu za co jest odpowiedzialny smile.gif

Jasne - i w drugim parametrze wypisze wszystkie tagi za wyjątkiem tego którego akurat chcę się pozbyc smile.gif

Myślę swoje aarambo.gif

A tak na marginesie - jeszczegdyby ktoś wspomógł i powiedział jak pozbyć się wszelkich parametrów z tagu ale tak żeby on sam został... np.:
mam:
  1. <?php
  2. $tag=<p align=&#092;"center\" style=\"color: #000000\">jakiś tekst</p>
  3. ?>

a chciałbym uzyskać:
  1. <?php
  2. $tag=<p>jakiś tekst</p>
  3. ?>

I poprosze o łopatologiczne wyjaśnienie działania poszczególnych składowych wyrażenia regularnego które da taki efekt
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.