@gitbejbe: OK, rozwiązałeś problem z polskimi znakami diakrytycznymi. Pozostało Ci jeszcze ze 100 alfabetów, posiadających podobne znaki. PHP-owskie wyrażania regularne posiadają wsparcie dla Unikodu, nie wiem więc dlaczego nikt nie zwrócił do tej pory uwagi na tę podstawową rzecz:
http://php.net/manual/en/regexp.reference.unicode.php@gandziorz: Pamiętaj, że nazwisko nie koniecznie musi zaczynać się wielką literą, np. Ludwig van Beethoven (tak, do tej pory w niektórych krajach stosuje się takie nazwiska), nazwisko może być wieloczłonowe, może zawierać myślniki, apostrofy czy nawet przecinki i kropki. Również skłaniam się w stronę zasugerowaną przez @mstraczkowski - nie przesadzaj przy walidacji tutaj, bo bardzo łatwo jest uprzykrzyć komuś życie później (jak na przykład mi robią to niektóre niepolskie strony, nie przepuszczając mojego nazwiska ze względu na obecność polskich znaków). Jeżeli bardzo zależy Ci na poprawności podawanych danych, przy ich wprowadzaniu oznacz je jako "podejrzane", a następnie ręcznie sprawdź - ale użytkownikowi niczego nie blokuj.