Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: monitorowanie stron
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
usb2.0
Czesc,
wiec mam za zadanie stworzyc system monitorowania stron,
poprzdni system byl nieco zawily i po prostu stary, oparty na bazach danych w FileMakerze:P
no ale samo dzialanie wygladalo mniej wiecej tak ze co 5 min wysylane byly requesty na strone i w odpowiedzi cos tam sie zawsze zwroci i na tej podstawie ustalano czy strona jest off czy online.
Strzelam ze nie jest to najlepsze wyjscie, chociaz kij wie moze i jest.
Jakies sugestie jak powinno to byc zrobione?
c1chy
Możesz użyć CURL i za pomocą curl_getinfo pobrać kod odpowiedzi. Przy okazji będziesz wiedział co jest nie tak, jeżeli serwer zwróci 404 wiadomo że strona nie istnieje, 403 - dostęp zabroniony itd.
usb2.0
spoko, ale mi chodzi o cos bardziej ogolnie - pomysl - jak zrobic to porzadnie ; )
c1chy
a co nie porządnego jest w użyciu curl do sprawdzania statusu odpowiedzi ? smile.gif
usb2.0
pewnie nic, ale to nie rozwiazuje calego problemu.

moze np by sie wesprzec google analitycsem?
lobopol
Ale co ci da GA? Jak chcesz monitorować status serwera to nie masz innej opcji jak w jakiś sposób sczytywać status strony w sieci (najlepiej z kilku różnych sieci)
solificati
Naigos, New Relic.
gothye
zobacz PIWIK
konys
Jeli chodzi o testowanie uptime to jest sporo narzedzi pozwalajacych to realizowac, np:

http://www.host-tracker.com/Home.html?s=v1#home
http://www.siteuptime.com/
http://www.pingpro.com/

Jesli chodzi o bardziej dokladne testy to oddaje glos na NewRelic.
usb2.0
Wracajac do tematu na chwile,
dajmy na to ze moj system dziala i mam odpowiedz ze skryptow że 10 stron (monitorow) nie dziala - powiedzmy ze nie zwraca 200.
U mnie to tak wyglada ze user nalezacy do grupy monitora bedzie dostawal powiadomienie i bedzie albo sms albo email albo jedno i drugie.
No teraz pytanie zalozmy ze mam do wyslania 10 emaili i smsmow a dane te mam w tabeli czy dzialam na obiekcie malo wazne,
jak jest "dobrze" je wyslac? o ile wyslanie smsa mozna by zrobic chociazby w petli to email juz idzie dluzej i wydluza to znacznie prace skryptu.
phpion
Zrób osobną tabelę z powiadomieniami. W momencie konieczności powiadomienia użytkownika o danym fakcie (np. strona nie odpowiada) wstawiasz dane do tej tabeli. W tle cały czas pracuje skrypt, który odpytuje tą tabelę i pobiera z niej wiadomość do wysłania z kolejki. Czyli nie wysyłasz powiadomienia od razu, a robisz INSERT do tabeli (kolejki powiadomień).
usb2.0
hmmm dzieki za rade, podoba mi sie to
tylko skoro bede sprawdzal czy strona odpowiada co 5 min, to zdecydowanie czesciej powinien dzialac, ale tez odpalanie co 5 sekund czy sam nie wiem ile ma sens? moze sie zdarzyc ze skrypt w tle bedzie odpalal sie 2 razy na tym samym powiadomieniu chyba, jesli faktycznie dzialalby co 5 sekund a poprzedni nie zdazy sie z jakiegos powodu wykonac
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.